COLLECTED EDITIONS 30-05-15

Καλώς ήλθατε στο Collected Editions, τη στήλη που θα βρουν χρόνο να διαβάσουν αυτοί που – μόλις χθες – κατάφεραν και ταξινόμησαν στις βιβλιοθήκες τους και τα τελευταία trades/hardcovers/omnibus/graphic novels που απέκτησαν στο Comicdom Con Athens 2015. (Ποιον κοροϊδεύετε ρε; Τα περισσότερα τα έχετε σε τραπέζια, μέσα σε κούτες και σε ντάνες στο πάτωμα και, κάνοντας τα πιο puppy eyes που μπορείτε, λέτε “θα τα τακτοποιήσω αμέσως καλή μου μανούλα/αγάπη της ζωής μου/φανταστικέ μου συγκάτοικε!”)

NEWS OF THE TRADE

Πάει κοντά ενάμισης μήνας που τα είπαμε τελευταία φορά από αυτήν εδώ τη στήλη και αυτό σημαίνει ότι τα solicitations του Ιουλίου τα προσπεράσαμε. For the sake of completeness (αυτό είναι και το αγαπημένο μότο της στήλης), εδώ θα βρείτε τα solicitations της DC, της Marvel, καθώς και αυτά των Dark Horse, IDW και Image.

madΦρέσκα κουλούρια, όμως, με τις προτάσεις της DC για τον Αύγουστο. Η πρώτη collected edition του THE MULTIVERSITY δε θα μπορούσε παρά να είναι ένα deluxe hardcover. Το comic δεν το έχω διαβάσει και η διαρκής αποθέωση του από τον Σακαρίδη με έχει κάνει να ανυπομονώ να το τσεκάρω αλλά, όπως έχω ξαναγράψει, θα περιμένω το trade (“Υπομονή”, που θα έλεγε και ο Παναγιώτης Γιαννάκης).

Μία από τις μεγάλες μου αδυναμίες στο χώρο των comics είναι το MAD. Από τα πλέον έξυπνα και χιουμοριστικά (αν όχι το πλέον έξυπνο και χιουμοριστικό) comics που εκδόθηκαν ποτέ. Αν και έχω διαβάσει αρκετό MAD, κυρίως από την χρυσή εποχή του περιοδικού, δεν έχω εικόνα από τα πρώτα 23 τεύχη του τίτλου, που είχαν κυκλοφορήσει σε comic book format. Αυτό μπορεί κάλλιστα να αλλάξει τώρα, που η DC εκδίδει τα MAD’S ORIGINAL IDIOTS: JACK DAVIS TPB, MAD’S ORIGINAL IDIOTS: WALLY WOOD TPB και MAD’S ORIGINAL IDIOTS: WILL ELDER TPB, τρεις συλλογές του υλικού των σημαντικών αυτών καλλιτεχνών από εκείνη ακριβώς την περίοδο. Τα τρία trades θα κυκλοφορήσουν και συγκεντρωμένα σε ένα slipcase. Λογικά, θα είναι must-have.

Πριν από δυο χρόνια περίπου, είχα γράψει ένα BEST OF αφιερωμένο στα maxi-series. Δύο από τα maxi-series που δεν έχω διαβάσει και για τα οποία έχω ακούσει καλά λόγια έρχονται με νέα printings από τη Marvel τον Αύγουστο. Πρόκειται για τα NEXTWAVE: AGENTS OF H.A.T.E. THE COMPLETE COLLECTION TPB και το INHUMANS BY PAUL JENKINS & JAE LEE TPB. Λέτε να χρειαστεί να αναθεωρήσω το Top 10 μου;

Κοιτάζοντας τα solicitations των Dark Horse, IDW και Image, με πιάνει μια μελαγχολία, όχι γιατί δε βρίσκω καλά comics, αλλά γιατί σειρές που θέλω να αρχίσω βρίσκονται στον 10ο (LONE WOLF AND CUB OMNIBUS) ή ακόμα και στον 24ο τόμο (THE WALKING DEAD). Κάτι που τώρα ξεκινάει και μοιάζει τρομερά ενδιαφέρον είναι το WALT DISNEY’S DONALD DUCK: THE DAILY NEWSPAPER STRIPS VOL. 1 HC. Ιστορικό υλικό, σχεδόν οκτώ δεκαετιών πίσω, με σχέδιο του Al Taliaferro. Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά εικάζω ότι θα πρόκειται για μια έκδοση στα πλαίσια της Library of American Comics. Cool stuff.

