SNAPSHOT REVIEWS 15-01-15

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Uncanny Annual 1UNCANNY X-MEN ANNUAL #1
 & ALL-NEW X-MEN ANNUAL #1
Writer: Brian Michael Bendis
Artist: Andrea Sorrentino
Marvel Comics 

Ότι ο Bendis έχει εμμονές με κάποιους ήρωες (βλέπε Luke Cage και Miles Morales) είναι γνωστό. Το ίδιο αισθάνθηκα όταν πρωτοείδα την Eva Bell, aka Tempus, στο ντεμπούτο της στους ALL NEW X-MEN. Φαινόταν ότι ο Bendis έχει βαλθεί να μας τα πρήξει με αυτήν και τελικά καλά μας έκανε!

Τα δύο annual αποτελούν ένα 2-part story με τίτλο “The Secret Life of Eva Bell” και εξηγούν την απουσία, μόλις μερικών λεπτών, της ηρωίδας στο UNCANNY X-MEN #17. Ναι, οι δυνάμεις της, από όσο ξέρουμε, είναι time manipulation based, οπότε όταν γύρισε ελαφρώς μεγαλύτερη, καταλάβαμε και τότε τι έγινε. Η εξιστόρηση είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή απ΄ ό,τι περίμενα.

All New Annual 1Εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για μια εξαιρετική και καλογραμμένη ιστορία, έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που τα annuals αποτελούσαν σημαντικές ιστορίες για το continuity των ηρώων. Συνήθως είναι ιστορίες-διάλειμμα. Εδώ, όμως, ο Bendis γράφει ένα άκρως relevant annual, ένα τεύχος που επεκτείνει την ιστορία των μεταλλαγμένων, μια ιστορία που ακόμα και εάν δε ξαναπιάσει ο ίδιος το νήμα της, θα μπορέσουν οι επόμενοι συγγραφείς να πιάσουν.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε τον Andrea Sorrentino, που μας βάζει να τρίβουμε τα μάτια μας μαζί με την ηρωίδα. Τι πλάνα και τι στήσιμο, τι απόδοση διαφορετικών εποχών και τι σπάσιμο των panel – άλλο να σας το λέω και άλλο να το βλέπετε. Μια μίξη Jae Lee με J.H Williams III, αλλά όχι ακριβώς, γιατί ο Andrea Sorrentino φέρνει ένα καθαρά δικό του προσωπικό χαρακτήρα στο, αχαλίνωτης φαντασίας, σχέδιό του. Και τα δύο annuals έχουν μέσα το καθένα δύο επικές splash σελίδες και άλλα πολλά θαυμαστά να δείτε.

Μη τα χάσετε, αν όχι γιατί βάζoυν στον χάρτη του Marvel Universe την Eva Bell μια για πάντα, τουλάχιστον γιατί αποτελούν δύο πολύ όμορφα τεύχη από κάθε άποψη.

Miracleman Ann2ALL-NEW MIRACLEMAN ANNUAL #1
Writer: Grant Morrison, Peter Milligan
Artist: Joe Quesada, Mike Allred
Marvel Comics 

Τόσα ταλέντα και τέτοιο αποτέλεσμα, μόνο απογοήτευση…

Η πρώτη ιστορία, “The Priest and the Dragon”, είναι ένα αδημοσιεύτο εδώ και 30 χρόνια σενάριο του Grant Morrison, σχεδιασμένο πρόσφατα από τον Joe Quesada. Εδώ, προφανώς και είχα μεγάλες προσδοκίες αλλά… άνθρακες ο χρυσός. Σίγουρα ο Morrison δεν ήταν τότε αυτός που είναι σήμερα, γεγονός που φαίνεται στη γραφή του, σε μια ιστορία που δεν λέει τίποτα, αλλά ούτε και ολοκληρώνεται. Ειδικά εάν δεν έχεις ιδέα από Miracleman είναι τελείως άστοχη. Χαραμάδα φωτός, το εκπληκτικό και μεγαλειώδες σχέδιο του Joe Quesada, που τελικά με στεναχώρησε κι άλλο, καθώς αυτός δεν σχεδιάζει πια, πέρα από κανένα σκόρπιο variant εξώφυλλο.

Η δεύτερη ιστορία, “Seriously Miraculous”, είναι μια εύθυμη, ρετρό και αρκετά campy ιστορία. Λογική επιλογή, καθώς οι περιπέτειες διαδραματίζονται στο ψεύτικο universe του Gargunza, οπότε όλα μπορούν να συμβούν. Peter Milligan και Mike Allred, κάνουν αυτό που ξέρουν εδώ και χρόνια, αλλά μη περιμένετε τις λαμπρές στιγμές του δίδυμου των X-STATIX. Είναι μια ιστορία που αύριο θα την έχω ξεχάσει ή και σβήσει από την μνήμη μου.

Στο τέλος του τεύχους έχουμε μπόλικο behind the scenes υλικό, ελαφρώς πιο ενδιαφέρον από τις προαναφερθείσες ιστορίες. Επιστρέφω στο reprints του Alan Moore, για να συνέλθω.

Ant Man 1ANT-MAN #1
Writer: Nick Spencer
Artist: Ramon Rosanas
Marvel Comics 

Λίγους μήνες πριν η ταινία ANT-MAN βγει στις αίθουσες, η Marvel είπε να (ξανά)συστήσει στον κόσμο τον ομώνυμο ήρωα και, εάν το πρώτο τεύχος είναι ένδειξη, πολύ καλά έκανε.

