Comicdom Cosplay 2015

CC_2015_Logo_FinalΤο Comicdom Con Athens φυσάει τα 10 κεράκια πάνω στην τούρτα των γενεθλίων του, το οποίο σημαίνει ότι το Comicdom Cosplay κλείνει και αυτό, με τη σειρά του, τα 5!

Και ενώ εδώ θα μπορούσαμε να πούμε πολλές χαριτωμενιές για πεντάχρονα παιδάκια και τις σκανταλιές τους, επιλέγουμε να μη βασανίσουμε άλλο όσους περιμένουν με αγωνία τη συγκεκριμένη ανακοίνωση.

CC_2015_Mascot_FinalΟι κανόνες δεν κρύβουν άλλωστε εκπλήξεις: η μόνη αλλαγή σε σχέση με πέρσι είναι ότι οι διαγωνιζόμενοι θα μπορούν πλέον, εφόσον το επιθυμούν, να δείχνουν φωτογραφίες από τη διαδικασία κατασκευής της στολής τους, στην κριτική επιτροπή, κατά την διάρκεια του pre-judging. Έτσι, οι κριτές θα μπορούν να εκτιμήσουν καλύτερα και τις τεχνικές και τον κόπο που χρειάστηκε η κατασκευή της στολής.

Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να δουλεύουν τις στολές τους, καθώς και φέτος το Comicdom Cosplay αποτελεί τον εθνικό προκριματικό διαγωνισμό για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα cosplay, EuroCosplay, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου 2015, στο MCM Con στο Λονδίνο.

euroCosplay-nodate-Championships-logo_AM-1Το EuroCosplay διοργανώνεται από το 2010, κάθε χρόνο στο Λονδίνο, και συγκεντρώνει τους καλύτερους cosplayers από όλη την Ευρώπη. Κάθε χώρα που συμμετέχει σε αυτό στέλνει τον/την καλύτερο εκπρόσωπό της, μετά από τη διεξαγωγή τοπικού προκριματικού διαγωνισμού, για να την εκπροσωπήσει και να διεκδικήσει τον τίτλο του κορυφαίου Ευρωπαίου cosplayer της χρονιάς!

Στόχος του EuroCosplay είναι να αναδείξει το χόμπι και την τέχνη του cosplay στην Ευρώπη και να εμπνεύσει τους σημερινούς και μελλοντικούς cosplayers να ενδυναμώσουν την κοινότητα του cosplay.

Εκτός από την επίσημη ιστοσελίδα, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες των περασμένων διαγωνισμών EuroCosplay και όλες τις ειδήσεις για τον φετινό, στη σελίδα του EuroCosplay στο Facebook.

  • ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Θέλω να συμμετάσχω στο Comicdom Cosplay 2015. Τί πρέπει να κάνω;

Για το ατομικό

Πρέπει να συμπληρώσεις, μέχρι τις 12 Απριλίου 2015, την online φόρμα συμμετοχής. Εκεί δηλώνεις τα στοιχεία σου και τα στοιχεία του χαρακτήρα που θα υποδυθείς. Δεν γίνονται δεκτές συμμετοχές αόριστου χαρακτήρα (π.χ. “loli goth”, “visual k” κ.λπ), ή συγκεκριμένων υπαρκτών προσώπων (μέλη συγκροτημάτων, idols, κ.λπ.).

Στη συνέχεια, στέλνεις με email στο cosplay@comicdom-con.gr τρεις φωτογραφίες (jpg, μεγαλύτερες από 120 kb η κάθε μία) του χαρακτήρα σου, στην εκδοχή που θα τον παρουσιάσεις (όχι δική σου φωτογραφία) και το ηχητικό σου κομμάτι (μουσική ή audio track) σε mp3 (μέχρι 60 δευτερόλεπτα), εφόσον επιθυμείς να παίξει κάτι τέτοιο όσο είσαι στην σκηνή. Να έχεις κατά νου ότι θα χρειαστεί, κατά την παρουσίαση, να ανέβεις και να κατέβεις μερικά σκαλιά, οπότε φρόντισε να μπορείς να κινηθείς!

Τέλος, συμπληρώνεις μια υπεύθυνη δήλωση (την κατεβάζεις από εδώ αν είσαι ενήλικος, ή από εδώ αν είσαι ανήλικος), την οποία θα την παραδώσεις στη γραμματεία του Comicdom Con Athens 2015, την ημέρα του διαγωνισμού.

Σε περίπτωση που δεν λάβεις κάποια απάντηση στο email που έστειλες για τη συμμετοχή σου, παρακαλούμε να ξαναστείλεις. Καμία συμμετοχή που δεν λάβει email επιβεβαίωσης δεν θα θεωρηθεί έγκυρη.

