ONLINE COMICS: MS PAINT ADVENTURES – HOMESTUCK

homestuckWriter/Artist: Andrew Hussie
http://www.mspaintadventures.com/

Είχα ακούσει να μιλούν για τα MS PAINT ADVENTURES ουκ ολίγες φορές, μα ποτέ δεν τα είχα τσεκάρει, μιας και δε με τραβούσαν οπτικά. Πρόσφατα, ένα άρθρο πάνω στα interactive comics με παρέπεμψε στο site του Andrew Hussie, όπου και άρχισα να διαβάζω το HOMESTUCK. Και… είμαι ακόμα στην αρχή.

Εν συντομία, πρόκειται για μία μεγάλου μήκους παρωδία των adventure games, της geek και ιντερνετικής κουλτούρας. Η ίδια η ιστορία εκτυλίσσεται με τη μορφή video game και ο αναγνώστης δεν πατάει “next” για να γυρίσει τη σελίδα, μα κάνει κλικ πάνω σε εντολές που στέλνουν το χαρακτήρα να συνεχίσει το action. Συνήθως, μάλιστα, αυτός υπακούει.

Τέσσερεις ιντερνετικοί φίλοι παίζουν ένα νέο game το οποίο επιδρά στην πραγματικότητα. Σύντομα, καταλαβαίνουν ότι εξαιτίας τους το τέλος του κόσμου πλησιάζει και, μέσα από portals, time travel, άπειρες pop culture references και το Pesterlog, ένα πρόγραμμα (κάτι σαν το MSN), το οποίο αντικαθιστά όλα τα word balloons που θα είχαμε κανονικά σε ένα comic, οι ήρωές μας προσπαθούν να φτιάξουν ένα νέο σύμπαν.

Αυτή είναι περίπου η ιστορία, μέχρι το σημείο που έχω διαβάσει (σημείωση: πάει ένας μήνας που το διαβάζω τα σαββατοκύριακα, και δεν πρέπει να έχω διαβάσει ούτε το 10%). Διότι, πρέπει να ξέρετε, το Homestuck έχει δύο βασικά γνωρίσματα. Αρχικά, είναι τεράστιο, μετρώντας πάνω από 7.500.000 σελίδες (ευτυχώς, το site είναι εξοπλισμένο με save/load mode). Επίσης, το plot είναι εξαιρετικά περίπλοκο από ένα σημείο κι έπειτα.00203Παρά τον τίτλο MS PAINT ADVENTURES, τα σχέδια δεν είναι φτιαγμένα στο MS Paint, αν και είναι αρκετά άσχημα και πρόχειρα για να δίνουν αυτήν την εντύπωση. Με την πάροδο του χρόνου, το webcomic φιλοξενεί όλο και περισσότερα κιτς flash και html5 animations και games, με φωτάκια και πίου πίου που έχουν ένα πολύ θεμιτό interactive αποτέλεσμα. Παράλληλα, το κείμενο είναι γραμμένο σε πολύ καλά, εξεζητημένα αγγλικά και η αντίθεση εικόνας/κείμενου καταλήγει σε μια φίνα ειρωνεία. Το HOMESTUCK είναι επίσης το πρώτο comic του Andrew Hussie που περιλαμβάνει μουσική σε ορισμένα σημεία, τα οποίο κάνει το αποτέλεσμα ακόμη πιο κωμικό.

Όπως και οι προηγούμενες δουλειές του δημιουργού, το HOMESTUCK βασίζεται πολύ στις αποφάσεις των αναγνωστών. Μέχρι το 2010, το κοινό πρότεινε διαφορετικές συνέχειες για το story και ο Hussie διάλεγε εξ αυτών. Από εκεί και πέρα, όταν οι fans πλήθυναν τόσο ώστε η τεχνική του δε μπορούσε να καταλήξει σε ένα συνεπές storyline, ο Hussie πήρε τον πλήρη έλεγχο του comic του, αν και, όπως δηλώνει, επισκέπτεται συχνά τα fora και τα blogs των fans του για να πάρει ιδέες.

01150Ειλικρινά, δυσκολεύομαι να σας προτείνω ή όχι το HOMESTUCK. Πρόκειται για ένα comic αναμφίβολα έξυπνο και ξεχωριστό, αλλά τόσο αργό και με τόση προσοχή σε λεπτομέρειες, που προσωπικά με κουράζει. Νομίζω, επίσης, πως η ευχαρίστηση που προσφέρει είναι ανάλογη του πλήθους γνώσεών του αναγνώστη σχετικά με geek/pop culture. Πιστεύω πως αξίζει να του ρίξετε μια ματιά και αν σας τραβήξει στις 50 πρώτες σελίδες, συνεχίστε, κρατάει σταθερό επίπεδο. Αν πάλι το χιούμορ του δε σας αγγίζει, φύγετε γρήγορα, γιατί δε βελτιώνεται.