SECRET WARS #1

SecretWars001Writer: Jonathan Hickman
Artist: Esad Ribic
Marvel Comics

To επόμενο μεγάλο event της Marvel ξεκίνησε και, όπως κάθε event που έχει προηγηθεί, υπόσχεται να αλλάξει το πρόσωπο του Universe της εκδοτικής για πάντα. Σε αντίθεση με κάθε event που έχει προηγηθεί, όμως, το νέο SECRET WARS το εννοεί 100%! Ήδη από το πρώτο τεύχος, άλλωστε, βλέπουμε ένα πλήθος χαρακτήρων να πεθαίνει, καθώς και την αναγγελία θανάτου δύο universes.

Ο Jonathan Hickman (THE ULTIMATES, FANTASTIC FOUR), λοιπόν, ξεκινά με την καταστροφή των δύο universes της Marvel: της Earth 616 (Marvel Universe) και της Earth 1610 (Ultimate Universe), καθώς μας ταξιδεύει από τις πρώτες σελίδες του SECRET WARS #1 εν μέσω του Incursion, του φαινoμένου που φέρνει τα δύο παράλληλα σύμπαντα στο ίδιο μέρος, με αποτέλεσμα μια σύγκρουση επικών διαστάσεων.

Κάτι σας θυμίζει, ε; Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο, αλλά με διαφορετικό όνομα, συνέβη και κάποιες δεκαετίες πριν, κοντά στο τέλος του CRISIS ON INFINITE EARTHS της DC. Εκεί, όμως, οι ήρωες κατόρθωσαν να το σταματήσουν, δεχόμενοι μικρότερες συνέπειες. Ενώ, λοιπόν, στο CRISIS, οι ήρωες της DC σώθηκαν – επειδή, μεταξύ άλλων, είχαν στο πλευρό τους τη Harbinger και τον Alexander Luthor – στο SECRET WARS οι ήρωες της Marvel καταδικάστηκαν, επειδή δεν είχαν κανέναν στο πλευρό τους.

Ή σχεδόν κανέναν. Γιατί στο Marvel Universe, ο Reed Richards φροντίζει για τη σωτηρία κάποιων. Αντίθετα, στο Ultimate Universe, o έτερος Reed Richards (γνωστός και ως Maker) έχει άλλα σχέδια, που ελάχιστα μοιάζουν να περιλαμβάνουν όρους όπως “σωτηρία” και “λύση”. Τα σχέδια των δύο είναι και αυτά που μας συντροφεύουν στο πρώτο τεύχος, ανάμεσα σε εισαγωγικές σελίδες secret-wars-1-3και εντυπωσιακές μάχες. Βλέπετε, ο Maker στέλνει τα hellicarriers της S.H.I.E.L.D και τον Iron Man στο Marvel Universe, έχοντας πείσει τον Nick Fury πως ο μόνος τρόπος αποφυγής της καταστροφής είναι η εξάλειψη του άλλου Universe. Αποτέλεσμα αυτού είναι να πεθάνουν πολλοί ήρωες στην πορεία – κάποιοι ούτε καν τελετουργικά, καταλαμβάνοντας μικρά panels. Παράλληλα, όμως, μια τέτοια εξέλιξη μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε σχεδόν κάθε σημαντικό ήρωα της Marvel εν δράσει – από τους Fantastic Four στους X-Men, και από τους She-Hulk, Captain Marvel και Guardians Of The Galaxy στους Punisher, Wilson Fisk και Dr. Doom – ο τελευταίος, μάλιστα, αναμένεται να παίξει έναν σημαντικότατο ρόλο στην ιστορία, καθώς το τεύχος ξεκινά με τον ίδιο να απευθύνεται στους Beyonders. Επίσης, έχουμε στη διάθεσή μας και μερικές bonus στιγμές, όπως η επιστροφή του Phoenix Egg κι ένα fastball special με τους Colossus και Hulk!

