THE WARP: It’s A Bird, It’s A Plane, It’s… Nembo Kid???

Οι εκδόσεις Mondadori, έχοντας ήδη εισχωρήσει στην αγορά των comics από το 1935, με την έκδοση του TOPOLINO (το γνωστό μας ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ), αποφασίζει το 1954 να αποκτήσει τα δικαιώματα των υπερηρώων της DC/National comics για την Ιταλία. Το πρώτο τεύχος θα κυκλοφορήσει το Μάιο του 1954, με τον τίτλο “Albi di Falco – Nembo Kid”. Nembo Kid ήταν το όνομα που επέλεξε ο Mondatori για τον Superman.

Nembo Kid #1
Πιθανολογείται πως ο λόγος της μετονομασίας αυτής βρισκόταν στο φόβο του εκδότη πως η ακριβής μετάφραση του Superman στα Ιταλικά (Superuomo) ίσως παρέπεμπε στη θεωρία του Υπερανθρώπου του Nietzsche. Όπως και να έχει, όμως,η ουσία είναι πως το S από το στήθος του Superman και τη μπέρτα του θα εξαφανιστούν σε όλες τις ιστορίες που θα δημοσιευτούν στην Ιταλία, από το 1954 έως τον Απρίλιο του 1967.

nembo
Από το 1954 έως το 1961, όλες οι ιστορίες ήταν μεταφράσεις των αντίστοιχων αμερικάνικων εκδόσεων. Το 1962, όμως, όταν αποφασίστηκε να αυξηθεί η ύλη σε 48 σελίδες και να κυκλοφορήσει παράλληλα μια μηνιαία έκδοση 68 σελίδων, απλά πλέον δεν υπήρχε αρκετό υλικό. Έτσι, ο συντάκτης Mario Gentilini αποφάσισε να δημιουργήσει μια μικρή ομάδα από συγγραφείς και σχεδιαστές, για να παράγουν σε σταθερή βάση συμπληρωματικό υλικό με περιπέτειες του Superman.

tesoro del pirata-594
To 1963 θα εισχωρήσει στην ομάδα και ο 21χρονος τότε Marco Rota.

Marco_Rota_C_46

Ο Rota, που αργότερα θα εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς παγκοσμίως της Disney και σε πολύ γνωστό και αγαπητό και στους Έλληνες αναγνώστες, θα σχεδιάσει αρκετές ιστορίες και εξώφυλλα του Superm… εεε Nembo Kid για τα επόμενα τρία χρόνια .

idolo infranto-593
Το 1966, τη σύνταξη του περιοδικού θα αναλάβει ο Enrico Bagnoli, μεγάλος γνώστης της αμερικανικής σχολής, καθώς είχε εργαστεί ως σχεδιαστής σε αρκετούς εκδοτικούς οίκους, όπως η Fiction House, η St. John και η DC/National. O Bagnoli εκσυγχρόνισε το look του περιοδικού και τον Ιούνιο του ’66 άλλαξε τον τίτλο σε SUPERMAN NEMBO KID. Μήνα με μήνα, το “Superman” στο λογότυπο μεγάλωνε, σε αντίθεση με το “Nembo Kid” που γινόταν ολοένα και μικρότερο. Τελικά, στο τεύχος #575 (23 Απριλίου 1967 ) ο τίτλος ήταν πλέον απλά SUPERMAN και επιτέλους το S εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο στήθος του Superman.

Superman-575

Στα παράδοξα της ιταλικής έκδοσης να αναφέρουμε και το κόκκινο-μπλε κουστούμι του Batman .

superalbo-nembokid-batman