ANSATSU KYOUSHITSU (THE ASSASSINATION CLASSROOM)

Assassination_Classroom_Volume_1Writer/Artist: Yusei Matsui
Shueisha (US Edition: Viz Media)

Τα τελευταία χρόνια, καινούργια manga κυκλοφορούν με τέτοιο ρυθμό, που είναι πρακτικώς αδύνατο να τα παρακολουθήσεις όλα. Πρέπει να είσαι επιλεκτικός. Η επιλογή συνήθως γίνεται μετά από προσωπικές αναζητήσεις ή προτάσεις. Υπάρχει, όμως, και η περίπτωση να ασχοληθείς με μία σειρά, την οποία αρχικά είχες απορρίψει, εξαιτίας της δημοσιότητας που βλέπεις να απολαμβάνει. Με αυτόν τον τρόπο, για παράδειγμα, ασχολήθηκα κάποτε με το NARUTO, και αντίστοιχα, τις τελευταίες μέρες, ασχολούμαι με έναν… συμμαθητή του (αφού οι δύο σειρές δημοσιεύονταν – past tense διότι η περιπέτεια του μικρού νίντζα έχει πια τελειώσει – στο ίδιο περιοδικό, SHOUNEN JUMP).

Ο λόγος για το manga ANSATSU KYOUSHITSU, που μεταφράζεται THE ASSASSINATION CLASSROOM, και δεν απέχει πολύ από αυτό που δηλώνει ο τίτλος, σαν concept. Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, είναι καίριες. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ένας κίτρινος, πλοκαμιοφόρος εξωγήινος, με εξωφρενική δύναμη και, κυρίως, ταχύτητα, καταστρέφει το 70% της σελήνης. Αφού κερδίζει την προσοχή, δηλώνει στις αρχές πως θα κάνει το ίδιο με τη Γη σε ένα χρόνο. Οι γήινες δυνάμεις ανέλαβαν αμέσως ενέργειες για τον αφανισμό του τέρατος, δίχως το παραμικρό αποτέλεσμα. Άλλωστε, το “τέρας” φτάνει ταχύτητα Mach 20. Αφού είναι πλέον κατανοητό πως η Γη βρίσκεται στο έλεος του εξωγήινου με τα άγνωστα κίνητρα, ο τελευταίος προτείνει ένα συμβιβασμό στην Ιαπωνική κυβέρνηση: αν του επιτρέψει να διδάσκει σε μία συγκεκριμένη τάξη, οι μαθητές του έχουν το ελεύθερο να τον δολοφονήσουν, αν, βέβαια, το καταφέρουν.assassination-classroom-utopia

Μην έχοντας άλλη επιλογή, η κυβέρνηση δέχεται τους όρους και τοποθετεί τον ιδιόμορφο καθηγητή στην τάξη 3-Ε (the End Class). Το συγκεκριμένο τμήμα αποτελείται από αποτυχημένους μαθητές, οι οποίοι αντιμετωπίζονται από την υπόλοιπη κοινωνία σαν απόκληροι. Ταυτόχρονα, η ύπαρξη του τμήματος αυτού λειτουργεί σαν φόβητρο για κάθε μαθητή του ευρύτερου σχολικού συγκροτήματος, προκειμένου να διαβάζει περισσότερο (“διάβασε αλλιώς θα σε πάνε στο 3-Ε”). Ενδεχομένως, η επιλογή να μην ήταν τυχαία. Οι μαθητές, λοιπόν, ενημερώνονται, εξοπλίζονται, επιτίθενται. Όποιος καταφέρει να σκοτώσει τον… καθηγητή του, θα λάβει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10 δις yen.

Η σκηνή του καθηγητή να παίρνει παρουσίες και να σημαδεύεται από 30 πυροβόλα, νομίζω θα μου μείνει αξέχαστη. Η ιδέα ακροβατεί πάνω σε ένα νήμα στου οποίου τις άκρες βρίσκεται ο ακραίος σουρεαλισμός στη μία και στην άλλη η σοβαροφάνεια των shounen manga. Το κλίμα εναλλάσσεται μεταξύ των δύο, με το πρώτο να είναι (ευτυχώς) το επικρατέστερο. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Nagisa, μαθητής της 3-E, μέτριος σε όλα του, με character design που θυμίζει κορίτσι. Ο Nagisa διατηρεί ένα μπλοκάκι με σημειώσεις, όπου καταγράφει κάθε στοιχείο σχετικό με τον Korosensei (όπως ονομάτισαν τα παιδιά τον ανώνυμο (;) εξωγήινο καθηγητή τους), το οποίο, ενδεχομένως, φανεί χρήσιμο σε ένα τέλειο σχέδιο φόνου. Το βασικό είναι οι εναλλαγές του χρώματος του καθηγητή, που ακολουθούν τις εναλλαγές της διάθεσής του.

korosenseiΕκτός από τις άπειρες ευτράπελες καταστάσεις που δημιουργούνται μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι οποίες ίσως αποτελούσαν δικαίωση για πολλούς μαθητές του κόσμου, που βασανίζονται από τους καθηγητές τους, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μέθοδοι δολοφονίας που επιχειρούν σε κάθε μάθημα τα παιδιά, είτε συνολικά, είτε ατομικά. Κάθε φορά υπάρχει κάποιο δολοφονικό πλάνο, το οποίο συνοδεύεται από μία ιστορία. Συνήθως έχουμε σωρό από gags, βλέπουμε τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στον Korosensei και τα παιδιά, ενώ ο ίδιος δεν παραλείπει να τους διδάσκει assassination tips. Στην πορεία, στο καθηγητικό δυναμικό προστίθενται ο Tadaomi Karasuma, υπάλληλος του Ιαπωνικού Υπουργείου Άμυνας και η επαγγελματίας δολοφόνος Irina Jelavic.

Η σειρά έκανε το ντεμπούτο της στο δημοφιλές ιαπωνικό περιοδικό, τον Ιούλιο του 2012, έχοντας κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής 12 τόμους. Με πωλήσεις πολύ καλές για το χρονικό διάστημα ζωής της, πρόσφατα απέκτησε και τηλεοπτική διασκευή anime, σε συνεργασία με την εταιρεία Lerche, ενώ από το Δεκέμβριο του 2014, η Viz Media ανέλαβε τη μετάφραση και κυκλοφορία των τόμων στην αγγλική. Η αποδοχή του ANSATSY KYOUSHITSU από το κοινό είναι αναμφίβολα μεγάλη, και για αυτό το λόγο τα κεφάλαια της σειράς, κατά καιρούς, έχουν αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις της κατάταξης του περιοδικού όπου δημοσιεύεται, ανάμεσα σε σαφώς δημοφιλέστερες σειρές, όπως τα ONE PIECE, NARUTO, BLEACH, TORIKO, HUNTER X HUNTER, GIN TAMA κ.λπ.

Η σελίδα του manga στο site του SHOUNEN JUMP.