Μπορώ να φέρω να δείξω στην κριτική επιτροπή progress folder;

Ναι! Από φέτος, για την κατηγορία του ατομικού, μπορείς αν θέλεις να φέρεις να δείξεις στην κριτική επιτροπή, την ώρα του pre-judging, φωτογραφίες από τη διαδικασία κατασκευής της στολής σου. Έτσι, θα μπορέσεις να δείξεις καλύτερα στην κριτική επιτροπή λεπτομέρειες της στολής σου και της διαδικασίας κατασκευής της, γεγονός που θα εκτιμηθεί ανάλογα. Οι φωτογραφίες/booklet/ντοσιέ που θα φέρεις θα πρέπει να είναι εκτυπωμένα σε δύο αντίτυπα.

Για το ομαδικό (μέχρι 6 άτομα)

Πρέπει να συμπληρώσετε, μέχρι τις 12 Απριλίου 2015, την online φόρμα συμμετοχής. Εκεί δηλώνονται τα στοιχεία των μελών της ομάδας και των χαρακτήρων που θα υποδυθούν. Δεν γίνονται δεκτές συμμετοχές αόριστου χαρακτήρα (π.χ. “loli goth”, “visual k” κ.λπ.), ή συγκεκριμένων υπαρκτών προσώπων (συγκροτήματα, idols κ.λπ.).

Στη συνέχεια στέλνετε με email στo cosplay@comicdom-con.gr δύο φωτογραφίες του κάθε χαρακτήρα (jpg, μεγαλύτερες από 120 kb η κάθε μία), στην εκδοχή που θα τους παρουσιάσετε, συν τρεις ομαδικές.

Έχετε δύο επιλογές: είτε να παρουσιάσετε ένα χορευτικό, ή ένα σκετσάκι/αναπαράσταση, ανώτατης διάρκειας τεσσάρων λεπτών. Στην πρώτη περίπτωση, μαζί με τη δήλωση συμμετοχής, θα πρέπει να στείλετε και το ηχητικό απόσπασμα (σε mp3) που θα συνοδεύει την εμφάνιση σας. Στη δεύτερη, λάβετε υπόψη ότι έχουμε τη δυνατότητα να σας παρέχουμε μόνο ένα μικρόφωνο χειρός, εφόσον μας το ζητήσετε στην φόρμα συμμετοχής. Το χρονικό όριο των τεσσάρων λεπτών και στις δύο περιπτώσεις, είναι αυστηρότατο.

Τέλος, το κάθε μέλος της ομάδας συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση (την κατεβάζει από εδώ αν είναι ενήλικος, ή από εδώ αν είναι ανήλικος), την οποία θα την παραδώσει στην γραμματεία του Comicdom Con Athens 2015, την ημέρα του διαγωνισμού.

Όπως κάθε χρόνο, το διαγωνιστικό τμήμα στην κατηγορία του ομαδικού θα πραγματοποιηθεί εφόσον συμπληρωθεί το κατώτατο όριο των τεσσάρων συμμετοχών. Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, οι ομάδες μπορούν είτε να παρουσιάσουν την δουλειά τους κατά την διάρκεια του διαγωνισμού, χωρίς να διεκδικούν κάποια διάκριση, είτε τα μέλη τους να συμμετάσχουν χωριστά στην κατηγορία του ατομικού.

Σε περίπτωση που δεν λάβετε κάποια απάντηση στο email που στείλατε για τη συμμετοχή σας, παρακαλούμε να ξαναστείλειτε. Καμία συμμετοχή που δεν λάβει mail επιβεβαίωσης δεν θα μπορέσει να θεωρηθεί έγκυρη.

Ποιοί μπορούν να πάρουν μέρος στο Comicdom Cosplay;

Όλοι! Ακόμη και εσύ στο βάθος! Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι διοργανωτές και οι εθελοντές του Comicdom Con Athens 2015. Όμως, προσοχή! Οι θέσεις είναι περιορισμένες οπότε προλάβετε πριν συμπληρωθούν!

Μπορώ να βάλω μια στολή που έχω αγοράσει/παραγγείλει από κάποιο κατάστημα ή online shop;

Όχι. Μόνο χειροποίητες στολές τις οποίες έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι οι διαγωνιζόμενοι γίνονται δεκτές. Εξαιρούνται μικρά αξεσουάρ (κοκαλάκια, κοσμήματα κ.λπ.) εσώρουχα, καλσόν, ρούχα που φοριούνται κάτω από την στολή και έτοιμα ενδύματα που έχουν μεταποιηθεί αρκετά για τις ανάγκες της στολής.

