A MONTH IN COVERS (February 2015)

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, πολλοί βιάζονται να πουν πως μπήκε η Άνοιξη, αν και κανονικά έχουμε, περίπου, είκοσι μέρες χειμώνα ακόμα. Είτε είστε οπαδοί αυτής της φιλοσοφίας είτε όχι, θα σας κρατήσω για λίγο ακόμα στον χειμώνα, για να δούμε το δέκα καλύτερα εξώφυλλα για το μήνα Φεβρουάριο.

Ίσως για χάρη κάποιας συμπαντικής/κοσμικής ισορροπίας, όπως ο προηγούμενος μήνας με δυσκόλεψε στην τελική επιλογή, λόγω έλλειψης ποιότητας, έτσι αυτός ο μήνας μας αποζημίωσε με πληθώρα ωραίων εξώφυλλων, τόσα που θα μπορούσα να φτιάξω με άνεση μια ολόκληρη εικοσάδα. Αν υπολογίσουμε ότι τα variant programs της DC και της Marvel, με Harley Quinn και Phil Noto αντίστοιχα, είχαν πολύ καλά αποτελέσματα, τότε μιλάμε για έναν εξαιρετικό μήνα. Ειδικά για τον Phil Noto, θα μιλήσουμε και παρακάτω, στο μπόνους τμήμα της στήλης, αφου περάσουμε πρώτα στο κυρίως πιάτο.

BATΜAN #39
Cover Artist: Greg Capullo
DC Comics

Batman 39

Ξεκινάμε με ένα αρκούντως ανατριχιαστικό εξώφυλλο, που εαν δεν ταξινομούσα τα καλύτερα με αλφαβητική σειρά, θα σας το παρουσίαζα λίγο πιο μετά. Παρ’ όλα αυτα, πρόκειται για ένα πολύ καλό έργο, που χρωστάει πολλά στην εκφραστική στάση του Joker, αλλά και στην τοποθέτηση των υπόλοιπων σωμάτων. Ένα προς ένα, το κάθε σώμα αυτού του απαίσιου ανθρώπινου θρόνου, είναι βαλμένο με τέτοιο τρόπο, που μεγιστοποιεί το συναίσθημα.

BLACK WIDOW #15
Cover Artist: Phil Noto
Marvel Comics

Black Widow 15

Το πρόσωπο της Black Widow είναι ο χάρτης της Ευρώπης και της Αφρικής, το μάτι της σχηματίζεται από ένα όπλο και ένα μαχαίρι, η χαρακτηριστική ελιά είναι μια χειροβομβίδα και το αίμα πάνω στο χάρτη μεταμορφώνεται σε μαλλιά και χείλη, σε ένα έξυπνο παιχνίδι σχημάτων και συμβόλων από τον Phil Noto. Εικονικό και εντυπωσιακό.

DAWN OF THE PLANET OF THE APES #3 (Variant)
Cover Artist: Hazard Graffiti
IDW Publishing

Dawn of the Planet 3

Ενα προπαγανδιστικό γκραφίτι με πολιτικό περιεχόμενο, για τον κόσμο του Πλανήτη των Πιθήκων, από έναν άγνωστο καλλιτέχνη (ή άγνωστους καλλιτέχνες), με μόνο όνομα το “Hazard Graffiti”. Δυνατό στην απλότητα του, επαναφέρει στο νου τα λόγια του Dr Zaius από την πρώτη ταινία του 1968, ως σύνθημα για τους οπλοφόρους πίθηκους, σε ένα variant απ’ το οποίο, ευτυχώς, απουσιάζουν logo, barcodes και λοιπά αποπροσανατολιστικά στοιχεία.

EFFIGY #2
Cover Artist: W. Scott Forbes
DC Comics (Vertigo)

Effigy 2

Το μαρμαρωμένο σώμα ενός κοριτσιού, τυλιγμένο και φιμωμένο με τις κίτρινες ταινίες της αστυνομίας, είναι από μόνο του ένα ανησυχητικό και άβολο θέαμα. Με μια πιο προσεκτική ματιά, αντιλαμβάνεσαι ότι έχει γραπώσει τις ταινίες, προκαλώντας τρόμο στην ιδέα ότι μπορεί και να κινείται, ή ακόμα και… να ματώνει. Το logo, από την άλλη, με ενοχλεί, καθώς είναι λίγο άσχημο, εμποδίζοντας το σύνολο να φτάσει σε ένα ιδανικότερο αποτέλεσμα, αλλά το κυρίως θέμα είναι αρκετά δυνατό και μπορώ να το παραβλέψω.

HELLBOY AND THE B.P.R.D.: 1952 #3
Cover Artist: Alex Maleev
Dark Horse Comics

Hellboy 1952 3

Με έντονο το χρώμα του κρόκου και του τιρκουάζ, το κόκκινο του Hellboy και το μπλέ του παπαγάλου ξεπετάγονται στα μάτια μας, σχεδόν ειδυλλιακά, όταν, την ίδια στιγμή, το εν τρίτο κάτω μέρος του σχεδίου κρύβει τον κίνδυνο και τον θάνατο. Πολύχρωμο εξώφυλλο, γεγονός ιδιαιτέρως ασυνήθιστο, τόσο για τις σειρές του Hellboy, όσο και για τον καλλιτέχνη Alex Maleev.

