ARCTIC CIRCLE: Ελληνικό Comic Για Τυφλούς

Shapereader-page-18Το καλοκαίρι που μας πέρασε, σε μια από τις συναντήσεις της ομάδας του Comicdom, είχαμε την τύχη να έχουμε μαζί μας τον Bill Kartalopoulos. O Kartalopoulos ασχολείται, από διάφορα πόστα και με μεγάλη επιτυχία, με το Μέσο που όλοι μας τόσο αγαπάμε, και ανάμεσα σε άλλα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, μιλήσαμε για τον Ιλάν Μανουάχ και ένα νέο project που ετοιμάζει. Το project αυτό, ήταν το ελληνικό comic για τύφλους και με το παρόν post θα προσπαθήσω να γράψω λίγα λόγια για αυτό το ιδιαίτερο comic, όχι με ένα review, αλλά, αν θέλετε, με ένα extended news post.

Το ARCTIC CIRCLE είναι το πρώτο αφηγηματικό έργο που σχεδιάστηκε με βάση το ρεπερτόριο σχημάτων του Shapereader και τη γραφή των τυφλών, Braille. Το Shapereader είναι ένα ρεπερτόριο από patterns, με σκοπό να μεταφραστούν λέξεις και έννοιες σε ανάγλυφα σχήματα. Ξεκίνησε με πρωταρχικό σκοπό να αποδοθεί ένα έργο σε comic για ένα αναγνωστικό κοινό ανθρώπων που είτε είναι εντελώς τυφλοί, ή έχουν προβλήματα στην όραση. Αν και απευθύνεται κυρίως σε άτομα αυτής τη κοινότητας, η εξέλιξή του επιτρέπει να γίνει προσβάσιμο και σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Το Shapereader χρηματοδοτήθηκε από το φινλανδικό ίδρυμα Koneen Saatio, το 2013.

Στις 57 σελίδες του ARCTIC CIRCLE, ο Mανουάχ αφηγείται την ιστορία δύο κλιματολόγων που κάνουν γεώτρηση στον Αρκτικό Κύκλο για παγοκολώνες, πάνω στις οποίες βρίσκονται χαραγμένα patterns που φέρουν πληροφορίες για το βαθύ ιστορικό κλιματικών αλλαγών του πλανήτη. Είναι χαραγμένο πάνω σε 57 ξύλινες πλάκες διαστάσεων 35×50 εκ., 6 πλάκες υπομνημάτων, και χρησιμοποιεί ένα σύνολο από 6.000 patterns, ενώ ζυγίζει γύρω στα 95 κιλά. Το έργο χαράχτηκε και κόπηκε από τους Γιάννη και Βαγγέλη Δημαρά στην “Production – Xάραξη Προϊόντων και Υλικών Διακόσμησης”, και ο σχεδιασμός των patterns έγινε από τον Αντώνη Καλαγάτση. Η ιστορία είναι διαθέσιμη στα αγγλικά και στα φινλανδικά.

Πηγή: Lifo