MARKET WATCH: Summer Is Coming

Και όχι, δεν έχει ξεκινήσει το καλοκαίρι ακόμη… Και επίσης όχι, δεν κάνω ένα ακόμη γελοίο reference στο αντιπαθέστατο GAME OF THRONES. Μετά από κοντά δύο μήνες, αυτή η στήλη επιστρέφει και βρίσκεται μπλεγμένη ανάμεσα σε πουριτανούς και φεμινίστριες, λίγο πριν η Disney αποφασίσει να βάλει βόμβα στα κεντρικά γραφεία κάθε εταιρίας που σφετερίζεται τους νομίμως αγορασμένους χαρακτήρες της Marvel…

Secret Wars 3

Όπως φαίνεται τελικά, ο πόλεμος μεταξύ Disney και Sony-Fox είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός, αλλά δεν έχει να κάνει τόσο με την εκδοτική παραγωγή της Marvel. Λογικό, γιατί αν ισχύαν τα σενάρια περί αποδιοπομπαίων μεταλλαγμένων και FF, αυτό θα επηρέαζε και τους υπόλοιπους τίτλους της εταιρίας, με αντιδράσεις αντίστοιχες του New 52 hate wave. Η Disney δεν δείχνει να ενδιαφέρεται τόσο για τις πωλήσεις στα comics, όσο για τα properties που κατέχει σε άλλους τομείς της “συμπληρωματικής βιομηχανίας” και το τελευταίο δίμηνο έχουμε ήδη τα εξής παραδείγματα:

11070916_1552326788321348_3744530129987583850_n-e1432634357321-Ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά, η Marvel ανακαλεί licence της (και συγκεκριμένα, τί άλλο, των FF και X-Men) εν μέσω παραγωγής! Το πολυαναμενόμενο X-Men Sentinel διόραμα της XM Studios σταματάει την παραγωγή του, κι ενώ είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, επειδή η Disney παίρνει πίσω τα δικαιώματα των χαρακτήρων. Πριν γίνει viral το όλο θέμα, βέβαια, προλαβαίνει η Disney και προσφέρει δικαιώματα Star Wars στην εταιρία, η οποία τα δέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες.

– Οι καινούργιες Secret Wars μπλούζες που μπορείτε να βρείτε στο Amazon έχουν κάποιες… μικροαλλαγούλες. Όχι τίποτα σπουδαίο, απλά σε μία που έχει το εξώφυλλο του Zeck απ’το πρώτο τεύχος της παλιάς σειράς, έχουν αντικατασταθεί οι FF και X-Men χαρακτήρες από ταινιακούς ήρωες και τον Iron Fist, ενώ σε μία άλλη, που είναι το εξώφυλλο του 8ου τεύχους, λείπει ο Human Torch, αλλά όχι και η πύρινη ουρά του!

secret_wars_tshirts

WTF? News

doctorstrangecomiccon2015set1Ας μείνουμε λίγο ακόμα στο merchandising κομμάτι. Πριν λίγες μέρες, η Hasbro ανακοίνωσε ένα καινούργιο figures set, που θα λανσαριστεί στο SDCC, και θα είναι Doctor Strange-related, προφανώς λόγω της επερχόμενης ταινίας.

Το σημείο που πρέπει να σταθούμε, είναι το ποιοί χαρακτήρες επιλέχθηκαν, καθώς ανάμεσα τους βρίσκουμε την Magik! Για περίμενε, όμως, η Magik δεν είναι X-Woman;

The Question, Monthly

CEfTul3UMAAM5myaaΗ ερώτηση του μήνα είναι υπαρκτή, και μάλιστα κυκλοφορεί εκεί έξω, εν είδει hashtag: #wheresnatasha

