AKAME GA KILL!

akame1Director: Tomoki Kobayashi
Writer: Makoto Uezu
Producer: Square Enix
Animation Studio: White Fox

Θυμάστε το KILL LA KILL, που το 2013-2014 έσπειρε; Ή το ATTACK ON TITAN, πιο πριν, το 2013, που ελπίζουμε κάποτε να δούμε τη συνέχεια μπας και καταλάβουμε τι παρακολουθήσαμε; Τότε καλώς ήλθατε στο next badass anime, που ακούει στο όνομα AKAME GA KILL! (μτφ. το Κόκκινο Μάτι που σκοτώνει).

Όλα ξεκίνησαν με το shonen manga, το 2010, σε σενάριο Takahiro και σχέδιο Tetsuya Tashiro. Μέχρι σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει 11 τομάκια, από τη γνωστή στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών Square Enix, και η σειρά δεν έχει ολοκληρωθεί, εν αντιθέσει με το anime που είναι αυτοτελές. Επίσης, πέρυσι ξεκίνησε παράλληλα ένα prequelικό manga, ονόματι AKAME GA KILL! ZERO, το οποίο δημοσιεύεται στο μηνιαίο περιοδικό BIG GANGAN και φανερώνει το παρελθόν της Akame, μίας από τους πρωταγωνιστές του AGK. Το σενάριο είναι και πάλι του Takahiro, ενώ το σχέδιο, του Kei Toru. Αμφότερα τα manga είναι ongoing.

Ας περάσουμε, όμως, στο anime. Η σειρά ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 και ολοκλήρωσε τον κύκλο της μετά από εικοσι-τέσσερις επεισοδιάρες, το Δεκέμβριο. Σκηνοθέτης ήταν ο Tomoki Kobayashi, τη μεταφορά την έγραψε ο Makoto Uezu και η παραγωγός εταιρεία ήταν η Square Enix, σε συνεργασία με το White Fox animation studio. Πρόκειται για shonen, όπως και το manga, το οποίο μεταφράζεται, πολύ χοντρικά, σε υπερ-τούμπανους χαρακτήρες, σέξι παρουσίες και επικές μάχες, αλλά και επικό O.S.T., δια χειρός Taku Iwasaki. Τα οποία, όμως, δεν αρκούν πάντοτε (βλέπε, για πάραδειγμα, FINAL FANTASY), και σε αυτό το σημείο είναι που κάνει τη διαφορά το AGK. Μέσα στα 24 αυτά επεισόδια, διάρκειας 24 λεπτά έκαστο, προλαβαίνουμε να γνωρίσουμε όλους τους χαρακτήρες και να ζήσουμε τις χαρές και τις λύπες μαζί τους, παρά τον φρενήρη ρυθμό δράσης που χαρακτηρίζει τη σειρά, από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε ένα δυστοπικό/φανταστικό κόσμο, όπου κυριαρχεί μια ασύλληπτα σάπια και διεφθαρμένη αυτοκρατορία χιλιετιών και η ζωή δεν αξίζει ούτε καν ένα ντόνατ. Αυτή την κατάσταση προσπαθεί να ανατρέψει ο επαναστατικός στρατός, με τη βοήθεια δολοφόνων που βγάζουν από τη μέση αποβράσματα της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας, της πηγής όλου του κακού. Κωδικό όνομα αυτής της ομάδας αυτοκτονίας: NIGHT RAID. Με σήμα τη σεληνιασμένη κουκουβάγια και τα μυαλά στα κάγκελα…

akame2

Αυτή την ομάδα, λοιπόν, συναντάει ο πρωταγωνιστής της σειράς, Tatsumi, ο οποίος έρχεται στην πρωτεύουσα ως απεσταλμένος του χωριού του, προκειμένου να βγάλει λεφτά και να ενισχύσει οικονομικά το φτωχό του χωριό. Αφού έρχεται αντιμέτωπος με τη σάπια πραγματικότητα, καλείται να αναθεωρήσει τα πάντα και να διαλέξει πλευρό στην, ίσως, πιο γκρίζα ισορροπία γιν και γιανγκ από καταβολής κόσμου. Ανέφερα ότι αυτό που κάνει τη Night Raid ξεχωριστή είναι αρχαία αυτοκρατορικά όπλα, που σε κάνουν υπεράνθρωπο ασασίνο εάν τα έχεις στην κατοχή σου, και ότι όταν έρχονται αντιμέτωποι δύο κάτοχοι μόνο ο ένας θα επιζήσει;

Όλα αυτά πλαισιώνονται με αρκετά ρεαλιστικό και ενήλικο animation, καλοφτιαγμένο και εντυπωσιακότατο. Πραγματικά, δε θυμάμαι επεισόδιο που να μην έμεινα με το στόμα ανοιχτό σε κάποια πορωτική μάχη μέχρι θανάτου. Χώρια κάποια πραγματικά ανατριχιαστικά υπέροχα επεισόδια. Το anime του AGK είναι, στην ολότητά του, ένα ασταμάτητο roller coaster, που αμφισβητεί κλισέ ηρωικά παραδείγματα, κοινωνικές αξίες και συναισθήματα, θέτοντας πολύ ψηλά τον πήχη. Προσωπικά, το θεωρώ σεναριακά καλύτερο από το ATTACK ON TITAN και ισάξιο του KILL LA KILL στις επικές μάχες. Έχει απ’ όλα και κρατάει μια ιδανική ισορροπία ανάμεσα στη δράση και την ανάπτυξη της ιστορίας και των χαρακτήρων, παρ’ όλο τον καταιγιστικό του ρυθμό. Προσωπικά θα το χαρακτήριζα “must see”, καθώς πρόκειται για ένα anime σκέτο δυναμίτη. Βέβαια, λόγω της απίστευτης βίας, θα το πρότεινα σε θεατές άνω των 16.

Η συνέχεια επί της οθόνης… Ακούστε και το 2ο opening, “Liar Mask” της Rika Mayama, που τα σπα σπέρνοντας \m/