INVISIBLE REPUBLIC #1

invisiblerepublic11Writers: Corinna Bechko, Gabriel Hardman
Artist: Gabriel Hardman
Image

Οι Corinna Bechko και Gabriel Hardman συνεργάζονται, για μία ακόμη φορά, για να φτιάξουν το INVISIBLE REPUBLIC, ένα επικών διαστάσεων πολιτικό, sci-fi θρίλερ, με θεωρίες συνομωσίας, χαμένα ημερολόγια, και ξεχασμένα μυστικά (or are they?). Ο Croger Babb, είναι δημοσιογράφος, αλλά οι ημέρες της δόξας του έχουν πιά περάσει, ίσως και ανεπιστρεπτί. Κάνει ρεπορτάζ δρόμου στο μακρυνό φεγγάρι Avalon (σοβαρά τώρα, αν αποικήσουμε τα αστέρια μια μέρα, θα βρωμίσει το σύμπαν από μέρη που θα τα λένε Avalon και Rivendell και δε συμμαζεύεται) για την πτώση του καθεστώτος Mallory, όταν, για καλή τύχη της καριέρας του, που κατέρεε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, έπεσε στα χέρια του το ημερολόγιο της Maia Reveron, της άγνωστης ξαδέρφης του έκπτωτου δικτάτορα του Avalon, Arthur McBride. Τα μυστικά που θα ξεσκεπάσει, διαβάζοντας αυτό το ημερολόγιο, θα έχουν τη δύναμη να του φτιάξουν την καριέρα, ή θα ξυπνήσουν συνομωσίες και θα βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή του;

Σεναριακά, το INVISIBLE REPUBLIC, έχει αρκετό ενδιαφέρον. Έχει μπόλικη ίντριγκα, και αγωνία, σε κρατάει αρκετά ώστε να θες να μάθεις τα μυστικά που έχει η Maia να αποκαλύψει, που ακόμα και μετά την πτώση του καθεστώτος, έχουν τόση σημασία. Έχει μυστήριο και ενδιαφέροντες, “ανθρώπινους” χαρακτήρες. Είναι αρκετά έξυπνο, και με σωστό pacing, δίνοντας “χώρο” στις δύο ιστορίες που αφηγείται, και σε όλους τους χαρακτήρες του. Σε γενικές γραμμές όμως, η χρήση του sci-fi στο συγκεκριμένο context, φαίνεται περιττή και κατά τι αδιάφορη, προς ώρας τουλάχιστον. Ίσως στην πορεία να αποκτήσει περισσότερο νόημα, αλλά στο πρώτο τεύχος ήταν “πολιτικό, θρίλερ, με θεωρίες συνομωσίας” και λοιπά, το οποίο για κάποιο άγνωστο και αψυχολόγητο λόγο ήταν και sci-fi.

invisiblerepublic2Τώρα στο θέμα μας. Ο λόγος που διάλεξα το INVISIBLE REPUBLIC εξ’ αρχής, και ο λόγος που το προτείνω, δεν είναι σε καμία περίπτωση οτι έχει ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον σαν ιστορία, αν και έχει, γιατί τετοιες, στοιχειωδώς ενδιαφέρουσες ιστορίες, μπορεί κανείς να βρεί πολλές. Αυτό που δύσκολα βρίσκεται, όμως, είναι το απίστευτο artwork του Gabriel Hardman. Εκφραστικό, δυναμικό, όμορφο και μοναδικό. Σοβαρά, και χωρίς υπερβολές, ο Gabriel Hardman, κάνει άψογη δουλειά αφηγηματικά, αλλά κυρίως καλλιτεχνικά. Για όποιον έχει διαβάσει παλιότερη δουλειά του, αυτό που λέω μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, και παρ’ όλα αυτά, στο πρώτο τεύχος του INVISIBLE REPUBLIC, o Hardman ξεπερνάει και τον εαυτό του.

Το INVISIBLE REPUBLIC άξιζε την ώρα που του αφιέρωσα, και κέρδισε τις ώρες που θα του αφιερώσω σε μελλοντικό χρόνο. Το σενάριο μπορεί να μην κάλυπτε όλα τα νοηματικά κενά που μόνο του κατάφερνε να δημιουργήσει (καλά, χαλάρωσε, μόνο το πρώτο τεύχος διάβασες!) αλλά το σχέδιο ήταν υπέροχο και 25 (αριθμός που έβγαλα από το μυαλό μου, αλλά προσεγγιστικά σωστός) σελίδες δεν ήταν επ’ ουδενί αρκετές για να χορτάσει κανείς με αυτό.