TOP SHELVES: Η ΔΙΑΒΟΛΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ

diaboliqWriter/Artist: Edgar P. Jacobs
ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ

Ο Edgard Félix Pierre Jacobs (1904-1987) ξεκίνησε την καριέρα του ως δεξί χέρι του Hergé και απογειώθηκε όταν ξεκίνησε τη δική του σειρά BLAKE ET MORTIMER. Ο ορισμός του κλασικού BD, το οποίο, χάρη στη ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ, ανακαλύψαμε και στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει σχεδόν όλοι οι τόμοι στα Ελληνικά, εκτός από την τριλογία “Le Secret de l’Espadon” (μτφ. Το Μυστικό του Ξιφία) και τα 5 τελευταία των επιγονικών ομάδων, εκ των οποίων το τελευταίο είναι prequel του Μυστικού του Ξιφία. Μέχρι να μεταφραστούν, μπορείτε να τα πάρετε στα Αγγλικά, από τη Cinebook. Πάντως, ενημερωτικά, τα καλύτερα επιγονικά είναι σε σενάριο Jean Van Hamme.

Επίσης, υπάρχει και σειρά κινουμένων σχεδίων, ενώ σε κάποια φάση ανακοινώθηκε και μεταφορά στη μεγάλη οθόνη με ηθοποιούς, η οποία παραμένει παγωμένη.

Από τα μεταφρασμένα στα Ελληνικά, λοιπόν, επέλεξα το προσωπικά αγαπημένο και σας το παρουσιάζω. Πρόκειται για το 6ο άλμπουμ, με τίτλο Η ΔΙΑΒΟΛΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ (LE PIEGE DIABOLIQUE), σε μετάφραση Μαρίας Ανδρεαδάκη, το οποίο εκδόθηκε στη χώρα μας το 1994. Όπως όλοι οι τόμοι της σειράς, είναι μεγαλύτερου μεγέθους από τα υπόλοιπα BD της εκδοτικής, ενώ διατηρεί το κλασικό σαγρέ εξώφυλλο της Μαμούθ. Δυστυχώς, όμως, το μεγάλο μέγεθος των τόμων δεν ισοδυναμεί με καλύτερο δέσιμο, με αποτέλεσμα να μην κρατιούνται καλά μετά από κάμποσες αναγνώσεις. Η επαφή μου με τις περιπέτειες του καθηγητή Φίλιπ Μόρτιμερ και του λοχαγού Φράνσις Μπλέικ, ήρθε ανεπιτήδευτα, μετά τις περιπέτειες του ΤενΤεν και ενώ ψαχνόμουν για κάτι ακόμη πιο πλούσιο σεναριακά από BD. Όλα τα ΜΠΛΕΙΚ ΚΑΙ ΜΟΡΤΙΜΕΡ έχουν απίστευτη λεπτομέρεια, τόσο σε σεναριακό όσο και σχεδιαστικό επίπεδο, και η ΔΙΑΒΟΛΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ δεν αποτελεί εξαίρεση. Kάθε τόμος είναι σαν ταινία.

Στη ΔΙΑΒΟΛΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ, ο καθηγητής Μίλοχ στέλνει μετά θάνατον μήνυμα στον Μόρτιμερ, κληροδοτώντας του μια ασύλληπτη εφεύρεση: μια χρονομηχανή! Η οποία, όμως, είναι παγιδευμένη από τον Μίλοχ ώστε να χαθεί ο Μόρτιμερ στο χάος του χωροχρόνου για πάντα! Ακολουθεί ένα αγωνιώδες ταξίδι στο παρελθόν και το μέλλον, από το οποίο ο Μόρτιμερ θα πρέπει να επιζήσει και να κατορθώσει να γυρίσει πίσω στο παρόν! Σεναριακά μονάχα, για να ξέρετε ποιος είναι ο Μίλοχ, θα πρέπει να έχετε διαβάσει τον 5ο τόμο με τίτλο S.O.S. ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ, χωρίς αυτό να είναι προαπαιτούμενο. Δεν προσθέτω εσωτερική σελίδα, καθώς το εξώφυλλο πιστεύω τα λέει όλα, σχετικά με το τι έχετε να περιμένετε σε αυτό το ταξίδι στον χωροχρόνο. Και όλα ξεκινούν σε ένα κάστρο στην κοιλάδα του Σηκουάνα… Τέλος, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους τόμους όπου ο κακός δεν είναι ο συνήθης, δηλαδή ο Όλρικ.

Σας αφήνω με το επιμύθιο της περιπέτειας, από τον Μόρτιμερ:

“Και τώρα, φίλε αναγνώστη, θα ήθελα, πριν αποχαιρετιστούμε, να δούμε το ηθικό δίδαγμα αυτής της μοναδικής περιπέτειας: Ας μην παραπονιόμαστε για την εποχή μας διότι έχει και τις καλές της πλευρές! Και ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα πείτε κι εσείς: “ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ” !!!… Περιμένοντας να συναντηθούμε σύντομα, σας στέλνω ένα εγκάρδιο “good bye”!…”

Blake_et_Mortimer_02_1024x768