Έχει έρθει η μέρα του διαγωνισμού. Τί πρέπει να κάνω;

Έρχεσαι στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Οι ευγενικοί εθελοντές μας, στη γραμματεία που βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου, θα έχουν μια λίστα με τα ονόματα όλων των συμμετεχόντων, στην οποία θα πρέπει να τσεκάρεις το όνομα σου (όλα τα μέλη της ομάδας, στο ομαδικό) και να πάρεις το καρτελάκι συμμετοχής.

Για την ακριβή ώρα που θα πρέπει να βρίσκεσαι στην Ένωση, θα ενημερωθείς με προσωπικό email, λίγες μέρες πριν τον διαγωνισμό, αλλά να έχεις υπόψη σου ότι μπορεί να σου ζητηθεί να είσαι έτοιμος να παρουσιαστείς στην κριτική επιτροπή για την βαθμολογία της “ποιότητας κατασκευής” και το πρώτο μέρος της “πιστότητας χαρακτήρα” από το πρωί. Η κριτική επιτροπή θα βλέπει τον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά, βλέποντας ταυτόχρονα και τις εικόνες τις οποίες έστειλες με την δήλωση συμμετοχής σου, και θα έχεις τρία λεπτά να μιλήσεις για την στολή σου, το πώς την έφτιαξες και να απαντήσεις στις όποιες ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής. Αν δεν καταφέρεις να παρουσιαστείς με την τελική σου στολή στο συγκεκριμένο ραντεβού, θα μηδενιστείς στην συγκεκριμένη βαθμολογία, αλλά θα μπορείς να εμφανιστείς κανονικά στην σκηνή.

Αφού τελειώσει η συνάντησή σου με την κριτική επιτροπή, είσαι ελεύθερος να κάνεις ότι θες μέχρι τις 18:30, όπου θα σε περιμένουμε στο θέατρο, έτοιμο για την εμφάνισή σου. Ο κάθε διαγωνιζόμενος στην κατηγορία του ατομικού και η κάθε ομάδα, δικαιούνται από μια πρόσκληση για έναν φίλο/φίλη/συνοδό τους, την οποία θα παραλάβουν από τη γραμματεία όταν θα κάνουν την εγγραφή τους. Θυμήσου, αν έχεις περισσότερους φίλους ή συγγενείς που θέλουν να έρθουν να σε παρακολουθήσουν, θα πρέπει να τους ενημερώσεις για τις ώρες που θα μπορούν να πάρουν προσκλήσεις για να μπουν στο θέατρο (Σάββατο 25 Απριλίου από 18.00 και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων).

Προσοχή! Αν καθυστερήσεις σε κάποιο από αυτά τα ραντεβού, θα υπάρχει πρόβλημα με τη συμμετοχή σου, οπότε κανόνισε το πρόγραμμά σου αναλόγως!

Και μετά; Τί γίνεται μετά;

It’s show time! Πρώτα αρχίζει το ατομικό. Μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, θα ανεβείτε ένας-ένας (με την σειρά, ανάλογα με τον αριθμό στο καρτελάκι που πήρατε από την γραμματεία), στη σκηνή του θεάτρου, μπροστά στην κριτική επιτροπή και τους θεατές. Αν έχεις προγραμματίσει κάτι με μουσική ή audio track, το παρουσιάζεις. Αν όχι, τότε “χτυπάς” τρεις πόζες, in character, και αποχωρείς για να ανέβει ο επόμενος.

Μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ατομικού, αρχίζει αυτός του ομαδικού. Ανεβαίνουν όλα τα μέλη της ομάδας στη σκηνή και μας παρουσιάζουν αυτό που έχουν ετοιμάσει.

Πώς θα βαθμολογηθώ;

Το ατομικό βαθμολογείται με τα ακόλουθα κριτήρια
Α) Ποιότητα κατασκευής 40%
Β) Πιστότητα στον χαρακτήρα 40%
Γ) Σκηνική παρουσία 20%

Το ομαδικό βαθμολογείται με τα ακόλουθα κριτήρια
Α) Ποιότητα κατασκευής 30%
Β) Πιστότητα στους χαρακτήρες 30%
Γ) Σκηνική παρουσία 40%

Η κριτική επιτροπή έκανε λάθος και δεν μου έδωσε το βραβείο που άξιζα. Μπορώ να διαμαρτυρηθώ;

ΟΧΙ! Η απόφαση των κριτών είναι τελική και μη διαπραγματεύσιμη.

Έχω γραφτεί και έχω δηλώσει το κοστούμι μου, αλλά άλλαξα γνώμη και θέλω να παρουσιάσω κάτι άλλο. Μπορώ;

Γνωρίζουμε ότι η κατασκευή μιας στολής για cosplay είναι μια επίπονη δημιουργική εργασία, στην πορεία της οποίας μπορούν να γίνουν αλλαγές. Μπορείτε, λοιπόν, να αλλάξετε την συμμετοχή σας, κάνοντας από την αρχή την διαδικασία συμμετοχής (συμπλήρωση φόρμας – αποστολή email με φωτογραφίες και μουσική), μέχρι τις 12 Απριλίου.

