SNAPSHOT REVIEWS 26-03-15

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Με αφορμή την 100ή επέτειο από την ίδρυση του King Features Syndicate, η Dynamite εκδίδει πέντε mini-series αφιερωμένα σε πέντε από τους διασημότερους comic strip χαρακτήρες της πρώτης. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για τους Flash Gordon, Mandrake the Magician, Prince Valiant, The Phantom και Jungle Jim.

Η σχέση μου με τους ήρωες αυτούς είναι, θα λέγαμε, casual. Γνωρίζω κάποια βασικά στοιχεία, είχα επαφή μέσω ταινιών ή animation, αλλά δεν έχω διαβάσει κάποιο comic τους. Όταν είδα τα solicitations στο PREVIEWS άρχισα να ψήνομαι να τα δοκιμάσω. Με το που είδα ότι τα πρώτα τεύχη θα είχαν εξώφυλλα από τον Darwyn Cooke (που μάλιστα συνδέονται το ένα με το άλλο και σχηματίζουν – κάθετα – μια ενιαία εικόνα) η απόφαση ελήφθη. Για να δούμε τι θα δούμε!

KING: FLASH GORDON #1 (OF 4)Flash
Writers: Ben Acker, Ben Blacker
Artist: Lee Ferguson
Dynamite Entertainment

Ευτυχώς ή δυστυχώς, η νέα σειρά FLASH GORDON, όπως και όλες οι υπόλοιπες, δεν είναι ένα νέο ξεκίνημα, αλλά συνεχίζουν το υπάρχον σύμπαν της Dynamite/King Features όπως το είδαμε σε τίτλους όπως το KING’S WATCH και το προηγούμενο volume του FLASH GORDON. Το backstory, όπως μας παρουσιάζεται, είναι ότι ο Ming επιτέθηκε ξανά στη Γη, πήγε την τεχνολογία “εκατό χρόνια πίσω” (;) και τελικά εκδιώχθηκε από τους ήρωες.

Ο Flash μαζί με τους “αιώνιους” συντρόφους του, Dale Arden και Dr. Hans Zarkov, αναζητούν μια “μαγική πέτρα” που θα βοηθήσει την αντίσταση στον αγώνα ενάντια στον Ming. Στην πορεία τους, θα συναντήσουν μια άλλη ομάδα αντίστασης και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους. Τα πράγματα, βέβαια, δε θα πάνε όπως πιστεύουν οι ήρωές μας.

Η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ανάλαφρη, κάτι που μου αρέσει στη συγκεκριμένη περίπτωση, και το σχέδιο κινείται σε αρκετά καλά επίπεδα. Το κακό είναι ότι το set-up του του πρώτου τεύχους του FLASH GORDON μας ρίχνει κατευθείαν στη μέση μιας ιστορίας που μπορεί μεν να μην είναι τόσο δύσκολη να ακολουθήσει κανείς, δεν παύει, όμως, να δημιουργεί μια άβολη κατάσταση για τον αναγνώστη που περίμενε μια νέα περιπέτεια. Δύσκολα θα το πρότεινα σε κάποιον που δεν έχει ακολουθήσει τις πρόσφατες περιπέτειες του Flash.

mandrakeKING: MANDRAKE THE MAGICIAN #1 (OF 4)
Writer: Roger Langridge
Artist: Jeremy Treece
Dynamite Entertainment

Το MANDRAKE THE MAGICIAN ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους τίτλους, κυρίως λόγω του artwork του, καθώς το σχέδιο του Treece φέρνει στο νου σελίδες του Humberto Ramos ή του Gabriel Rodriguez. Ενώ, λοιπόν, είναι αρκετά αξιόλογο, ξενίζει λίγο, αφού κάνει τον Mandrake να μοιάζει με παιδάκι, που έβαλε ψεύτικο μουστάκι και ημίψηλο.

Κατά τα λοιπά, η ιστορία έχει να κάνει με ένα φιλανθρωπικό show που δίνει ο ήρωας, στην προσπάθειά του να βοηθήσει κι αυτός όπως μπορεί, για να ξεπεράσει ο κόσμος τις συνέπειες της πρόσφατης εισβολής. Προφανώς, τα πράγματα θα περιπλεχθούν όταν μια μάγισσα θα θελήσει να συμμετάσχει κι αυτή στο show και ακόμα περισσότερο όταν κάποιοι διαρρήκτες προσπαθήσουν να κλέψουν κάποια μαγικά αντικείμενα από τη συλλογή του Mandrake. Ένα καλό, σε γενικές γραμμές, τεύχος που μπορεί να παρακολουθήσει άνετα ένας νέος αναγνώστης.

