ONLINE COMICS: XKCD

piWriter/Artist: Randall Munroe
http://xkcd.com/

Αγαπητοί geek αναγνώστες: Ζητώ συγγνώμη, μα αυτή την εβδομάδα δεν έχω κάτι καινούργιο για εσάς. Ξέρω πως γνωρίζετε το XKCD απ’έξω κι ανακατωτά, μα πιστεύω να καταλαβαίνετε πως ένα review είναι απαραίτητο, ώστε να το γνωρίσουν κι εκείνοι που δεν το έχουν ποτέ διαβάσει. Όσο για τους geeks που αγνοείτε για ποιο πράγμα μιλάω, συνεχίστε παρακάτω, η αποκάλυψη πλησιάζει.

Το XKCD είναι ένα webcomic από τον Randall Munroe που πρωτοεμφανίστηκε το 2005 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, με καινούργια strips κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Ξεκίνησε από κάποιες καρτουνίστικες μαθηματικές σημειώσεις που ο Munroe ανέβασε στο internet, για να γίνει σήμερα ένα από τα πιο γνωστά online comics. Οι πρώτοι του fans ήταν προγραμματιστές και μαθηματικοί (όπως αναφέρει ο Κώστας Λαμπρόπουλος στο άρθρο του), μα σύντομα βρήκε ευρύ κοινό στη geek κουλτούρα και μόδα.

Όπως περιγράφει ο ίδιος ο δημιουργός, το XKCD είναι ένα comic που μιλά για έρωτα, σαρκασμό, μαθηματικά και γλώσσα. Τα strips, συχνά με επιστημονική βάση ή εξήγηση, διακωμωδούν μικρές καθημερινές καταστάσεις και σκέψεις στη ζωή ενός φυσικού. Τα αστεία είναι άλλοτε παρανοϊκά, άλλοτε ειρωνικά, ευαίσθητα ή σουρεάλ. Ο Munroe φαίνεται να αγγίζει κάθε μικρή ανθρώπινη διάσταση και διασκεδάζει παίζοντας μαζί τους.

seat_selection

Να σημειώσω εδώ πως προσωπικά δε δηλώνω geek και, αν και η επιστήμη φαίνεται υπέροχη, δεν κρατάμε κοντινές σχέσεις. Ακριβώς για αυτό το λόγο, αδυνατώ να καταλάβω ένα κάποιο ποσοστό του XKCD, μιας και ο συγγραφέας αρνείται να κάνει το comic “για όλους” και πολλές φορές απαιτούνται κάποιες ελάχιστες γνώσεις για την κατανόηση ενός strip. Ακόμη κι έτσι, το comic παραμένει απολαυστικό και ανοιχτό στο ευρύ κοινό, που πρέπει απλά να διαθέτει λίγη υπομονή και επίμονη κάθε φορά που, ανίδεο, χρειάζεται να πατήσει το“next”.

Όσον αφορά στο σχέδιο, το επίπεδο φεύγει υπό το μηδέν, μα δεν πειράζει. Οι πρωταγωνιστές έχουν τη μορφή stickmen (το πολύ-πολύ να εμπλουτίζονται από έναν μπερέ ή ένα κασκόλ), χρώματα βλέπουμε αραιά και που, το ντεκόρ είναι όσο πιο μινιμαλιστικό γίνεται και το lettering, άθλιο. Φυσικά, ένας καλός σχεδιαστής είναι πάντα καλοδεχούμενος, μα μπορώ να πω πως η έλλειψη πάσας λεπτομέρειας και έκφρασης κάνει το αποτέλεσμα πιο απρόσωπο και συχνά, εξαιτίας αυτού, πιο αστείο.

alternative_energy_revolutionΣτα extras, συναντάμε τη σελίδα What If, όπου ο Munroe απαντά σε επιστημονικού τύπου ερωτήσεις που στέλνουν οι αναγνώστες του. Άλλοτε βαρετές, άλλοτε ενδιαφέρουσες, οι απαντήσεις έχουν πάντα μία δόση χιούμορ και νομίζω πως, αν είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο, θα τις διάβαζα όλες με προσοχή. Μα, ευτυχώς η δυστυχώς, έχω κι άλλα πράγματα να κάνω, κι αν κι εγώ θέλω να μάθω γιατί ο φούρνος μικροκυμάτων ζεσταίνει άνισα τα φασολάκια μου, μου είναι αδύνατο να διαβάσω όοολη την ανάλυση.

XKCD λοιπόν, ένα webcomic με τίτλο χωρίς δυνατή φωνητική προσφώνηση, έρχεται να παίξει με ό,τι τρομάζει και ταυτόχρονα ενθουσιάζει τους geeks μα και τον απλό κοσμάκη: τον έρωτα, τα μαθηματικά, το σαρκασμό, τη γλώσσα.