TOP SHELVES: DC: THE NEW FRONTIER

Writer/ Artist: Darwyn Cookenewfrontier11
DC Comics

Το THE NEW FRONTIER πιθανώς να μην είναι ένα αψεγάδιαστο έργο, αν και φτάνει αρκετά κοντά σε αυτό. Πιθανώς να μην έχει το ιδανικό pacing, αν και έχει εξαίρετο storytelling. Ίσως να έχει σημεία που θα κουράσουν και χαρακτήρες που μπορεί και να αφήσουν τον αναγνώστη αδιάφορο, αλλά έχει κάτι πολύ βασικότερο και πολύ δυσεύρετο, όχι μόνο ανάμεσα στα κλασικά υπερηρωικά comics ή στα comics γενικότερα, αλλά στην τέχνη στο σύνολό της. Έχει την ικανότητα να εμφυσήσει στον αναγνώστη την αγάπη, που τόσο προφανώς νιώθει ο δημιουργός για το αντικείμενο που πραγματεύεται. Ο Darwyn Cooke είναι λάτρης της Silver Αge και κάνει και το κοινό του να την ερωτευτεί και να τη δει όχι σαν άθροισμα ιστοριών ή χαρακτήρων, αλλά σαν κομμάτι της Ιστορίας, σαν αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητας του Μέσου, αλλά και της ψυχολογίας των γενεών από τις οποίες επηρεάστηκε η Silver Age και τις οποίες με τη σειρά της επηρέασε.

Μέσα στην παράνοια του Ψυχρού Πολέμου, οι παλιοί ήρωες (της “μαγικής” Golden age) έχουν περιθωριοποιηθεί. Οι μόνοι που έχουν τη συναίνεση του κράτους, ο Superman και η Wonder Woman, οφείλουν υπακοή σε κάθε προσταγή της κυβέρνησής τους, ανεξαρτήτως σωστού ή λάθους, ενώ οι υπόλοιποι διώκονται λιγότερο ή περισσότερο (λιγότερο διωκόμενοι είναι όσοι θεωρούνται πιό δύσκολος στόχος για τις Αρχές). Αλλά ο ηρωισμός και η ανάγκη για αυτόν είναι κάθε άλλο παρά παρωχημένη αξία, γεγονός που φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα στην πορεία του THE NEW FRONTIER. Οι χαρακτήρες που κλέβουν την παράσταση το καταφέρνουν χάρη όχι στις υπερδυνάμεις τους, άλλα στην γήινη πλευρά τους (ή, τέλος πάντων, στην αρειανή πλευρά τους), ενώ όλα οδηγούν σε μία μάχη άνευ προηγουμένου, όπου αυτή η ανθρώπινη πλευρά, το θάρρος, η αγάπη, η συμπόνοια, θα παίξουν τόσο ρόλο όσο οι υπερδυνάμεις στην νίκη απέναντι σε έναν εχθρό που ξεπερνά κάθε ένα άτομο, προτάσσοντας την ανάγκη για συλλογικότητα.

newfrontier2Ο Cooke φτιάχνει χαρακτήρες βαθιά ανθρώπινους. Οι επαναστάσεις τους, οι αρχές τους, η επιμονή τους, τα κωλύματα, όλα μαζί, δημιουργούν χαρακτήρες με υπόσταση πέραν των (αρκετών) σελίδων του THE NEW FRONTIER, με πλούσια back stories και με συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς. Αυτό από μόνο του είναι ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα, αλλά η αξία του σεναρίου δεν περιορίζεται σε αυτό. Αντίθετα, καταφέρνει να σκιαγραφήσει μία ολόκληρη πολιτική συγκυρία (τον Ψυχρό Πόλεμο και τη δεκαετία του ’50), τόσο εκ των έσω (αφού βασικοί χαρακτήρες είναι στρατιωτικοί και γενικότερα true πατριώτες Αμερικανοί) όσο και απ’ έξω (πιο εξω δε γίνεται, μέσα από τα μάτια του – αμερικανόφιλου φυσικά – Martian). Τέλος, πριν τα αποσπασματικά back stories διαφόρων υπερηρώων αρχίσουν και κουράζουν τον αναγνώστη, όλα δένουν μαζί, με την – επική – μάχη που ολοκληρώνει την μετάβαση μεταξύ των δύο πρώτων εποχών των υπερηρώων.
Ο Cooke λατρεύει τη Silver Age, το έχω αναφέρει και παραπάνω, αλλά αξίζει να αναφερθεί ξανά, μιας και το σχέδιο του, το υπέροχο, ζωντανό και εκφραστικό σχέδιό του, είναι βαθιά επηρεασμένο από τα comics εκείνης της εποχής, και φυσικά καταφέρνει να αποδώσει την αισθητική και την ατμόσφαιρα της ιστορίας τέλεια. Αν κάπου “χάνει”το σχέδιο του είναι στην σαφήνεια. Κάπου η αφαίρεση στο character design μπορεί να συγχύσει τον αναγνώστη, ειδικα αν αυτός δεν είναι 100% σίγουρος για τις γνώσεις του πάνω στους χαρακτήρες της DC.

Για τους fans των υπερηρωικών comics και ιδιαιτέρως τους fans της DC, το THE NEW FRONTIER είναι κάτι παραπάνω από must read. Για τους πιο περιστασιακούς αναγνώστες του είδους, θα προσφέρει μία συναρπαστική οπτική του, που είναι – σχεδόν – αδύνατο να μην αγγίξει ευαίσθητες χορδές και ίσως και να ανοίξει την όρεξη για παραπάνω εντρύφηση σε έναν, δύο ή και περισσότερους από τους χαρακτήρες, που μέχρι τώρα πιθανώς αγνοούσαν ή επέλεγαν να αγνοούν.