TOP SHELVES: SPAWN GODSLAYER

godslayerWriter: Brian Hogluin
Artist: Philip Tan, Jay Anacleto
Image Comics

Αν υπάρχει ένα πράγμα ικανό να προκαλέσει αγανακτισμό στην geek κοινότητα περισσότερο από τα αποτυχημένα sequels και prequels, αυτό είναι μία πολλά υποσχόμενη σειρά που ακυρώνεται, προτού προλάβουν οι δημιουργοί να ολοκληρώσουν την ιστορία τους. Όπως, λοιπόν, οι fans θρηνούν ακόμη για το FIREFLY και σπάζονται με το ανεξήγητο cliffhanger του FLASH FORWARD ή, σε πιο πρόσφατα και comic-related νέα, με την πρόσφατη στρατηγική της DC, ο συντάκτης αυτού του άρθρου δυσκολεύεται ακόμη να πιστέψει πώς είναι δυνατόν να μείνει μισοτελειωμένη μια ιστορία σαν το SPAWN: GODSLAYER.

Πρόκειται για ένα από τα πολυάριθμα spin-offs και re-imaginings του SPAWN που έχει εκδώσει κατά καιρούς η Image, με την ιστορία να εκτυλίσσεται αυτή τη φορά σε fantasy κόσμο. Όπως και η κύρια σειρά SPAWN, το GODSLAYER είναι η ιστορία μιας “συμφωνίας με τον διάβολο”.

spawngodslayer15Όταν, κατά τη διάρκεια μιας μάχης, ο πρίγκιπας Bairn τραυματίζεται θανάσιμα, μια μυστηριώδης οντότητα τον προσεγγίζει προσφέροντας του μια εναλλακτική λύση. Ο Bairn συμφωνεί με τους όρους της και επανέρχεται στη ζωή, έχοντας αποκτήσει υπεράνθρωπες δυνάμεις – αλλά όπως και σε κάθε παρόμοια συμφωνία, υπάρχει ένα τίμημα. Σε αντάλλαγμα, ο νέος του αφέντης του ζητά από τον Bairn να σκοτώσει τους θεούς.

Εκ πρώτης όψεως, το GODSLAYER φαίνεται να χάνει κάπως στον τομέα της κοσμοπλασίας. Με λίγο Moorcock, λίγο Lovecraft, λίγο Howard και λίγη από την προϋπάρχουσα μυθολογία του SPAWN, η αλήθεια είναι πως το setting μοιάζει ύποπτα με αμάλγαμα από φανταστικούς κόσμους που απλώς έτυχε να αρέσουν στον συγγραφέα ή να ταιριάζουν με το κλίμα της ιστορίας. Τα επιμέρους στοιχεία του, όμως, συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους, δημιουργώντας έναν dark fantasy κόσμο που είναι πράγματι και dark και fantasy και που είναι δύσκολο να μην αιχμαλωτίσει την φαντασία ακόμη και του πιο αυστηρού αναγνώστη.

spawngodslayer12Εκεί όμως που το GODSLAYER μοιάζει να διαφοροποιείται και να παρουσιάζει κάτι “δικό του” είναι στον τομέα της εικονογράφησης. Οι Philip Tan και Jay Anacleto δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον και “δεμένο” περιβάλλον με τα designs των τοπίων, των χαρακτήρων και των διαφόρων πλασμάτων να είναι όχι μόνο αισθητικά ωραία, αλλά και να ταιριάζουν άψογα στον καταπιεσμένο από σκληρούς θεούς κόσμο του Bairn.

Δυστυχώς, Image σταμάτησε την κυκλοφορία του GODSLAYER στο όγδοο τεύχος, λόγω χαμηλών πωλήσεων, και η ιστορία του Θεοκτόνου δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Τα οκτώ πρώτα τεύχη, στα οποία ο Bairn έρχεται αντιμέτωπος με τον θεό του χειμώνα, συντελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία μπορεί να διαβαστεί και αυτοτελώς, αλλά η αλήθεια είναι πως αρκετά subplots μένουν μισοτελειωμένα και πολλά ερωτήματα αναπάντητα.

Αν κάτι τέτοιο δεν σας πτοεί, τότε διαβάστε το. Και μετά ελάτε να κλάψουμε όλοι μαζί που δε θα μάθουμε ποτέ τη συνέχεια.