LES KASSOS

imgresProducer: David Alric
Directors: Balak, Alexis Beaumont, Rémi Godin, Julien Daubas
https://www.youtube.com/channel/UCv88958LRDfndKV_Y7XmAnA

Αγαπητοί αναγνώστες, ακυρώστε ό,τι έχετε να κάνετε, καθίστε αναπαυτικά, και βάλτε στο Youtube “Les Kassos” (cas – sociale = περιπτωσάρα, κλινική περίπτωση). Άμα χρειάζεστε επιχειρήματα πριν αναβάλετε το meeting σας, διαβάστε το άρθρο πρώτα, αλλά στο τέλος θα καταλήξετε κι εσείς φαν, είμαι σίγουρη.

Η LES KASSOS είναι μια γαλλική σειρά (με διαθέσιμους αγγλικούς υπότιτλους), που ξεκίνησε το 2013 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Παίζεται στην τηλεόραση από το Canal+, με μερική λογοκρισία, μόνο τις βραδινές ώρες, όταν τα παιδάκια έχουν πάει για ύπνο. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η σειρά φαίνεται αποφασισμένη να καταστρέψει όοοολους τους παιδικούς μας ήρωες, έναν-έναν, αργά, βασανιστικά, και εύστοχα.

Το concept με λίγα λόγια: Ήρωες της pop culture επισκέπτονται τον κοινωνικό σύμβουλο.

Οι Αστερίξ και Οβελίξ είναι αλκοολικοί, εθισμένοι στο “μαγικό φίλτρο”, ο Luke και η Leia στέλνουν τον Darth Vader σε οίκο ευγηρίας, ο Κύριος Πατάτας είναι ανάπηρος ζητιάνος, ο Ash Ketchum, από την πόλη Pallet, δίνει ναρκωτικά σε ζωάκια, τα Strumfs ψάχνουν μια σέκτα να ιδρύσουν (και καταλήγουν χίπστερ), οι Χιούι-Λιούι-Ντιούι μετακομίζουν σε κακόφημες γειτονιές και γίνονται κάγκουρες, οι Ντάλτον ζητούν μία ακόμη ευκαιρία, ο Κουικάρας γκρινιάζει για το μαύρο μετανάστη Νέσκουικ, που του πήρε τη δουλειά… Όσο για τον Captain Tsubasa… απλά δεν μπορώ να το περιγράψω.

imagesΤα επεισόδια δε διαρκούν παρά 1μισι λεπτό το καθένα, και αποτελούνται από σύντομους διαλόγους ανάμεσα στον κοινωνικό λειτουργό και τους ασθενείς πρωταγωνιστές. Παράνοια, ένταση, απίστευτο χιούμορ… Δεν κατάλαβα πότε τελείωσα το πρώτο επεισόδιο και πότε έφτασα στο τελευταίο. Το εξαιρετικό dubbing ανεβάζει πολύ το επίπεδο της σειράς, και το αποτέλεσμα εγγυάται ποιοτικό γέλιο (και λίγο τρόμο, ίσως).

Το σχέδιο είναι αστείο, λίγο αηδιαστικό, η αρχή της παρακμής για τους ήρωές μας, πριν καν μπουν οι διάλογοι στο παιχνίδι. Το cut-out animation χρησιμοποιείται ωραία, με πολλές υπερβολές και παραμορφώσεις, και όσον αφορά στο background, η φωτογραφία αληθινού γραφείο με αφίσες του Νόντυ “ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ”, λειτουργεί άψογα.

Το μόνο ελάττωμα των LES KASSOS, είναι πως τα 17 επεισόδια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα, απλά δεν είναι αρκετά. Χρειαζόμαστε κι άλλα Χελονωνιτζάκια-κλοσάρ, κι άλλο Pacman που βλέπει φαντάσματα γύρω του, κι άλλο romance μεταξύ Mario και Luigi…

Λοιπόν, βάλατε το πρώτο επεισόδιο, ή ακόμα;

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=43ehs06IxlA[/youtube]