Προφανώς πουθενά στο “Age Of Ultron” toys line της Hasbro και της Mattel. Στο Cycle Blast Quinjet παιχνίδι σετ των εταιριών (ναι, ΚΑΙ οι δύο εταιρίες έχουν δικαιώματα στους χαρακτήρες, και έβγαλαν ΚΑΙ οι δύο παράλληλα το ίδιο, σχεδόν, toy box, δεν έχω ιδέα τί παίχτηκε μ’αυτό, αλλά σίγουρα δεν είναι τυχαίο), η Hasbro αντικατέστησε την Black Widow με τον Captain America, ενώ η Mattel με τον Iron Man. Η σκηνή της ταινίας έχει την προαναφερθείσα Natasha, βέβαια, κι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. (Το πρόβλημα βρίσκεται και στο ότι ένας Iron Man χρειάζεται μια μοτοσυκλέτα για να πάει κάπου, αλλά τέτοιες γελοιότητες δεν είναι κάτι καινούργιο.)

black-widow-ultron-avengers

Και φυσικά, τί κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Σεξισμός, καλά το μαντέψατε, και συγκεκριμένα το λεγόμενο target group optimization, που υποστηρίζει πως τα αγοράκια δε θα αγόραζαν ένα παιχνίδι με μία γυναικεία φιγούρα. Περιττό να μιλήσω για τον χαμό που ακολούθησε και τις αναδρομικές συγκρίσεις με άλλους γυναικείους χαρακτήρες σε σειρές παιχνιδιών και action figures.

Η πραγματικότητα είναι, όμως, πολύ πιο λογική. Όταν έχεις ένα τέτοιο “πακέτο” στη σειρά παιχνιδιών που βγάζεις, το οποίο θέλεις να πουλήσει όσο περισσότερο γίνεται, διαλέγεις να το συνοδέψει ο γνωστότερος χαρακτήρας της ταινίας, κι όχι η δευτεράντζα. Οπότε η Hasbro φυσικά και θα έβαζε έναν Captain America, χωρίς να πολυενδιαφέρεται για το accurate του πράγματος, αφού τα παιδάκια μπορεί να μην έχουν δει καν την ταινία σε τόσο μικρή ηλικία!

Η Mattel, από την άλλη, εφόσον την πρόλαβε η Hasbro, θα πάει στον δεύτερο πιο δημοφιλή χαρακτήρα, τον Iron Man. Οι ισχυρισμοί, δε, περί αποκλεισμού της Black Widow αυτοαναιρούνται, αν ρίξει κάποιος μια ματιά στο αντίστοιχο Hot Wheels line της εταιρίας, στο οποίο η Natasha είναι η υπερήφανη κάτοχος ενός… batmobile!

15av0808blackwidow555_large

Comics.Dot.Con

Κι ενώ οι τιμές των εισητηρίων για τα μεγάλα conventions της Αμερικής, όπως το NYCC, έχουν ξεφύγει,CE5kuwHUMAAaUSc κάτι που δεν δείχνει βέβαια να ενοχλεί το κοινό, όταν σαράντα μόλις λεπτά μετά το άνοιγμα του online γκισέ το site κράσαρε, η πολιτική της μαμάς εταιρίας Reed Pop Expo παίρνει πιο επιθετική στροφή αλλά όχι προς το λαοφιλέστερο. Κι έχουμε δύο παραδείγματα να παραθέσουμε γι αυτό:

1. Όσο κι αν ακούγεται άδικο, η επιχείρηση convention δεν κάνει διακρίσεις σε καλλιτέχνες και μη. Ίσως, όμως, θα έπρεπε να φτιάξει κάπως καλύτερα το σύστημα επιλογής δημουργών που χαρακτηρίζει ως “professional comic creators”, και να μην αφήνει δυσαρεστημένους δημιουργούς που καταλήγουν να κάνουν δυσφήμηση στη διοργάνωση, όπως ο Howard Mackie, που δήλωσε:

“Once again I will not be attempting to attend NYCC. In years past I have had to jump through too many hoops to prove to them that I was a PRO worthy of buying a ticket to get in. I miss running into friends at the show, but the odds that I will be able to find them is always a crap shoot.”