Υποθέτω πως κάποιοι από εσάς έχετε ήδη συναντήσει μια-δυο άγνωστες λέξεις στις παραπάνω παραγράφους (αν είναι το fastball special, σας αξίζει αυτό που έρχεται καταπάνω σας). Αλλά μην ανησυχείτε, δε φταίτε εσείς – ούτε εγώ τα λέω μπερδεμένα. Οι Beyonders και το Incursion, για παράδειγμα, αποτελούν άγνωστες λέξεις σε όσους δεν έχουν διαβάσει τα AVENGERS και NEW AVENGERS του Hickman. Και οι εξελίξεις στο Ultimate Universe πιθανότατα είναι άγνωστες σε αρκετούς. Με λίγα λόγια, όσοι επιλέξουν να ανοίξουν το SECRET WARS #1, χωρίς το απαραίτητο υπόβαθρο, πιθανότατα θα χαθούν ανάμεσα στις εξελίξεις και στις αναφορές. Μιλάμε για το άκρως αντίθετο του new reader friendly! Πολλοί, λοιπόν, θα απορήσουν για το πού βρίσκεται ο Dr. Doom, σε ποιους μιλά, γιατί ο Molecule Man βρίσκεται μαζί του, γιατί ο Thanos και η Cabal του βρίσκονται στο Ultimate Universe και για το πώς λειτουργεί το σχέδιο του Reed Richards. Αυτοί θα χάσουν ένα μέρος της υπόθεσης, αλλά όχι και της απόλαυσης.

secret-wars-1-2Γιατί αυτή μπορεί να βρεθεί σε κάθε σημείο του τεύχους, ειδικά για όσους λατρεύουν το νέο φασαριόζικο format των events της Marvel! Μάχες, εκρήξεις, μηδενικός χώρος για characterization (με εξαίρεση τις περιπτώσεις των δύο Richards) και άφθονη δράση μεταφέρουν το μάτι από panel σε panel και από σελίδα σε σελίδα! Σε αντίθεση με προηγούμενες επικές μάχες που έχουμε δει στα πλαίσια των events της Marvel, όμως, εδώ γίνονται πολλά. Και η φασαρία βγαίνει νωρίς από τη μέση, για να εξελιχθεί η ιστορία.

Τη δράση και όλον αυτόν τον επικό πανικό που επικρατεί στις σελίδες του SECRET WARS #1 φροντίζει να αποτυπώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο Esad Ribic (THE ULTIMATES, SILVER SURFER: REQUIEM), με το ιδιαίτερο σχέδιό του. Αν και τον έχω κατηγορήσει στο παρελθόν πως φλερτάρει με τη στατικότητα, ο Ribic εδώ σχεδιάζει παλλόμενες και εντυπωσιακές σκηνές μάχης που ουκ ολίγες φορές με άφησαν με ανοιχτό το στόμα. Ωστόσο, έχω κάποιες διαφωνίες, σχετικά με το συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα του SECRET WARS. Η βασικότερη είναι ότι κάποιοι χαρακτήρες έχουν αλλάξει ελαφρώς αισθητικά, με αποτέλεσμα να μοιάζουν κακοσχεδιασμένοι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού είναι οι Thing και Rocket Rackoon.

Οι δύο επόμενες δεν αφορούν στο σχέδιο του Ribic, αλλά στο coloring και στο lettering. Το coloring του Ive Svorcina είναι εξαιρετικό, αλλά κάποιες “πολύχρωμες” παλέτες σε συγκεκριμένες σκηνές μοιάζουν να αδικούν το σχέδιο του Ribic. Το lettering του Chris Eliopoulos εκτός διαλόγων, από την άλλη, μου μοιάζει απαράδεκτο. secret-wars-1-4Οι γραμματοσειρές είναι αταίριαστες, ενώ και τα ηχητικά εφέ τύπου “KROOOMMM” δε με πείθουν. Και από πότε η τηλεμεταφορά του Nightcrawler ακούγεται ως “POP” και όχι ως “BAMF”;!!

Συμπερασματικά, λοιπόν, το SECRET WARS μοιάζει – αν μη τι άλλο – διαφορετικό από πολλά αδιάφορα events που εξέδωσε η Marvel τα τελευταία χρόνια. Ήδη από το πρώτο τεύχος, η συντριπτική πλειοψηφία των χαρακτήρων έπεσε θύμα της απόλυτης καταστροφής που έφερε η σύγκρουση των δύο παράλληλων συμπάντων. Και αυτό δεν το βλέπουμε κάθε ημέρα. Και, όσο προχωρά το event, θα πλησιάζουμε στη νέα πραγματικότητα που υπόσχεται η Marvel: τη συνένωση κομματιών των δύο universes της και ένα (πραγματικά διαφορετικό και πιθανότατα μόνιμο) νέο και μοναδικό καθεστώς. Θέλετε να το πείτε reboot (παρά το γεγονός ότι η Marvel το αρνείται), θέλετε να το πείτε Crisis (ε, λογικά, με αυτό οι ιθύνοντες του House Of Ideas θα βγάζουν σπυριά!); Δεν έχει σημασία. Είναι κάτι νέο, εις βάρος της συντηρητικότητας, στην οποία μας έχει συνηθίσει η Marvel.