TOP SHELVES: NARUTO

Writer/Artist: Masashi Kishimotonaruto
Shueisha

Καθώς αναρωτιόμουν τι να γράψω στο TOP SHELVES, μιας και τελευταία αντί να διαβάζω για την εξεταστική προτιμώ να εμπλουτίζω την εικονική (κυρίως) βιβλιοθήκη μου, και επειδή η κανονική μου “συλλογή” πιάνει ένα από τα εννιά κουτάκια της βιβλιοθήκης μου – συν ένα δίσκο των Ramones – συνειδητοποίησα πως δεν είχα πολλές επιλογές. Όμως το μάτι μου έπεσε πάνω σε τέσσερις τόμους, οι οποίοι μάλιστα είναι και δώρο.

Πρόκειται για τους τέσσερις πρώτους τόμους του NARUTO, οπότε βρίσκομαι εδώ για να ξεσκονίσω (κυριολεκτικά) αυτή τη σειρά-έπος! Και επειδή είναι μία σειρά 15 χρόνων και υπάρχουν πολλά πράγματα να πούμε σε λίγο χώρο – ναι, μας βάζουν όριο – ας ξεκινήσουμε. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σύντομη και περιγραφική μπορώ.

Λοιπόν, αρχικά, “Naruto” δεν είναι μόνο ο τίτλος της σειράς, αλλά και το όνομα του ήρωα μας. Ένα παιδί 12-13 χρονών, το οποίο είναι ninja και ζει σε ένα χωριό ninja, Konoha ονομάζεται το μέρος, και πάει σε σχολείο για ninja. Όπως καταλάβατε, ο Masashi παίρνει τον πιο cool, μοναχικό, μυστηριώδη, με πάτημα γάτας, φονιά όλων των εποχών. Και γύρω από αυτόν, πλάθει μία διαφορετική πραγματικότητα, ένα παράλληλο σύμπαν, ένα αλλιώτικο μέλλον, κάποια άλλη εποχή, διαλέξτε και πάρετε. Όλος ο κόσμος του naruto3Kishimoto γυρνάει γύρω από την ιδιοσυγκρασία και ζωή του ninja warrior. Με ελαφρά twists, πιστεύω, αν και δεν είμαι και άριστος γνώστης της Ιαπωνικής ιστορίας.

Συνεχίζω… Εμείς βλέπουμε τον Naruto να αποφοιτά από το σχολείο και να καλείται να μπει σε μία ομάδα, γιατί το ομαδικό πνεύμα είναι αρετή. Στην ομάδα του έχει την Sakura, μία ροζομάλα, η οποία είναι ο ορισμός των γυναικείων ορμονών, με τρομερή φυσική δύναμη, και τον cool τύπο του σχολείου, τον Sasuke, που είναι λίγο απόμακρος και παίζει το ρόλο της νέμεσης του Naruto. Καθοδηγητής τους είναι ο Kakashi, ένας master της τέχνης τους, με δύο διαφορετικά μάτια και μία μάσκα που έχει 15 χρόνια να πλύνει.

Για να καταλάβετε, ο Naruto είναι λίγο το κλωτσοσκούφι του χωριού. Ορφανός με άγνωστους γονείς, φωνακλάς, ταραξίας και ανεπίδεκτος μαθήσεως, όλοι των έχουν λίγο στην μπούκα. Γι’ αυτό το λόγο θέλει να γίνει μεγάλος και τρανός, δηλαδή ο αρχηγός του χωριού, τίτλος που κουβαλάει δύναμη και σεβασμό. Και αυτό θα το αποκτήσει, 5 χρόνια μετά, στην τελική σύγκρουση με τη νέμεσή του.

Μέσα σε 5 χρόνια εμφανίζονται πολλοί χαρακτήρες. Άλλοι πεθαίνουν, άλλοι παραμένουν και άλλοι ανασταίνονται. Το θέμα είναι πως, μέσα σε όλον αυτόν τον καιρό, μάχες και πόλεμοι πάνε κι έρχονται και ο Naruto παίζει βασικό ρόλο σε όλα αυτά, καθώς μεταμορφώνεται σιγά-σιγά στον ήρωα που θέλει να γίνει, ο κόσμος τον αποδέχεται, κ.λπ. κ.λπ.

Μαζί, όμως, με τα γεγονότα, και τον κόσμο που πάει και έρχεται, ο Naruto, ωριμάζει, δυναμώνει και μεγαλώνει. Τον βλέπουμε να εξελίσσεται από ατσούμπαλο παιδί σε δυνατό ενήλικα. Όπως, προανέφερα, η τελική σύγκρουση των δύο χαρακτήρων, που ουσιαστικά naruto4γυρίζει όλη η ιστορία, σημαίνει και το τέλος της σειράς. Και έτσι έγινε, οι εχθροί/φίλοι πέφτουν στην τελική σύγκρουση τους λίγο πριν τελειώσει η σειρά. Πριν όμως έρθει αυτή η τελευταία μάχη, έχει καταστραφεί όλο το σύμπαν και μέχρι αντίπαλα χωριά κάνουν συμμαχίες για τη διασφάλιση της ειρήνης. Άλλο ένα βασικό στοιχείο του manga (για να χρησιμοποιούμε και σωστούς όρους). Γενικά, ο Kishimito θίγει μέσα από το NARUTO, πολλά θέματα, όπως φιλία, ειρήνη, πίστη, βία και διάφορα άλλα.

Μετά έχουμε το σχέδιο. Το artwork του Masashi από το ’99 μέχρι το 2014 εξελίσσεται συνεχώς, και έχει πολλά από τα στοιχεία του “ιαπωνικού στιλ” που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε. Ασπρόμαυρο, με πολύ καθαρές γραμμές, εντυπωσιακά εφέ, μεγάλα panel με τρομερή λεπτομέρεια και ιδιόμορφους χαρακτήρες.

Η τεράστια επιτυχία που σημείωσε το NARUTO οδήγησε σε μεταφορά στην τηλεόραση, σκέψεις για spin-offs και γενικά το “franchise” έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις – μάλλον μεγαλύτερες από ότι θα περίμενε ο δημιουργός του. Όλοι έχουν ακούσει το όνομα Naruto, και ας μην ξέρουν περί τίνος πρόκειται. Για όσους γνωρίζουν, είναι μία αγάπη, όσο λάθος και αν το θεωρούν μερικοί. Ναι, έχει predictable ending και ώρες-ώρες τραβάει την ιστορία από τις ρίζες των μαλλιών της.

Δεν είναι λογοτεχνικό αριστούργημα… Είναι ένας κόσμος με ninja, πόλεμο και φιλία. Δεν γίνεται καλύτερα. Ειδικά για το παιδί που κρύβεται μέσα σας!