A MONTH IN COVERS (March 2015)

Με το Πάσχα προ των πυλών,  ο πολυαναμενόμενος ανοιξιάτικος καιρός δε λέει να έρθει με τίποτα, αλλά δε πτοούμαστε με τίποτα και συνεχίζουμε τις πυρετώδεις προετοιμασίες για το Comicdom Con Athens 2015. Πάμε γοργά, λοιπόν, γιατί οι δουλειές τρέχουν, να δούμε τι οπτικές απολαύσεις μας προσέφερε ο Μάρτιος, στα παρακάτω δέκα εξώφυλλα.

ANGEL OF ELHAMBURG VOL 1 TPB
Cover Artist: Aki
Yen Press

Angel of Elhamburg

Σηματοδοτώντας το πρώτο manga που καταφέρνει να μπει στη λίστα, το ANGEL OF ELHAMBURG εντυπωσιάζει με τον υπερλεπτομερή σχεδιασμό της πανοπλίας, τη λιτή αρμονία χρωμάτων και την τοποθέτηση του τίτλου, στον οποίο μπορεί να διακρίνει κανείς και το όνομα μου! Joking aside, η γιαπωνέζα καλλιτέχνης Aki δημιουργεί μια άλλη Jeanne d’ Arc, μια αμφίφυλη φιγούρα που στέκει περήφανα και δυναμικά.

DETECTIVE COMICS #40
Cover Artist: Francis Manapul
DC Comics

Detective Comics 40

Ένα εξώφυλλο που φέρει πολλές ομοιότητες με το προηγούμενο, τόσο στο λευκό background όσο και στην θέση του logo, που κάνει την αντίθεση με το χαοτικό ύφος του. Τυχαίες πιτσιλιές χρωμάτων συμβαδίζουν με το σύμβολο της αναρχίας πάνω στην νυχτερίδα και την λέξη “Επαναστατείστε” να κατέρχεται την πόλη Gotham και το πρόσωπο του Batman.

ELEKTRA #11
Cover Artist: Mike Del Mundo
Marvel Comics

Elektra 11

Η Elektra μας αποχαιρετά με το ενδέκατο και τελευταίο τεύχος της σειράς, μιας σειράς με ισάριθμα εξαιρετικά εξώφυλλα από τον υπέροχο Mike Del Mundo. Ο συνδυασμός χάρης και βίας που χαρακτηρίζει την ηρωίδα-δολοφόνο, απεικονίζεται με απλότητα στην χορευτική της φιγούρα και το φως, που θα έλεγες ότι βγαίνει από τον τίτλο, ρίχνει την σκιά σχηματίζοντας ένα sai.

IVAR, TIMEWALKER #3
Cover Artist: Brian Level
Valliant

Ivar 3

Ένα extreme close-up εξώφυλλο, που έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβάζει την ένταση και την αγωνία. Αγωνία που διαγράφεται στο ορθάνοικτο μάτι της γυναίκας που παρακολουθεί, μάλλον ανήμπορη να αντιδράσει, τον Ivar παγιδευμένο στα θραύσματα του χωροχρόνου. Κάθε θραύσμα μας δείχνει τον ήρωα και με άλλα ρούχα αλλά με την ίδια κίνηση απελπισίας για το τελευταίο άλμα.

NAMES #7
Cover Artist: Celia Calle
DC Comics (Vertigo)

Names 7

Εξώφυλλο φανταστικής σύλληψης, με τον οφθαλμό να λειτουργεί ως μήτρα που περικλείει τον ήρωα σε μια, σχεδόν, εμβρυακή στάση. Τα μέρη της ανατομίας του ματιού αντικαθίστανται από τοπωνύμια κάποιου ψευδόαμερικανικού χάρτη, τόποι που είναι στην πραγματικότητα ονόματα χαρακτήρων της σειράς. Στα σύν, η παραμόρφωση, σαν σε γυάλα, της φιγούρας.

NEW SUICIDE SQUAD #8
Cover Artist: Juan Ferreyra
DC Comics

New Suicide Squad 8

Ο Juan Ferreyra, γνωστός κυρίως για το horror και gore ύφος του στην σειρά COLDER, μεταφέρει αυτό το στιλ του και σε μια υπερηρωική σειρά. Μάτια, δέρμα και χέρια αποσυντίθενται και ήρωες κομματιάζονται, σ’ ένα αρκούντως disturbing εξώφυλλο. Ο Deadshot που γραπώνεται απο το μάτι της Harley Quinn μαζί με τις βλέννες σάλιου είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν την “τρομακτική” διαφορά.

