TOP SHELVES: TRANSHUMAN

transhumanWriter: Jonathan Hickman
Artist: JM Ringuet
Image Comics

Το TRANSHUMAN είναι ένα mini-series των Jonathan Hickman (γνωστός από αυτό, αυτό κι αυτό, αλλά και από αυτό, αυτό, αυτό και αυτό) και JM Ringuet (SPARKS, REPOSSESSED), που κυκλοφόρησε το 2008 από την Image. Σύμφωνα με το comic, ως “Δι-άνθρωπος” (Transhuman) ορίζεται το ενδιάμεσο εξελικτικό στάδιο ανάμεσα στον “Άνθρωπο” και τον “Μετά-άνθρωπο” ή “Υπεράνθρωπο”.

Η ιστορία αναφέρεται στη διαμάχη των δύο εταιρειών που πρωτοστάτησαν στη μετάβαση της ανθρωπότητας στην “επόμενη κατάσταση”. Η μία ήταν η ChimeraCorp, που ασχολούταν με τη χημική παρέμβαση σε γενετικό επίπεδο, ενώ η άλλη ήταν η Humonics, με επίκεντρο την κυβερνητική. Μέσα από απάνθρωπο ανταγωνισμό και διαρκή πισώπλατα μαχαιρώματα, ο νικητής άλλαξε την ανθρωπότητα για πάντα.

Το comic δεν έχει πολλή πλοκή και, μπορώ να πω, καθόλου δράση. Είναι ουσιαστικά ένα ντοκιμαντέρ, με μια σειρά από συνεντεύξεις. Παρ’ όλα αυτά (και εδώ φαίνεται η μαεστρία του συγγραφέα) καταφέρνει να δώσει εξέλιξη (pun intended) στην ιστορία, όσο και, με σωρεία υπονοούμενων, να σκιαγραφήσει σκέψεις και χαρακτήρες.

62779_origΤο σχέδιο του Ringuet είναι ιδιαίτερο, όπως και το αυστηρό, έως βαρετό, στήσιμο των panel. Θέλει λίγο να τα συνηθίσεις, αλλά, τελικά, είναι πολύ ταιριαστά στο ντοκιμαντερίστικο στιλ. Αξιοσημείωτα είναι και τα λιτά εξώφυλλα της σειράς, κάτι που συνηθίζει να χρησιμοποιεί ο Hickman στις ιστορίες του (σχέδια σε λευκό φόντο). Επίσης, δε λείπει η σάτιρα για τα ίδια τα comics – από Χ-ΜΕΝ μέχρι το WE3 των Morrison και Quitely!

Το TRANSHUMAN ήταν η πρώτη ιστορία του Hickman που διάβασα και για μένα παραμένει η κορυφαία του. Χρησιμοποιώντας έναν πραγματικά διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο αφήγησης, καταφέρνει να στηλιτεύσει ανελέητα ένα σωρό κακώς κείμενα της ανθρώπινης φύσης. Είναι εξαιρετικός ο τρόπος με τον οποίο διαγράφεται η απληστία των ανθρώπων, μαζί με την ματαιοδοξία και τη μνησικακία, την έλλειψη υπευθυνότητας (φυσικά) και τελικά τη νωθρότητα που μας διακρίνει ως είδος. Ειδικά η τελευταία είναι το επιστέγασμα της κριτικής του Hickman. Οι άνθρωποι μπορούσαν να έχουν μόνο μία από της ενισχύσεις που προσέφερε η τεχνολογία. Αυτό που επέλεξαν οι περισσότεροι ήταν ανοσία στις αρρώστιες. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η εξελικτική τελμάτωση, η οποία φέρνει αμείλικτα στο προσκήνιο ένα πιο φιλόδοξο είδος.

“Congratulations, you’re forever stuck in neutral, manmeat. We’ll be replacing you soon”…