ONLINE COMICS: JIM BENTON

JimBentonComic-BabeNoWriter/Artist: Jim Benton
www.jimbenton.com

Υπάρχουν φορές που μπαίνω στο internet απλά και μόνο για να δω κάτι που θα με κάνει να γελάσω. Το Facebook είναι γεμάτο από παράξενα κι ευχάριστα άρθρα, χιουμοριστικά webcomics γνωρίζω πολλά, και σελίδες όπως το 9gag βγάζουν κι αυτές γέλιο που και που. Δεν είναι λίγες, όμως, οι ημέρες που το δίκτυο συνεννοείται να πάρει σύσσωμο το σοβαρό του ύφος και καταλήγω να πλοηγούμαι άδικα ανάμεσα σε κρύα αστεία και άρθρα που μου λένε πόσο νωρίς θα πεθάνω, αν τρώω γλουτένη. Για αυτές τις μέρες ειδικά, έχω κατασκευάσει ένα προσωπικό “laugh folder” το οποίο απαρτίζεται από αστείες εικόνες, και απ’ όπου παίρνω τη δόση μου όταν χρειάζεται.

Πού θέλω να καταλήξω; Πρόσφατα έπεσα πάνω σε ένα webcomic, και, ενώ χάζευα το archive του, συνειδητοποίησα ότι το μισό laugh folder μου απαρτίζεται από μονοσέλιδά του. Ο λόγος για το JIM BENTON κυρίες και κύριοι, το webcomic για τις δύσκολες στιγμές του internet.

JimBentonComic-MaturityΠρόκειται για το ομώνυμο site του Αμερικανού Jim Benton, δημιουργού του διάσημου Happy Bunny και των βιβλίων DEAR DUMB DIARY και FRANNY K. STEIN, που αποφάσισε να ανεβάσει τα comics του online για να φωτίσει τις μέρες μας. Τα μονοσέλιδά του είναι έξυπνα και προσεγμένα, μέτριες δουλειές δεν υπάρχουν, και, χωρίς το χιούμορ να επαναλαμβάνεται ή να ακολουθεί κάποιο μοτίβο που ο αναγνώστης θα βαρεθεί στην πορεία, κάθε comic είναι αστείο με τον δικό του τρόπο. Κατά βάση κυνικός, αλλά και με λίγη τρυφερότητα, ο Jim Benton διαλέγει καθημερινές στιγμές, σοβαρά θέματα, στοιχεία της pop culture και τα ξεγυμνώνει από κάθε σοβαρότητα. Πάπιες-χάροι, δολοφόνοι ζώων, μακάβρια παραμυθάκια, όλα παρελαύνουν στο JIM BENTON και δε βαριέμαι ποτέ να τα ξαναδιαβάζω.

Το art part έχει ενδιαφέρον, καθώς ο δημιουργός χρησιμοποιεί διαφορετικά στιλ. Συνήθως, προτιμά ένα απλοϊκό και κομψό σχέδιο (βλ. εικόνα 1) και τα περισσότερα μονοσέλιδα είναι έγχρωμα, αλλά ο αναγνώστης θα βρει επίσης ακουαρέλες, μελάνι, μολύβι και παράνοια. Ο Jim Benton διασκεδάζει, χρησιμοποιώντας τεχνικές εκτός από τη χαρακτηριστική δική του και, θυσιάζοντας την ομοιογένεια του site, του δίνει μία ενδιαφέρουσα ποικιλία.

JimBentonComic-TheNewSantasΚλείνοντας, μια μικρή συμβουλή για την πλοήγηση στο site: πάνω δεξιά θα βρείτε τα COMICS, όπου βρίσκονται όλα τα μονοσέλιδα. Όταν τα τερματίσετε (πράγμα που θα συμβεί πολύ γρήγορα, πιστέψτε με) ρίξτε και μια ματιά στα SKETCH OF THE DAY (αυτά δεν τελειώνουν ποτέ – yesh, yesh, yesh!).

Σας εύχομαι καλές γιορτές, καλή χρονιά, και καλά γέλια με το JIM BENTON.