ARCADIA #1

arcadia_1_coverWriter: Alex Paknadel
Artist: Eric Scott Pfeiffer
Boom! Studios

Κι εκεί που λες ότι συλλέγεις ένα σωρό ενδιαφέροντα comics, εμφανίζεται κάτι το πραγματικά ενδιαφέρον! Το όνομά του: ARCADIA. Συντελεστές του: Alex Paknadel και Eric Scott Pfeiffer. Και οι δύο νέοι στα comics.

Βρισκόμαστε στο κοντινό μέλλον, όπου ένας θηλωματοϊός (δε γνωρίζω τα ιατρικά, μετάφραση του “papillomavirus”) ξέφυγε από κάθε έλεγχο, σκοτώνοντας περίπου το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε μια απεγνωσμένη κίνηση, οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να σαρώσουν τους εγκεφάλους των ανθρώπων που πέθαιναν, αποθηκεύοντάς τους σε μια virtual Γη, όπου θα συνέχιζαν τις ζωές τους. Αυτός ο τόπος πήρε το όνομα Arcadia.

Τίποτα σπουδαίο, κατ’ αρχήν, θα πει κάποιος. Ένα ακόμη “Matrix”. Το μεγάλο πλεονέκτημα, όμως, αυτής της ιστορίας είναι οι πάμπολλες και ρεαλιστικές επιπλοκές που δημιουργεί η ύπαρξη του Arcadia. Για παράδειγμα, οι νόμοι της φύσης δεν πολυ-ισχύουν εκεί. Έτσι, οι κάτοικοί του μπορούν να πετούν, δεν πεθαίνουν και, αν το επιθυμούν, σβήνουν όσες αναμνήσεις δεν τους αρέσουν. Το αποτέλεσμα, φυσικά, είναι ότι οι “Virtual Persons” του Arcadia αδυνατούν να ωριμάσουν ως προσωπικότητες. Επόμενο πρόβλημα: Η ταξικότητα στο Arcadia έχει δραματικές διαστάσεις. Κάθε byte που καταλαμβάνει η ύπαρξή σου κοστίζει και αν δεν έχεις αρκετά χρήματα, δεν μπορείς να έχεις ένα ολοκληρωμένο σώμα. Το βασικό πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι κάτοικοι του Arcadia αποτελούν, κατά κάποιον τρόπο, την πλειοψηφία της ανθρωπότητας. Αυτό μετατρέπει τους “κρεατένιους” επιζήσαντες σε ένα είδος ομήρων, που πρέπει να παρέχουν στο Arcadia όλο και περισσότερη ενέργεια. Η επίσημη αιτιολογία αυτού είναι ότι οι ηλεκτρονικές διάνοιες του Arcadia εργάζονται για την εύρεση θεραπείας. Έτσι ισχυρίζονται.

arcadia-001-preview-1-131059Πρωταγωνιστής της σειράς είναι ο Lee Pepper, ένας από τους συντηρητές μιας από τις βάσεις του Arcadia, στην Αλάσκα. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι σάρωσαν τον εγκέφαλό του ενώ πέθαινε, αλλά τελικά επέζησε. Έτσι, έχει μέσα στο Arcadia ένα alter ego, που ζει με την υπόλοιπη, πλέον virtual, οικογένειά του. Βέβαια, ο Lee επικοινωνεί, παράνομα, με την κόρη του, που περιπλέκει τα πράγματα ακόμα περισσότερο. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, μια σκοτεινή μορφή εμφανίζεται στο Arcadia, η οποία καταφέρνει να σκοτώνει τους κατοίκους του.

Το σχέδιο του Pfeiffer είναι μέτριο έως αδιάφορο. Δε ξέρω αν είναι η ιδέα μου, αλλά κάνει πολύ “στεγνά” πρόσωπα και χρησιμοποιεί πάρα πολλές γραμμές. Δεν με ικανοποίησε.

Σαν πρώτο τεύχος σειράς είναι εκπληκτικό, ανοίγοντας πάρα πολλά μέτωπα, όλα τους ενδιαφέροντα. Αν και σίγουρα θετικό, κρύβει κινδύνους. Μπορεί κάποιο storyline να ξεχαστεί, να “ξεχειλώσει” ή, τελικά, ο συνδυασμός τους να αποδειχθεί πολύ περίπλοκος για να δώσει μια ικανοποιητική ιστορία.

Αναμένουμε τη συνέχεια εναγωνίως!