SONG OF THE SEA

SongOfTheSeaDirector: Tomm Moore
Writers: Will Collins, Tomm Moore
Starring: David Rawle, Brendan Gleeson, Lisa Hannigan
Cartoon Saloon

Ανάμεσα στις πέντε υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες κινουμένων σχεδίων, υπήρχε μία ταινία που εκτός αν ήσασταν κάτοικος των 5-6 χωρών όπου βγήκε στις σκοτεινές αίθουσες ή παρακολουθήσατε κάποιο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου εκτός συνόρων, ήταν αδύνατο να την δείτε κάπου. Ο λόγος για το SONG OF THE SEA, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Βέλγιο στις 10 Δεκεμβρίου και κυκλοφόρησε στις 17 Μαρτίου σε Blu-Ray, DVD και ψηφιακή μορφή.

Πρόκειται για το νέο δημιούργημα του Ιρλανδού Tomm Moore και του στούντιο Cartoon Saloon (στο οποίο είναι συνιδρυτής), από τους οποίους είχαμε δει το 2009 το μαγευτικά παραμυθένιο THE SECRET OF KELLS. Στο SONG OF THE SEA έχουμε ξανά μια πανέμορφη και παραμυθένια ταινία κινουμένων σχεδίων, σχεδιασμένη στο χέρι, παραδοσιακά. Αλλά ας το δούμε και πιο αναλυτικά.

Το SONG OF THE SEA είναι μια ιστορία διάρκειας 93 λεπτών, που διαδραματίζεται στην Ιρλανδία και αφορά την οικογένεια ενός φαροφύλακα ονόματι Conor και της μυστηριώδους γυναίκας του, η οποία επρόκειτο να αποκτήσει το δεύτερο παιδί τους. Ο μεγάλος αδερφός, Ben, ανυπομονεί για την άφιξή του, όμως η γέννηση του δεύτερου παιδιού, που τελικά είναι κορίτσι με το όνομα Saoirse, θα αλλάξει όλα τα δεδομένα στην οικογένεια, καθώς και στη σχέση του πραγματικού κόσμου με τον κόσμο της μαγείας. Η ταινία βασίζεται, όπως και το SECRET OF KELLS, στην κέλτικη μυθολογία και συγκεκριμένα στο μύθο της Selkie, της φώκιας που μεταμορφώνεται σε γυναίκα όταν βρίσκεται στη στεριά, ενώ θα συναντήσετε κατά τη θέαση και πολλά ακόμα μυθικά πλάσματα.

Το σχέδιο είναι, όπως και του προκατόχου του, στο χέρι και θυμίζει παραδοσιακό εικονογραφημένο παραμύθι, ενώ η μουσική επένδυση είναι εξίσου άρτια ταιριαστή, με στοιχεία από παραδοσιακά κέλτικα ακούσματα. Δυστυχώς, έχει και μία ακόμα ομοιότητα με το SECRET OF KELLS – ήταν και αυτό υποψήφιο για Όσκαρ, αλλά δεν το πήρε. Εύχομαι ολόψυχα το επόμενο να το πάρει. Ο Tom Moore είναι ο επόμενος Michel Ocelot (βλέπε AZUR & ASMAR) και το αξίζει. Όσον αφορά τους voice actors, βασικοί είναι οι David Rawle, Brendan Gleeson, Fionnula Flanagan, η τραγουδίστρια Lisa Hannigan, καθώς και η πρωτοεμφανιζόμενη Lucy O’Connell.

Πάντως, έχει πάρει μέχρι σήμερα αρκετά βραβεία και συνεχίζει ακάθεκτο, με πιο πρόσφατο το Grand Prize στο Tokyo Anime Award Festival 2015! Αφεθείτε λοιπόν σε έναν βόρειο ωκεανό ηχοχρωμάτων και συναισθημάτων και απολαύστε ένα πραγματικό διαμάντι των κινουμένων σχεδίων. Σας αφήνω, με το πανέμορφο ομώνυμο τραγούδι από τη Lisa Hannigan:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vUZ_smvqVQ8[/youtube]