COLLECTION UPDATE

Σήμερα, στο δεύτερο μέρος της στήλης θα εστιάσουμε στο πώς πρέπει και το πώς δεν πρέπει να είναι μία collected edition. Την αφορμή μου την έδωσαν δύο πρόσφατες προσθήκες στη συλλογή μου.

Exhibit A: BEFORE WATCHMEN TPBs

watchmenΣχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της έκδοσης των σειρών του BEFORE WATCHMEN και ένα χρόνο αφού βγήκαν τα trades, αξιώθηκα να τα αποκτήσω (και θα διαβάσω επιτέλους το δεύτερο μέρος του BEFORE WATCHMEN: MOLOCH, ενός από τα πρώτα μου reviews πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια). Το – αβίαστο – συμπέρασμα; Όταν η DC θέλει, μπορεί να μας προσφέρει υποδειγματικές collected editions. Όλα τα τεύχη συγκεντρώνονται σε τέσσερις καλαίσθητους τόμους: BEFORE WATCHMEN: COMEDIAN/RORSCHACH TPB, BEFORE WATCHMEN: MINUTEMEN/SILK SPECTRE TPB, BEFORE WATCHMEN: NITE OWL/DR. MANHATTAN TPB και BEFORE WATCHMEN: OZYMANDIAS/CRIMSON CORSAIR TPB. Πρώτο θετικό: αντί να μας γεμίσουν με trade για κάθε σειρά, τις έκαναν σετάκια. Δεύτερο θετικό: εκτός των τίτλων που αναγράφονται, έχωσαν και τα δύο τεύχη του BEFORE WATCHMEN: MOLOCH (στο WATCHMEN: NITE OWL/DR. MANHATTAN TPB) καθώς και το BEFORE WATCHMEN: DOLLAR BILL one-shot (στο BEFORE WATCHMEN: OZYMANDIAS/CRIMSON CORSAIR TPB). Προσθέστε σε αυτά και το γεγονός ότι ο κάθε τόμος περιέχει πλήρη cover gallery (με μερικά πολύ ωραία variants) αλλά και bonus υλικό (character designs, sketches κ.λπ.) και πραγματικά έχετε ένα κόσμημα για τη βιβλιοθήκη σας.

Exhibit B: THE STAR WARS TPB

the_star_warsΠάμε τώρα στην απέναντι όχθη του ποταμιού. Ένα από τα τελευταία STAR WARS comics που εξέδωσε η Dark Horse ήταν το THE STAR WARS, ένα mini-series βασισμένο στο draft του George Lucas για την πρώτη ταινία. Είπα να το δοκιμάσω, αν και οι προσδοκίες μου από την ιστορία δεν ήταν μεγάλες (φαντάζομαι πως θα υπήρχε λόγος που ήταν draft) και όντως δε λέει και πολλά. Τουλάχιστον απόλαυσα το artwork του αγαπημένου Mike Mayhew. Το ότι η έκδοση θα είχε προβλήματα το είχα αντιληφθεί από όταν είχα διαβάσει – πριν από μήνες – ότι το μεν hardcover θα περιελάμβανε το τεύχος #0, ενώ το trade όχι! Και το ερώτημα είναι “ΓΙΑΤΙ”; Δεν υπάρχει κανένας λόγος και είναι μια σπαστική κίνηση. Προνόησα, λοιπόν, να έχω αγοράσει το τεύχος #0. Οπότε, όλα καλά, σωστά; Λάθος. Το trade δεν περιλαμβάνει καν μια στοιχειώδη cover gallery. Ήμαρτον ρε Dark Horse! Τι λυπηθήκατε; Τις τριάντα σελίδες παραπάνω; Ή μήπως νομίζατε ότι θα τρέχαμε να πάρουμε όλοι το hardcover; Καταλαβαίνω μια πολυτελέστερη έκδοση να περιλαμβάνει κάποιο extra υλικό, αλλά τα εξώφυλλα (!) και τα τεύχη (!!!) της σειράς δεν είναι extra, είναι απαραίτητα.

Αυτά τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά του πώς μπορούν κάποιες κινήσεις να ανεβάσουν ή να ρίξουν μια έκδοση. Η ανάπτυξη των collected editions τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει νέα standards και πράγματα που ήταν κάποτε πολυτέλειες, πλέον θεωρούνται αυτονόητα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλες οι εκδοτικές, αν θέλουν να έχουν καλή θέση στο τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.

Αυτό ήταν το ηθικό δίδαγμα της ημέρας. Περισσότερα σε ένα μήνα!