KING: PRINCE VALIANT #1 (OF 4)Valiant
Writer: Nate Cosby
Artist: Ron Salas
Dynamite Entertainment

Το πρώτο τεύχος του PRINCE VALIANT είναι ένα από τα δυσκολότερα τεύχη για τα οποία έχει χρειαστεί να κάνω review. Τουλάχιστον, όσον αφορά το κομμάτι της ιστορίας. Δύο μυστηριώδεις (μέχρι το τέλος του τεύχους, τουλάχιστον) φωνές συνομιλούν σε μια σπηλιά, όταν η μία ζητά από την άλλη να της αφηγηθεί μια ιστορία. Αυτή δεν είναι άλλη – σωστά μαντέψατε – από την ιστορία του Prince Valiant και το μόνο που βλέπουμε είναι μερικά στιγμιότυπα του ευέξαπτου ήρωα σε νεαρή ηλικία, όπου τσακώνεται στην αυλή του παλατιού γιατί κανένας δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Και τέλος! Αυτό ήταν. Ευχαριστούμε που ήρθατε!

Και αν περιμένατε να αποζημιωθείτε από το σχέδιο τουλάχιστον, guess again. Ο βαθμός που παίρνει σε αυτόν τον τομέα το comic είναι κάτω του μετρίου και υπάρχουν panels όπου το αποτέλεσμα είναι ερασιτεχνικό. Το μόνο αξιόλογο στοιχείο στο PRINCE VALIANT #1 είναι το εξώφυλλο του Cooke που, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι με διαφορά το καλύτερο από τα πέντε και ένα από τα ωραιότερα που έχω δει τον τελευταίο καιρό. Αν σας αρκεί αυτό, αγοράστε το, αλλιώς μείνετε μακριά.

PhantomKING: THE PHANTOM #1 (OF 4)
Writer: Brian Clevinger
Artist: Brent Schoonover
Dynamite Entertainment

Ο Phantom είναι ένας ήρωας, η δράση του οποίου καλύπτει εκατοντάδες χρόνια, κι αυτό όχι γιατί είναι αθάνατος, αλλά γιατί ο μανδύας του ήρωα παραδίδεται από γενιά σε γενιά. Με τον 22ο Phantom νεκρό, o Lothar Kehwabe (φίλος των Phantom και Mandrake) αναλαμβάνει το ρόλο του ήρωα, όχι για να γίνει ο νέος Phantom, αλλά για να βρει ο ίδιος τον 23ο (ας βάλουμε ένα στοιχηματάκι ότι στο τέλος θα γίνει ο ίδιος ο μόνιμος Phantom…). Πρώτη του αποστολή, να τα βάλει με ομάδες μισθοφόρων που λυμαίνονται τη Bangalla. Oh-oh!

Το artwork είναι συνολικά καλό. Όχι κάτι σπουδαίο, αλλά τη δουλειά του την κάνει. Το βασικότερο είναι ότι κατορθώνει να δώσει το αφρικάνικό feel στα τοπία και γενικότερα στο περιβάλλον. Συνολικά, πρόκειται για τον καλύτερο από τους πέντε τίτλους και τον μόνο που με έκανε να ενδιαφερθώ για το τι θα γίνει στο επόμενο τεύχος.

KING: JUNGLE JIM #1 (OF 4)Jim
Writer: Paul Tobin
Artist: Sandy Jarrell
Dynamite Entertainment

Ο Jungle Jim είναι ίσως ο πιο άγνωστος από τους πέντε χαρακτήρες που είδαμε. Η δράση λαμβάνει χώρα στο μακρινό κόσμο της Arboria, που προσπαθεί να αντισταθεί στο Ming, όπως έκανε η Γη. Μία ντόπια, η Lille Devrille, αναζητεί τον Jungle Jim, μια θρυλική μορφή που είναι ένα με τη ζούγκλα, την ύπαρξη του οποίου αμφισβητούν πολλοί. Η Lille πιστεύει ότι με τη βοήθειά του θα μπορέσει να σώσει τον αδελφό της, που έχει συλληφθεί από τις δυνάμεις του Ming.

Στο σχέδιο, ο Sandy Jarrell μου θύμισε λίγο Steve Parkhouse στο RESIDENT ALIEN, αλλά είναι κατώτερος. Αρκετά ικανοποιητικό πάντως. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία, με έντονο το adventure πνεύμα (που γενικά είναι χαρακτηριστικό όλων αυτών των τίτλων). Αν σας κέντρισε το ενδιαφέρον η υπόθεση, δοκιμάστε το.