Μπορώ να συμμετάσχω και μόνος μου και με ομάδα;

Όχι. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να λάβουν μέρος όσο περισσότερα άτομα γίνεται, και για αυτό δεν θα ήταν δίκαιο να συμμετάσχει κάποιος δύο φορές.

Μπορώ να πάρω μαζί μου μια κατάνα που έχω; Είναι τμήμα της στολής μου…

Όχι. Απαγορεύονται όλα τα όπλα κάθε τύπου, όπως σπαθιά (ακονισμένα ή μη), μαχαίρια, τσεκούρια, όπλα πολεμικών τεχνών, ρέπλικες, πιστόλια, περίστροφα, καραμπίνες, αεροβόλα, όπλα paintball, BB (οτιδήποτε πυροβολάει, εν γένει), βαριές αλυσίδες, κάθε είδους αντικείμενο που μπορεί να βγάλει φωτιά ή σπίθες, και κάθε είδους αιχμηρά ή άλλα αντικείμενα, που μπορεί να προκαλέσουν τον τραυματισμό του συμμετέχοντα ή των γύρω του. Τα props δεν πρέπει να ξεπερνούν τα δύο μέτρα μήκος, να είναι ελαφριά και να έχουν στρογγυλεμένες άκρες.

Η είσοδός σου στο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με αντικείμενο που δεν συμμορφώνεται στις παραπάνω οδηγίες, συνεπάγεται τον αυτόματο αποκλεισμό σου από τον διαγωνισμό και θα σου ζητηθεί να εγκαταλείψεις τον χώρο.

Πόσοι θα είναι οι νικητές και πως κερδίζω το εισιτήριο για να διαγωνιστώ στο EuroCosplay;

Οι νικητές θα είναι τρεις από την κατηγορία του ατομικού και μια ομάδα από την κατηγορία του ομαδικού. Ο πρώτος νικητής της κατηγορίας του ατομικού θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EuroCosplay, που θα διοργανωθεί στο MCM EXPO του Λονδίνου, στις 24 Οκτωβρίου 2015.

Προκειμένου ο νικητής να μπορεί να διαγωνιστεί στο EuroCosplay θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2015, να είναι Έλληνας πολίτης, ή πολίτης γειτονικής χώρας η οποία δεν έχει δικό της διαγωνισμό cosplay για την ανάδειξη συμμετέχοντα στο EuroCosplay, και να μην συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στη διοργάνωση του Comicdom Con Athens 2015. Εάν ο πρώτος νικητής του Comicdom Cosplay 2015 δεν πληρεί αυτούς τους κανόνες, τότε την εκπροσώπηση αναλαμβάνει ο πρώτος που τις τηρεί, σύμφωνα με την τελική κατάταξη των βαθμολογιών.

Σε περίπτωση που δεν πληρείτε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω προϋποθέσεις για το EuroCosplay ή δεν θα μπορείτε να ταξιδέψετε στο Λονδίνο για να διαγωνιστείτε παρακαλούμε να ενημερώσετε σχετικά τους διοργανωτές στο email της συμμετοχής σας.

Μπορώ να βάλω στολή που έχω ξαναβάλει σε παλαιότερο event ή πάρτι;

Βεβαίως και μπορείς, αρκεί να είναι χειροποίητη και να την έχεις φτιάξει μόνος σου. Δεν μπορείς όμως να βάλεις τη στολή με την οποία συμμετείχες σε παλαιότερο Comicdom Cosplay.

Αν δεν συμμετέχω στον διαγωνισμό, μπορώ να κάνω cosplay;

Φυσικά ναι, και είσαι ευπρόσδεκτος, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του event, αλλά και όποτε το θελήσεις, καθ’ όλη την διάρκεια του Con! Απλά να θυμάσαι ότι ο κανονισμός για τα όπλα/props ισχύει για όλο το τριήμερο.

Λεπτομέρειες για τα μέλη της κριτικής επιτροπής, τα υπόλοιπα βραβεία, αποδυτήρια, τις προσκλήσεις και το πάρτυ θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ανάρμοστη συμπεριφορά δεν θα γίνει δεκτή. Δεν επιτρέπονται γυμνές ή ιδιαιτέρως άσεμνες εμφανίσεις. Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα αποκλεισμού ενός συμμετέχοντα, εάν θεωρούν ότι δεν συμμορφώνεται με τους παραπάνω κανόνες.

Για οποιαδήποτε επιπλέον απορία μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο cosplay@comicdom-con.gr.