SNAPSHOT REVIEWS 12-02-15

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Nameless 1NAMELESS #1
Writer: Grant Morrison
Artist: Chris Burnham
Image Comics

Ο Grant Morrison διανύει μια περίοδο εκπληκτικής φόρμας, μια περίοδο που ξεκίνησε με την κυκλοφορία του MULTIVERSITY, συνεχίστηκε με το ANNIHILATOR και καταλήγει στο παρόν NAMELESS. Εντάξει, είναι πάντα από του καλύτερους συγγραφείς, αλλά κάνει και κοιλιές, όπως την περίοδο 2011-2013, με το χάος του New 52 ACTION COMICS και το απλά καλούλι HAPPY!.

Ένα από τα χαρίσματα του Grant Morrison είναι να μην κρατάει τον αναγνώστη από το χεράκι (γεγονός που θα έπρεπε να είναι προϋπόθεση, όχι χάρισμα, όλων των συγγραφέων) και το NAMELESS είναι ένα τεύχος που απαιτεί πολλά από εμάς, όπως και μια πιθανή επανάγνωση.

Ο φανταστικός καλλιτέχνης Chris Burnham δύσκολα θα βγάλει από πάνω του την ταμπέλα “Frank Quitely κλώνος”, πόσο μάλλον με αυτό το τεύχος, που στιγμές θα ορκιζόσουν ότι είναι ο τελευταίος. Θα έλεγα ότι αντλεί και κάτι από Geof Darrow, αλλά μην του κολλήσουμε και άλλη ταμπέλα του ταλαίπωρου, είναι κρίμα για το ταλέντο του.

Το “don’t miss” του μήνα!

Dying & Dead 1THE DYING & THE DEAD #1
Writer: Jonathan Hickman
Artist: Ryan Bodenheim
Image Comics

Ο Jonathan Hickman αντιγράφει τον… Jonathan Hickman. Λογικό, υπό το πρίσμα ότι πολλοί συγγραφείς έχουν ο καθένας το προσωπικό τους στιλ, τις μανιέρες τους και κυρίως τις εμμονές τους.

Παρόντα στοιχεία σε αυτό το τεύχος οι μυστικιστικές οργανώσεις / στοές, οι υπόγειες πόλεις, τα μαγικά αντικείμενα, οι σκιώδης τύποι ντυμένοι στα ολόλευκα και άλλα γνώριμα μοτίβα του συγγραφέα. Όλα αυτά δεν τα λέω για αρνητικά, όπως διαφαίνεται. Πρόκειται για μια εξαιρετική πρεμιέρα 60 σελίδων (τριπλάσιο ενός μέσου τεύχους), στην οποία ο Hickman κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα να κάνει – εξ’ ου και τα επαναλαμβανόμενα στοιχεία.

Με τον Ryan Bodenheim είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν στον τίτλο SECRET, που όσοι το είχατε διαβάσει ξέρετε τι να περιμένετε, καθώς εφαρμόζει ακριβώς τις ίδιες τεχνικές, με εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά τόπους. Έχω μια διαφωνία ως προς την επιλογή του μονοχρωματικού μοτίβου που τείνει να κουράζει, αλλά δεν είναι αποτρεπτικό ως προς την αγορά της σειράς.

Uncanny Avengers 1UNCANNY AVENGERS (VOL 2) #1
Writer: Rick Remender
Artist: Daniel Acuna
Marvel Comics

Δυόμιση χρόνια μετά την πρεμιέρα της “Unity Squad” η ομάδα λανσάρεται εκ νέου, ως αποτέλεσμα των γεγονότων του AXIS, με μόνο δύο (!) από τα αρχικά μέλη της, την Rogue και την Scarlet Witch (o Captain America δε μετράει, προφανώς). Νέες προσθήκες, όπως φαίνεται και στο εξώφυλλο, οι Vision, Brother Voodoo, Quicksilver και (inverted) Sabretooth.

Το τεύχος αυτό είναι λίγο “στον κόσμο του”, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το κυριολεκτικά έχει να κάνει με την τοποθεσία που είναι η Counter-Earth (really?), το μεταφορικά είναι πιο πολύπλοκο με μια, όμως, πηγή φταιξίματος… τον Rick Remender. Ο συγγραφέας, εδώ και λίγο καιρό, ζει στον δικό του πλανήτη, αγνοώντας continuity ευθαρσώς, γράφοντας τους χαρακτήρες λίγο off και αλλάζοντας το status quo, λες και έχει πάρει carte blanche από τη Marvel και τους editors της. Δεν είναι ότι δεν ξέρει να γράφει, αλλά ο τρόπος που κινείται συγγραφικά, όπως στο πρόσφατο AXIS, δείχνει σαν να δουλεύει μόνος του κλεισμένος σε ένα πύργο, χωρίς πρότερη συνεννόηση.

Εικαστικά, ο Daniel Acuna προσφέρει ικανοποιητική δουλειά, αλλά το στιλ του είναι, καλώς ή κακώς, περί ορέξεως και προσωπικά αμφιταλαντεύομαι αν μ’ αρέσει ή όχι εδώ και χρόνια.

Rat Queens BragaRAT QUEENS SPECIAL BRAGA #1
Writer: Kurtis J. Wiebe
Artist: Tess Fowler
Image Comics

Αναμφισβήτητα η καλύτερη sword & sorcery σειρά που κυκλοφορεί αυτή τη περίοδο, το RAT QUEENS επέστρεψε με αυτό το one shot. Η σειρά, που έχει πάρει αρκετά κολακευτικά σχόλια για τον χειρισμό γυναικείων χαρακτήρων έμελλε, σε ένα ειρωνικό παιχνίδι της τύχης, να βρει το σχεδιαστή της κατηγορούμενο για συζυγική βία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αντικατασταθεί ο Roc Upchurch από τον Stjepan Sejic, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, η σειρά έτυχε μεγάλων καθυστερήσεων και το παρόν τεύχος, διαφημισμένο ως #11 της σειράς, να γίνει one shot με guest artist την Tess Fowler.

Αφήνοντας το ιστορικό πλαίσιο, το one shot αυτό είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην γιγαντιαία και αγαπητή Orc Warrior, Braga. Για τους fans της σειράς το origin της ηρωίδας έχει σαφώς τεράστιο ενδιαφέρον, όπως και το γεγονός ότι ο Kurtis J. Wiebe χειρίζεται με εξαιρετική άνεση το θέμα αλλαγής φύλου. Το επίκεντρο του τεύχους δεν είναι η μετάβαση της Braga (και ούτε θα το δείτε), αλλά η συνολική αποδοχή, τόσο από τον σύντροφο της Human Dave, αλλά και το περιβάλλον του κόσμου των Rat Queens. Αποδοχή που η δυναμική Braga επέβαλλε όταν άφησε το παρελθόν πισω της και ξεκίνησε να ζει όπως αυτή επέλεξε.