PROJECT SUPERPOWERS: BLACKCROSS #1 (COVER B)
Cover Artist: Tula Lotay
Dynamite Entertainment 

Project Blackcross 1

Η εξαιρετική Tula Lotay του SUPREME: BLUE ROSE σχεδιάζει μια σαγηνευτική Lady Satan, που παραμένει ατάραχη παρόλο που τα δύο χέρια (μάλλον από τον κόσμο των σκιών, που σχετίζεται με της δυνάμεις της) βγάζουν την μάσκα αποκαλύπτοντας την ταυτότητα της. Μ’ αρέσει το παιχνίδισμα με το κόκκινο ίχνος που αφήνει πίσω της η μάσκα, όπως και τα κλειδιά, ένα από τα οποία συνήθως φοράει στο λαιμό. 

SECRET IDENTITIES #2
Cover Artist: Ηλίας Κυριαζής
Image Comics 

Secret Identities 2

Ο Ηλίας Κυριαζής βάζει δεκάδες panels τοποθετημένα αρμονικά, για να τα σπάσει αργότερα με βία, στο στιγμιότυπο των δύο ήρωων που μονομαχούν, σα να παίρνουν ζωή και να πετάγονται μέσα από τις σελίδες που διαβάζεις. Το vanishing point του έργου, που βρίσκεται κάτω δεξιά και έξω από τα όρια του τεύχους, δημιουργεί μια γοητευτική αίσθηση του άπειρου, όπως και ο συνολικά όμορφος χρωματισμός του εξώφυλλου.

SURFACE #1
Cover Artists: Langdon Foss
Image Comics 

Surface 1

Τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια; Ο εικονιζόμενος μάλλον πολλά και τα αφήνει όλα να ξεχυθούν μπροστά στα μάτια μας, σε ένα αφηγηματικό εξώφυλλο του Langdon Foss, που θα μπορούσε να είναι και εσωτερική σελίδα. Τα σημάδια πολυκαιρισμένου τεύχους και η ιδιαίτερα έντονη χρωματική παλέτα είναι της καλεσμένης του φετινού Comicdom Con Athens 2015, Jordie Belaire.

WORLD’S FINEST #32
Cover Artist: Yildiray Cinar
DC Comics 

Worlds Finest 32

Και καθώς είμαστε σε pre-Con περίοδο, το τελευταίο εξώφυλλο για το μήνα ανήκει σε ένα αγαπητό καλεσμένο από το Comidom Con Athens του 2012, Yildiray Cinar. Ένα σπαρακτικό εξώφυλλο, που με την βοήθεια των χρωμάτων αλλά και, κυρίως, των μαυρισμένων ματιών του Superman γίνεται ακόμα πιο στενάχωρο. Σ’ ένα θέμα αρκετά κλισέ στα comic, ο Yildiray Cinar αλλάζει σοφά γωνία λήψης στα πλάγια και βάζει γονατιστό τον ήρωα, δίνοντας νέα πνοή στο θέμα.

BATGIRL “JOKERGATE” COVER

Σε μια στήλη που ασχολείται με τα εξώφυλλα, δε θα μπορούσα να μην αναφέρθω στο μεγάλο σκάνδαλο του μήνα που ξέσπασε με το εξώφυλλο του BATGIRL #41 και το Joker Variant αυτού. Ένα εξώφυλλο, που από τη μια πλευρά θεωρήθηκε αρκετά βίαιο και προσβλητικό για την υπόνοια βιασμού που εμπεριείχε, σε ένα τίτλο που το περιεχόμενο του είναι πιο χαρωπό απ’ ότι δείχνει το variant αυτό. Το συγκεκριμένο έργο τελικά αποσύρθηκε, ύστερα από απαίτηση του καλλιτέχνη Rafael Albuquerque – ή όπως λένε άλλοι από τις απειλές που δέχθηκε. Από την άλλη πλευρά, είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Τέχνη δεν πρέπει να φιμώνεται ούτε να υποκύπτει σε πιέσεις και όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι άλλο ένα σημάδι του πολιτικά ορθού φασισμού. Σας το παραθέτω παρακάτω και τα σχόλια και τα συμπεράσματα δικά σας. Ως την επόμενη φορά, ελπίζω να σας δω όλους και από κοντά στο Comicdom Con Athens 2015… θα είμαι αυτός με τη φωτογραφική στο χέρι.

Batgirl #41 joker variant DC Comics withdrawn, art by Rafael Albuquerque