ONLINE COMICS: THE LAST MECHANICAL MONSTER

robots 2Writer/Artist: Brian Fies
http://lastmechanicalmonster.blogspot.gr/2013/11/the-origin-story.html

Στο σημερινό ONLINE COMICS, θα σας ταξιδέψω λίγο πίσω. Για την ακρίβεια πίσω στο 1941, τη χρονιά που κυκλοφόρησε το κλασικό cartoon με πρωταγωνιστή τον Superman, το THE MECHANICAL MONSTERS. Θα με ρωτήσετε, όχι άδικα, γιατί μιλάω για ένα παλιό cartoon του Superman σε μία στήλη για online comics. Τo copyright των cartoon του Fleischer έχουν περάσει στο public domain και είναι πλέον (εκτός απ΄ ό,τι έχει σχέση με τον ίδιο τον Superman και τους υπόλοιπους χαρακτήρες της DC) διαθέσιμα στο κοινό, για να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει. Και αυτό κάνει ακριβώς το σημερινό μας comic.

Η ιστορία του έχει να κάνει με τον κακό επιστήμονα-εφευρέτη που δημιούργησε τα ρομπότ που σταμάτησε ο Superman (ο οποίος δεν εμφανίζεται ποτέ στο comic, πέρα από τις εισαγωγικές σελίδες, λόγω των δικαιωμάτων που αναφέραμε νωρίτερα). Ξεκινάει με την αποφυλάκισή του το 2005 και την επανένταξή του –  σε ηλικία 99 χρονών πλέον –  σε έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που ήξερε. Αλλά, όπως λέει και η παροιμία, “Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμην άλλαξε μήτε την κεφαλήν του”.

Οπότε, με το που βγαίνει από την φυλακή, επιστρέφει στο παλιό του κρησφύγετο στα βουνά και σχεδιάζει την εκδίκηση του, καταφέρνοντας να βάλει ξανά σε λειτουργία ένα από τα τριάντα ρομπότ που είχε φτιάξει. Όμως, όπως είπαμε, τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν και φυσικά αυτό ισχύει και για τον ίδιο. Δεν είναι αυτός που ήταν. Και για να φέρει εις πέρας το σχέδιο του, θα χρειαστεί βοήθεια… Αλλά αρκετά με την ιστορία, τα υπόλοιπα θα τα δείτε, διαβάζοντας το comic.

mechmon

Η κεντρική ιδέα του comic είναι πρωτότυπη και αποτελεί έξυπνη χρήση του public domain. Αλλά αυτό που κάνει καλύτερα είναι το ότι δίνει βάθος σε έναν χαρακτήρα, ο οποίος στο αρχικό cartoon ήταν μία δισδιάστατη καρικατούρα, βασισμένη στο αρχέτυπο του “τρελού επιστήμονα”. Καθώς προχωρά η ιστορία, μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα για τον ανώνυμο εφευρέτη, για τα όνειρα του, τις φιλοδοξίες του, αλλά και τις συνέπειες των πράξεων του. Κοινώς, το comic παίρνει μία φιγούρα, που ο μόνος λόγος ύπαρξης της στο cartoon ήταν πως έπρεπε να υπάρχει κάποιος κακός που δημιούργησε τα ρομπότ, και την κάνει ανθρώπινη, με συναισθήματα και σκέψεις. Έναν άνθρωπο που επιστρέφει σε μία κοινωνία που έχει αλλάξει και τον έχει αφήσει πίσω της.

Το comic ήταν υποψήφιο για βραβείο Eisner το 2014, στην κατηγορία “Best Digital/Webcomic”, ενώ ο δημιουργός του, ο Brian Feis, είναι υποψήφιος πολλών βραβείων και έχει κερδίσει Eisner και Harvey για άλλες δουλειές του, όπως το webcomic MOM’S CANCER.

Εάν σας ενδιαφέρει το concept του THE LAST MECHANICAL MONSTER, δεν έχετε παρά να πάτε εδώ και να το ξεκινήσετε. Απλά, προτού το κάνετε, ακολουθήστε την προτροπή του Feis και δείτε το THE MECHANICAL MONSTERS. Όπως λέει και ο ίδιος: “Δεν είναι απαραίτητο να παρακολουθήσετε αυτό το υπέροχο cartoon του 1941 πριν πάτε στην σελίδα 1 του ΤΗΕ LAST MECHANICAL MONSTER. Αλλά η ζωή σας θα είναι καλύτερη αν το κάνετε”.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DadH3KjHZws[/youtube]