Με μια καλή προθέρμανση που έκανε με το sleeper hit SUPERIOR FOES OF SPIDER-MAN, ο Nick Spencer δημιουργεί ένα υποδειγματικό πρώτο τεύχος, ικανό να γίνει ένα από τα καλύτερα φετινά ντεμπούτα της χρονιάς. Μου θυμίζει αρκετά την «σχολή» των δύο μεγάλων επιτυχιών της Marvel τα τελευταία χρόνια – μιλάω, φυσικά, για τα HAWKEYE και DAREDEVIL. Επίκεντρο και εμβάθυνση στον χαρακτήρα και τι τον κάνει να “δουλεύει”, ωραίο χιούμορ με πολλές ανθρώπινες στιγμές, προσβάσιμο σε όλους με ένα πρωτότυπο και λειτουργικό χειρισμό της προϊστορίας του Scott Lang και ένα γλυκός loser που θες να αγαπήσεις.

Στο σχέδιο, ο Ramon Rosanas (SPIDER-MAN 1602 ,NIGHT OF THE LIVING DEADPOOL) δείχνει επίσης τον καλύτερο του εαυτό, με ένα πολύ όμορφα σχεδιασμένο τεύχος, με λίγο oldschool στιλ, θυμίζοντας και πάλι το DAREDEVIL με τον Chris Samnee.

Ακόμα και αν η ταινία μας βγει πατάτα, τουλάχιστον θα μας έχει μείνει ένα πολύ όμορφο comic!

East WorldEAST OF WEST: THE WORLD
 & EAST OF WEST #16
Writer: Jonathan Hickman
Artist: Nick Dragotta
Image Comics 

Τα δύο αυτά τεύχη κυκλοφόρησαν μαζί και συνδέονται άρρηκτα, άλλα όχι υποχρεωτικά. Εξ ου και το κοινό review.

Το EAST OF WEST: THE WORLD, είναι στην ουσία ένα handbook τεύχος. Έχει και έξι σελίδες comic, αλλά το βάρος πέφτει στο εγκυκλοπαιδικό κομμάτι. Περιέχει αναλυτικά χάρτες και ιστορικό της κάθε περιοχής των Fractured States of America και ένα αναλυτικό timeline της ιστορίας της Αμερικής (της σειράς) με το γνώριμο αφαιρετικό, γραφιστικό στιλ του Jonathan Hickman. Ο άνθρωπος έχει κάτσει και έχει σκεφτεί από τι νόμισμα, γλώσσα και διακυβέρνηση έχει η κάθε περιοχή μέχρι που βρίσκονται στο χάρτη τα πιο απίθανα μικρά στοιχεία. Εντυπωσιακό world building, από κάθε άποψη.

Διαβάζεις, λοιπόν, τα παραπάνω και είσαι έτοιμος να εισέλθεις στο EAST OF WEST #16, το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη του YEAR TWO της σειράς, αλλά και το all bets are off δρόμο που φαίνεται να παίρνει η ιστορία. Η δεύτερη σεζόν ξεκινάει με τις καλύτερες προοπτικές και με ένα Nick Dragotta να καλυτερεύει συνεχώς και να μας εντυπωσιάζει με την αδρεναλίνη και την φαντασία που πηγάζει από το σχέδιο του.

‘Οπως συνηθίζει, ο Jonathan Hickman περιμένει υπομονετικά για να μας δείξει ότι, τελικά, ξέρει τι κάνει.

Unbeatable Squirrel 1UNBEATABLE SQUIRREL GIRL #1
Writer: Ryan North
Artist: Erica Henderson
Marvel Comics 

Έκπληξη δεν είναι ότι υπάρχει ηρωίδα με το όνομα Squirrel Girl στην Marvel. Φτάνει να ανοίξεις στην τύχη το Official Handbook of the Marvel Universe και να πέσεις στα πιο περίεργα ονόματα. Ούτε είναι έκπληξη ότι η εν λόγω ηρωίδα απέκτησε δική της ΜΗΝΙΑΙΑ σειρά. Όπως, επίσης, δεν είναι έκπληξη ότι έκατσα να διαβάσω το εν λόγω τεύχος – κάποιος έπρεπε (;) να το κάνει. Αυτό που είναι τελικά έκπληξη… είναι ότι θα δώσω thumbs up review για το πρώτο τεύχος!

Λέγεται ότι η Squirrel Girl έχει νικήσει τους Doctor Doom, MODOK, Terrax αλλά και Thanos! Η αναγνωστικές μου συνήθειες δεν μου επιτρέπουν να διασταυρώσω το αληθές αυτών των σπουδαίων κατορθωμάτων, οπότε θα πιστέψω το Wikipedia.

Στο θέμα μας τώρα. Γιατί thumbs up; Γιατί, πολύ απλά, είναι ένα καλοφτιαγμένο comic. Χαζογλυκό χιούμορ, ωραίο set-up, καλό σχέδιο, έξυπνα gags, all ages περιεχόμενο και έξτρα υλικό σε κάθε σελίδα, κάτω-κάτω, υπό την μορφή commentary (ειδικά για αυτό παίρνει έξτρα πόντους). Αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνω φανατικός αναγνώστης του τίτλου, αλλά ξέρω πολύ κόσμο που ψάχνει για καθαρή ψυχαγωγία για όλες τις ηλικίες και η Ανίκητη Squirrel Girl είναι ό,τι πρέπει.

Τρέμε Galactus!!! (possible spoiler, meh, who cares?)