IRON FIST: LIVING WEAPON #9
Cover Artist: Kaare Andrews
Marvel Comics

Iron Fist Living 9

Ένα υπερβολικό εξώφυλλο από έναν υπερβολικό καλλιτέχνη. Πολύ κίτρινο, πολύ τετραγωνισμένο, πολύ άγριο, αλλά δουλεύει. Από το κινηματογραφικό logo, μέχρι το αναγνωρίσιμο μοτίβο της μάσκας του Iron Fist, και πάνω από όλα η γεμάτη ένταση οδοντοστοιχία, όλα λειτουργούν, μέχρι και η, αντιπαθητική πια, κόκκινη φάσα της Marvel. Δεν συζητάμε καν για το πόσο ξεχωρίζει στα ράφια των μαγαζιών.

LOW #6
Cover Artist: Greg Tocchini
Image Comics

Low 6

Αν και νόμιζα ότι τον Greg Tocchini τον βλέπουμε συχνά στην στήλη αυτή, στην πραγματικότητα έχουμε να τον συναντήσουμε από τον περασμένο Οκτώβρη. Οι νερομπογιές του ταλαντούχου αυτού σχεδιαστή, αφήνονται, ως συνήθως, απόλυτα ελεύθερες και άγριες, βοηθούμενες και από την έλλειψη μελανώματος. Παρά το φαινομενικό χάος, διακρίνονται λεπτομέρειες όπως το σημάδι στο μάτι του λιονταριού/χίμαιρας, ή το βάρος του όπλου που κραδαίνει η γυναίκα. Τα αδιόρατα logo και λοιπά στοιχεία μας αφήνουν να το απολαύσουμε ανενόχλητοι.

SATELLITE SAM #11
Cover Artist: Howard Chaykin
Image Comics

Satellite Sam 11

Ο αρχιτεκτονικός ορίζοντας της Νεας Υόρκης, σχεδιασμένος με τη γοητεία μιας νυχτερινής περιπέτειας, με ωραίες λεπτομέρειες και μια ονειρική αντανάκλαση. Τη θέα “διακόπτει” η παρουσία δύο σαγηνευτικών γυναικείων ποδιών, με τη ραφή, που συναντά κανείς σε αυτού του τύπου καλσόν, να μεταμορφώνεται σε μέρος του τοπίου. Μυστηριώδες και ερωτικό, από έναν γνώστη του είδους.

SPIDER-GWEN #1
Cover Artist: Robbi Rodriguez
Marvel Comics

Spider Gwen 1

Μία από τις ωραιότερες στολές των τελευταίων ετών, τολμηρή και αναγνωρίσιμη. Στο εξωφυλλό, το λευκό της στολής καμουφλάρεται στην έντονη λάμψη φωτός, που διαχέεται για να δημιουργήσει μια πόλη σε όλα τα χρώματα της ίριδας. Στην πραγματικότητα, αυτή η στολή θα σε έκανε να ξεχωρίζεις μες τη νύχτα, αλλά εντάξει, είπαμε όμορφη, όχι και λειτουργική. Τα “πασουμάκια” θα μπορούσαν να έχουν άλλο χρώμα, αλλά ίσως τότε να μη λειτουργούσαν οι εσωτερικοί ιστοί, που έχουν την ίδια έντονη απόχρωση.

UNCANNY X-MEN #31
Cover Artist: Chris Bachalo
Marvel Comics

Uncanny X-Men 31

Όταν ο Chris Bachalo είναι καλός, είναι πολύ καλός! Η αφαίρεση είναι και η δύναμη του συγκεκριμένου εξώφυλλου. Οι φιγούρες των δύο αδελφών είναι όσο πιο μινιμαλιστικά σχεδιασμένες γίνεται, χωρίς να χάνεται η αναγνωρισιμότητα τους. Οι χαρακτηριστικοί ομόκεντροι κύκλοι του Havok, λειτουργούν σαν μαγνήτης για το βλέμμα μας, αφήνοντας την πόλη να πλαισιώνει σιωπηλά την τραγική πάλη των ηρώων. Υπέροχος!

Phil Noto Variants Month

Όπως σας προετοίμασα παραπάνω, ούτε και αυτό το μήνα απουσίαζαν τα ειδικά variant programs των εταιρειών, και τον Φεβρουάριο είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε έναν εξαιρετικό καλλιτέχνη. Ο Phil Noto, που έκανε και την εμφάνιση του στην δεκάδα, φιλοτέχνησε 20 εξώφυλλα ηρώων της Marvel, σε φωτογραφικό στιλ και ύφος περιοδικών από τις δεκαετίες των ’60s και ’70s, όπως του LIFE MAGAZINE. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά και τα περισσότερα (όχι όλα) μπορείτε να τα δείτε στο παρακάτω link:

http://comicsalliance.com/phil-noto-marvel-variant-covers/

Σας παραθέτω τέσσερα από τα αγαπημένα μου εξώφυλλα του project και σας αφήνω μέχρι τον επόμενο, ανοιξιάτικο πια, μήνα.

 

Inhuman 12Amazing Spiderman 14All New Cap 4Uncanny Avengers 2