2. Κανένας δεν είπε πως το “expanding” είναι κακό, αλλά να γίνεται με κάποιους τύπους και ένα φιλικό-ανταγωνιστικό πνεύμα. Έτσι, λοιπόν, όταν η Reed Pop Expo αποφάσισε να απλωθεί και στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Γαλλία, ανακοίνωσε το δικό της Παρισινό φεστιβάλ για φέτος τον Οκτώβριο, με το όνομα Paris Comic Con. Αυτό, όμως, ανάγκασε το ήδη υπάρχον Paris Comics Expo να ακυρώσει τη φετινή του διοργάνωση εξαιτίας του ανταγωνισμού (το PCE γίνεται τέλη Νοεμβρίου).

10443382_10152757891522545_4387958881562577983_nΟ Senior Vice President της RPE, βέβαια, υποστηρίζει πως η ημερομηνία επιλέχτηκε τυχαία, κάτι που φυσικά στο άκουσμά του είναι για γέλια!

Όλα δείχνουν, προς το παρόν, πως δεν τους βγήκε και πολύ καλό το κάρμα, όμως, κι ενώ το site του PCC είναι υπό διάλυση, ο μοναδικός international δημιουργός που έχει κλείσει ως τώρα είναι ο Jimmy Palmiotti.

Όποιος Τη Νύχτα Περπατεί…

Archie-1-FionaStaplesRegCover-1e0baΔεν ξέρω αν το είχατε ακούσει, αλλά η Archie Comics αποφάσισε κάποια στιγμή να κάνει ένα relaunch των σειρών της, με πολλά Νο 1 και superstar δημιουργούς, μέσω μίας Kickstarter καμπάνιας για να μπορέσει να χρηματοδοτίσει αυτή της την προσπάθεια, ως μικρή εταιρία. Τα σχέδιά της, όμως, ανατράπηκαν, όταν το θέμα πήρε διαστάσεις, αρχικά με το μποϋκοτάζ των τίτλων από διάφορα comic stores. Ο λόγος ήταν η σύναψη συμφωνίας της Archie Comics με την Target/Wall-Mart, κάτι που προφανώς και θα έπληττε σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις των σειρών στα κομιξάδικα.

Η απάντηση του εκδότη Jon Goldwater έκανε τα πράγματα χειρότερα, με αποτέλεσμα ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων για τη χρήση μιας πλατφόρμας όπως το Kickstarter, η οποία υποτίθεται πως δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους μικρούς και μεσαίους δημιουργούς-retailers.

Το αποτέλεσμα ήταν να αναγκαστεί η Archie Comics να ακυρώσει την καμπάνια προτού γίνει ρεζίλι, μιας και στη μέση περίπου της χρονικής περιόδου του funding, δεν είχαν φτάσει ούτε μέχρι το 10% από τα 350 χιλιάρικα που ζητούσαν.

Όποιος Τη Νύχτα Περπατεί…#2

halfpagedc2-300x224Μία ακόμη εμπορική κίνηση που είχε πάρα πολλές αντιδράσεις, ήταν και η πρόσφατη απόφαση της DC να ξεκινήσει να βάζει ημισέλιδες διαφημίσεις στα τεύχη της, κόβωντας την ιστορία στη μέση. Και εδώ οι διαμαρτυρόμενοι fans δικαιώθηκαν, αφού λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκε πως αυτό το format θα αφορά στα comics του Ιουνίου και μόνο (τα οποία προφανώς είχαν ήδη σταλεί στα τυπογραφεία).

Το αν ο αρχικός στόχος ήταν να συνεχιστεί αυτό και στους επόμενους μήνες και η DC οπισθοχώρησε μπροστά στις πιέσεις, ή απλά επρόκειτο εξ αρχής για ένα “one time only” πράγμα, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Προσωπικά, στοιχηματίζω ότι ισχύει το πρώτο.

