RAT GOD #1

ratgod1Writer/Artist: Richard Corben
Dark Horse

Καταλαβαίνεις οτι είσαι ενθουσιασμένος με ένα comic που έχεις παραγγείλει, όταν, πηγαίνοντας προς το κομιξάδικο/comic book store (τομέιτο- τομάτο) ήδη γράφεις στο κεφάλι σου την εισαγωγή του διθυραμβικού review που σκοπεύεις να του κάνεις. Καταλαβαίνεις οτι το συγκεκριμένο comic για το οποίο είχες τόσες ελπίδες και προσδοκίες, κατάφερε, μαγικά, να τις ξεπεράσει, όταν, αφού το διαβάσεις, ξαναγράφεις στο μυαλό σου την εισαγωγή, μόνο που τώρα είναι έμμετρη, υπό τον τίτλο: “Ω, Richard Corben, πόσο σ’ αγαπώ”.

Δυο αδέρφια, η Kito και ο Achak τρέχουν, σε κάποιο μυστηριώδες δάσος, κυνηγημένα από δύο απειλητικές φυλές ινδιάνων (άγνωστο το τι συνέβη στην δική τους, το πως βρέθηκαν στην ζώνη του πυρός, ή το που πάνε). Στο μακρινό(;) μέλλον, ο Clark Elwood, ένας πλούσιος άρειος με τα όλα του, αναζητά στις παρυφές του ίδιου δάσους, μία κοπέλα που είναι και δεν είναι η Kito με (προσωρινή) βοήθεια κάποιου που είναι και δεν είναι ο αδερφός της. Όταν, μετά από αρκετές ρατσιστικές προσβολές, γίνεται το αναπόφευκτο και ο Achak/Chuk αφήνει τον Elwood στην τύχη του, ο άρειος ανακαλύπτει, μοιραία, την σκοτεινή πλευρά του δάσους.

Το RAT GOD #1 είναι καθαρά εισαγωγικό και ως εκ τούτου επικεντρώνεται κυρίως στο να θέσει τις βάσεις και να τιμήσει τις αναφορές του. Ο πρωταγωνιστής, Clark Elwood, αποτελεί την ιδανική εισαγωγή στην Lovecraftian πλευρά της ιστορίας, αφού είναι ο κλασικός χαρακτήρας απο τις νουβέλες του Lovecraft, ο επιστήμονας που βυθίζεται σε μια πραγματικότητα, αντίθετη, ευρύτερη και απείρως πιο τρομαχτική απο αύτη που το μυαλό του μπορεί να δεχτεί, την οποία, ουσιαστικά, καλείται απλά να παρατηρήσει και να αφηγηθεί, αφού μέσα της είναι εντελώς αδύνατον να αντιδράσει, να σωθεί. Πέρα, όμως, απο τον κλασικό χαρακτήρα, ο Elwood είναι φορέας και των ιδεολογημάτων της εποχής του συγγραφέα και του γενικότερου “Πας μη Άρειος…” attitude του Lovecraft, που ξεπερνούσε, ίσως, και την κοινη λογική της εποχής του, ενώ φέρει και χαρακτηριστική ομοιότητα με τον ίδιο τον Lovecraft. Ο ινδιάνικος μύθος, από την άλλη, απλά υπονοείται σε αυτό το τεύχος, αφού η μεταφυσική δύναμη του δάσους δεν έχει ενσαρκωθεί, απλά υπάρχει σαν αίσθηση για τους χαρακτήρες.

ratgod2Το artwork του Corben είναι συγκλονιστικό. (Ίσως) ότι καλύτερο έχω δει από έναν από τους αγαπημένους μου σχεδιαστές. Ο Corben ξεπερνά τον εαυτό του με το χρώμα του RAT GOD, που δίνει άλλη διάσταση στο σχέδιο του, ως συνήθως, με ζωντανή πράσινη παλέτα, για να μην ξεχνάμε πως είμαστε ήδη παγιδευμένοι στο δάσος του Rat God, αλλά και με εφευρετική χρήση διαφορετικών τεχνικών σκίασης. Airbrush για τις περιπέτειες του Achak και της Kito στο δάσος, και πιο “αυστηρή” και παραδοσιακή σκιά για το κομμάτι του Elwood στις παρυφές.

Το RAT GOD είναι αναμφίβολα από τα καλύτερα comics που θα διαβάσουμε το 2015. Είναι ευρηματικό στα εικαστικά τεχνάσματα, είναι ακόμη μια ματιά στη λογοτεχνία του τρόμου, που φαίνεται τόσο γνώριμη όσο και καινούρια, και είναι από τις πιο προσωπικές και ολοκληρωμένες δουλειές ενός από τους σπουδαιότερους εν ζωή δημιουργούς, ο οποίος, να σημειωθεί, αντί να κουράζεται ή να αναπαύεται στις δάφνες του, βελτιώνεται συνεχώς, επιμένοντας στην κάθε λεπτομέρεια.