SECRET IDENTITIES #1

Writers: Brian Joines & Jay Faerbersecret identities
Artist: Ilias Kyriazis
Image Comics

Το νέο υπερηρωικό δημιούργημα σε σενάριο των Brian Joines και Jay Faerber και σχέδιο του Ηλία Κυριαζή μας αφηγείται την ιστορία της Front Line, μιας ομάδας ηρώων που συνασπίστηκαν για να προστατεύσουν τον πλανήτη Γη από εξωγήινες απειλές. Στο πρώτο τεύχος του SECRET IDENTITIES (το οποίο δε μπορείτε να αναζητήσετε ακόμη, καθώς κυκλοφορεί στις 18 Φεβρουαρίου), το crew έχει καλέσει στην ομάδα του έναν νέο ήρωα εν όνοματι Crosswind. Αυτό που δεν έχει λάβει υπόψιν του όμως είναι πως ο Crosswind δεν είναι αυτός που φαίνεται και πρόκειται να τους κάνει άνω κάτω…

Μέχρι εδώ, όλα καλά, σκέφτομαι. Φαντάζομαι λοιπόν, ότι πρόκειται για ένα ακόμη κλασικό superhero comic που πάνω-κάτω είναι προβλέψιμο. Καλοί εναντίων κακών, δράση, λίγο ρομάντζο και κατά καιρούς και κανένα αστειάκι. Ναι, καλά καταλάβατε. Δεν είμαι και πολύ fan των superhero comics.  Όμως, στην περίπτωση του SECRET IDENTITIES και μερικών άλλων φωτεινών εξαιρέσεων που δε θα παραθέσω αυτή τη στιγμή, το υπερηρωικό theme τους μοιάζει ελκυστικό στην αναγνωστική εξερεύνηση. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι μυστικές ταυτότητες των πρωταγωνιστών μας είναι δομημένες τόσο καλά σεναριακά που, από την πρώτη κιόλας σελίδα, ένιωσα ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του θέματος “η διπλή ζωή του υπερήρωα στα σύγχρονα superhero comics”. To πιο αξιοσημείωτο για μένα είναι η ανάπτυξη των χαρακτήρων με ένα αναγνωρίσιμο στιλ μάχης ενάντια στους εχθρούς, και ταύτιση των πρώτων με απλούς, καθημερινούς ανθρώπους στη ρουτίνα τους, όταν δεν επιτελούν τα υπερηρωικά τους καθήκοντα.

secret-identities-inΤο πιο αξιοπερίεργο πάντως είναι πως οι δημιουργοί τους έχουν εμπνευστεί από διάφορες ιστορικές περιόδους. Θεωρώ ότι τόσο εικονογραφικά όσο και σεναριακά έχει βρεθεί η χρυσή τομή, ως προς την σύνθεση του σωστού συνδυασμού δυνάμεων και χαρακτήρων, ώστε να μην έχουμε πάλι στο προσκήνιο μια από τα ίδια στη σφαίρα των αναρίθμητων superhero comics. Αν και έρχονται από άλλους πλανήτες, εποχές και backgrounds, οι χαρακτήρες εναρμονίζονται και συγκρούονται σχεδόν με απόλυτητη φυσικότητα και μου αρέσει αυτή η τροπή.

Επιπλέον, τι πιο απρόβλεπτο από την μάχη της ομάδας όχι τόσο ενάντια στους εξωγενείς παράγοντες του σύμπαντός τους, όσο ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό; H εσωτερική πάλη που βιώνει ο καθένας τους στη προσωπική του ζωή και τα ελαττώματα-αδυναμίες που έχουν ως “κοινοί θνητοί”, είναι σαφέστατα κάτι που σε κάνει να ταυτιστείς μαζί τους. Οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ, όμως. Ο ισχυρότερος εχθρός της Front Line είναι κάποιος που δεν θα περίμενε κανείς να είναι – δεν θα κάνω spoiler φυσικά, γιατί δε θα ήταν δίκαιο.

Σεναριακά, το δίδυμο Joines & Faerber προσφέρει ένα ενδιαφέρον υπόβαθρο για να εξελιχθεί η ιστορία και έχει δώσει βάρος τόσο στην οργάνωση της δομής του ανά ήρωα όσο και γραμμικά. Προσωπικά, παρατήρησα μια ιδιαίτερη εξέλιξη της ιστορίας, αρχικά για να μας εισάγουν συνοπτικά στη ζωή του κάθε ήρωα και στη συνέχεια για να διαρθρώσουν τα panels με τέτοιο τρόπο που να περιλαμβάνουν τόσο δράση όσο και μικρά διαλείμματα, κατά τα οποία γνωρίζουμε καλύτερα τους πρωταγωνιστές μας. Από εικαστικής πλευράς, ο Κυριαζής όπως πάντα είναι εξαιρετικός σχεδιαστής και νομίζω πως έχει εξαντλήσει όλες του τις καλλιτεχνικές δεξιότητες σε αυτό το τεύχος. Καλοδουλεμένο coloring, προσοχή στη λεπτομέρεια, εκφραστικότητα, έμφαση στη δράση και ολοκληρωμένη “κατασκευή” των ηρώων.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, έχω να πω ότι μου άρεσε το σύμπαν του πρώτου τεύχους και θα αναμένω και τα επόμενα τεύχη για να διαπιστώσω τι μας ετοιμάζουν οι τρεις δημιουργοί. Εσείς, μπορείτε να το διαβάσετε σε λίγο καιρό (άλλωστε, το παρόν άρθρο είναι advance review), τον ερχόμενο Φεβρουάριο και συγκεκριμένα στις 18 του μήνα, ή κάνοντάς ένα preorder και να μπείτε στο μαγικό κόσμο της Front Line.