Art-O-Matic

Ας μείνουμε λίγο ακόμα στην DC, η οποία, σύμφωνα με ένα εκτενέστατο άρθρο στο twitter του Gerry Conway, ακολουθεί μία αρκετά μπερδεμένη λογική στις συνεργασίες της, με απώτερο σκοπό να μην πληρώνει δικαιώματα χαρακτήρων στους δημιουργούς των.

Ας το εξηγήσουμε με απλά λόγια: Μέχρι πρότινος, η DC έδινε ένα χρηματικό ποσοστό στους δημιουργούς των χαρακτήρων της, για την όποια χρήση τους σε οποιοδήποτε είδος media (αν δεν κάνω λάθος, τα merchandise ήταν εκτός συμφωνίας). Από τη στιγμή της αποχώρησης του Paul Levitz και της ενοποίησης της εκδοτικής με την Warner, υπό τη σκέπη του DC Entertainment, ξεκίνησε αργά αλλά σταθερά μία αφαίρεση “τίτλων” δεξιά κι αριστερά, σε sites, Τύπο κλπ. Το “created by” άρχισε να εξαφανίζεται δίπλα από τα ονόματα των χαρακτήρων, για να φτάσουμε πλέον στο σημείο που παρουσιάζει ο Conway: Δεν έχει δικαίωμα ποσοστών, πλέον, στους χαρακτήρες του ως “derivatives”, και ως αντάλλαγμα για την προσφορά του έλαβε ένα τσεκ των χιλίων δολλαρίων.

3758490-2720298327-PowerΤο μυστικό, βρίσκεται στη λέξη “derivative”. Σύμφωνα, λοιπόν, με την DC, ορίζεται ως “derivative character” αυτός ο χαρακτήρας ο οποίος δεν έχει δημιουργηθεί εκ του μηδενός, αλλά προέρχεται από κάποιον παλαιότερο, ως παραλλαγή ή μετεξέλιξή του. Με βάση αυτή τη λογική, συνεχίζει ο Conway, ο χαρακτήρας του, Power Girl, “προέρχεται” από τον Superman, εφόσον, όπως και η Supergirl, σχετίζεται μαζί του συγγενικά. Οπότε, ο Conway δεν μπορεί να υποστηρίξει πως είναι συν-δημιουργός της Power Girl, επειδή ο Superman είναι “pre-existing character”.

Αυτό όμως είναι το απλό σενάριο. Η λογική είναι τόσο δαιδαλώδης, που φτάνει σε άτοπο, όπως αναλύει παρακάτω ο GC με την περίπτωση της Killer Frost. Παραθέτω αυτούσια τα λόγια του:

“Let’s say DC agrees you created a character, like, for example, Killer Frost. In your original 192667-33687-killer-frostcreation, Killer Frost had a secret identity named Crystal Frost. Later, a “new” Killer Frost is created for the New 52, and this new Killer Frost has a secret identity named Caitlin Snow.

You’ll be pleased to hear (I hope) that DC agrees I and Al Milgrom are the co-creators of all manifestations of “Killer Frost.” We are also considered the co-creators of Crystal Frost. And, of course, by the twisted logic that credits Power Girl as a derivation of Superman, Al and I must also be the creators of Killer Frost’s New 52 secret identity, Caitlin Snow. No. We’re not. And DC insists we are not. And I agree with DC. Caitlin Snow was created by Sterling Gates and Derlis Santacruz.

Except, according to DC Entertainment, she wasn’t. Because she was “derived” from the original creation of Killer Frost. Which means Al Milgrom and I created her. Except, according to DC Entertainment, we didn’t. Nobody created her. Or, rather, nobody gets credit and creator equity participation for creating her. And that, my friends, is truly obnoxious and despicable.”

Success Story

11112011598Κάποιες φορές κάτι ισχύει και άλλες όχι, είτε το θέλουμε πολύ είτε δεν το θέλουμε. Η πραγματικότητα δεν ανατρέπεται, καλώς ή κακώς. Όπως έχουμε πει και σε παλαιότερο MARKET WATCH, το comic shop των εκδόσεων Μαμούθ δεν υφίσταται πλέον εδώ και κάποια χρόνια. Στη θέση του βρίσκεται ένα άλλο comic shop, που απλά και μόνο έχει παρόμοιο όνομα, αλλά καμία σχέση έχει με την Μαμούθ, το Comicon-Shop.

Οι ιδιοκτήτες του, όμως, φαίνεται να μην το γνωρίζουν αυτό, και σε πρόσφατη παρουσίαση του μαγαζιού τους στο Hilton Athens Magazine όχι μόνο δεν αναφέρεται το κατάστημα με το τωρινό του όνομα, αλλά αναφέρεται πως “αντιπροσωπεύει τη Mammoth Comics” στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη εκδοτική, απ’ όσο γνωρίζω, δεν αντιπροσωπεύεται παρά μόνο από τον εαυτό της, φυσικά. Το link του site του μαγαζιού, βέβαια, είναι “comicon-SHOP”, αλλά αυτό δε θα είχε και πολύ νόημα να το “διορθώσουν”! (Το τρίτο κατά σειρά μαγαζί του Μάριου Μεγαπάνου και όχι το πρώτο, να συμπληρώσω, διορθώνοντας, επί τη ευκαιρία, κι ένα άλλο άρθρο που διάβασα πρόσφατα, κοινοποιημένο στο επίσημο facebook page του Comicon-Shop, που έλεγε πως ο μαγαζάτορας “δεν ήθελε να μπλέξει με το ΤΕΒΕ”.)

WTF? News #2

Spider-GwenΕίχα αποφασίσει να μην ξανασχοληθώ με νέα που αφορούν φεμινιστικοπουριτανικά ξεσπάσματα, αλλά το συγκεκριμένο έχει γέλιο…

Πριν ένα μήνα περίπου, ο Frank Cho είχε αναρτήσει στα κοινωνικά του sites ένα pre-commission δε-θυμάμαι-για-ποιό-convention, ένα sketch cover του SPIDER-GWEN #1 (σε blank variant) το οποίο ήταν παρωδία-φόρος τιμής στο γνωστό εξώφυλλο του Manara για την SPIDER-WOMAN #1, που είχε ξεσηκώσει τα πλήθη πέρυσι το Καλοκαίρι.

Αυτό, όμως, δεν βρήκε σύμφωνο τον δημιουργό της συγκεκριμένης version του χαρακτήρα, Robbie Rodriguez, ο οποίος αποφάσισε να απαντήσει στον Cho μέσω twitter, και μάλιστα απειλώντας τον!

Rodriguez

Κι όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις (άλλο που δεν ήθελε δηλαδη), αφορμή βρήκε και το γνωστό για τις απαξιωτικές του κορώνες site Mary Sue (μα πόσο πιο κατινίστικο όνομα πια!) για να αρχίσει τη δική του καμπάνια μίσους ενάντια στον “φαλλοκράτη Frank”.

Το καλύτερο σημείο αυτής της γελοίας διαμάχης, όμως, ήταν όταν ο Cho αποφάσισε να απαντήσει με ένα δεύτερο εξώφυλλο, ένα sketch σε HARLEY QUINN #1 variant cover αυτή τη φορά!

And Now… Something Completely Different

Κάθε φορά φτάνω σε αυτό το τελευταίο κομμάτι της στήλης και έχω κουραστεί τόσο να γράφω τα προηγούμενα, που βαριέμαι να αναλύσω κάτι ουσιαστικό. Την επόμενη φορά, υπόσχομαι να γράψω ξεχωριστά το ANSCD άλλη μέρα, για να μην έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Πάω να δω τα τελευταία επεισόδια της καλύτερης κωμικής σειράς των τελευταίων ετών, MODERN FAMILY, και να πιω μια σουμάδα τρώγοντας πασατ–όχι, μπριζόλα. Σκέτη. Με τρεις κουταλιές αλάτι και ψιλοκομμένα καρύδια. Αντρίκια πράματα!

efcpbvmbtvz0deksqz9o