A MONTH IN COVERS (May 2015)

Με το καλοκαίρι να μη μπορεί να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει, έχοντας μια βροχές, μία καύσωνα, μια πτώση θερμοκρασίας, έτσι και η τελική δεκάδα των εξώφυλλων του μήνα άλλαξε πολλές φορές. Εξώφυλλα μπήκαν, βγήκαν και ξαναμπήκαν, μια σαφής αποτύπωση της διάθεσης μου κάθε που άλλαζε ο καιρός. Η ιστορία της στήλης θα καταγράψει μόνο τα παρακάτω δέκα εξώφυλλα και τα υπόλοιπα, παραλίγο υποψήφια, θα μείνουν μονάχα και φευγαλέα στη μνήμη μου.

AMAZING SPIDER-MAN #18 Variant
Cover Artist: Pascal Campion
Marvel Comics

Amazing Spiderman 18

 

Ο Pascal Campion παίζει παράλληλα με τη μόδα και τις δυνατότητες της ηρωίδας Silk. Σε έναν από τους πιο διασημους δρόμους του κόσμου, με τα ακριβότερα καταστήματα, η Silk υφαίνει ρούχα, χορεύοντας και διασχίζοντας την 5th Avenue, με τις όμορφες σκιές να φανερώνουν τη χαρά ενός πρωινού, αλλά και έναν πιο γνώριμο ήρωα (πάνω δεξιά) να παρακολουθεί από κοντά.

CONVERGENCE: DETECTIVE COMICS #2
Cover Artist: Bill Sienkiewicz
DC Comics

Convergence Detective 2

Ο μεγάλος Bill Sienkiewicz, με το γνώριμο εξπρεσιονιστικό του στιλ, μπολιάζει ενέργεια μια κατά τ’ άλλα τετριμμένη σκηνή μάχης υπερηρώων. Συνοπολογίζει με ακρίβεια που θα “πέσει” η ημισέληνος του logo του CONVERGENCE, με τέτοιο τρόπο, που βάζει φωτοστέφανο στο κέντρο της δράσης του αλλά και αντικατοπτρίζει την ημισέληνο που δημιουργεί ο Batman. Στο χιονισμένο τοπίο κείτεται η Huntress και ένα παράταιρο(;) αρκουδάκι.

DEEP STATE #6
Cover Artist: Matt Taylor
Boom! Studios

Deep State 6

Ένα όμορφο εξώφυλλο, με pop-art στοιχεία όπως το δερμάτινο, τα Rayban γυαλιά και την αμερικάνικη σημαία, όπου η σκίαση και ο φωτισμός είναι τα κυρίαρχα στοιχεία. Η φιγούρα φωτίζεται με κόκκινο αριστερά και μπλε δεξιά, σαν η σημαία να αποτελείται από φώτα νέον. Η ίδια η σημαία κρύβει από πίσω της ένα κείμενο το οποίο έχει λογοκριθεί με προσεκτική διαγραφή, όπως θα γινόταν σε ένα κράτος που διοικείται από ένα “Deep State”.

DESCENDER #3
Cover Artist: Dustin Nguyen
Image Comics

Descender 3

Η ευαισθησία στις γραμμές του Dustin Nguyen είναι πάντα διάχυτη και φανερώνεται στο κατοικίδιο ρομπότ του ανδροειδούς TIM 21, τον Bandit, που βρίσκεται στο προσκέφαλο του πεσόντος. Η ενδιαφέρουσα επιλογή του ροζ χρωματισμού, πολλαπλασιάζει αυτό το συναίσθημα, καθώς έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ρομπότ και τεχνολογία σε πιο ψυχρά και απόκοσμα χρώματα.

GHOSTED #20
Cover Artist: Dan Panosian
Image Comics

Ghosted 20

Θυμίζοντας αρκετά εικόνα που θα βλέπαμε σε ένα τατουάζ ή ένα δερμάτινο, με το logo να αγκαλιάζει σφιχτά και αρμονικά το κυρίως θέμα, ο Dan Panosian καταπιάνεται με ένα σύνηθες θέμα, δίνοντας του μια άλλη τροπή. Ο Θάνατος είναι αυτός που προσφέρει παρηγοριά στη θλίψη του άντρα, σε ένα σχήμα οξύμωρο αλλά και ποητικό.

HARROW COUNTY #1
Cover Artist: Tyler Crook
Dark Horse

Harrow County 1

Φαίνεται ότι σε αυτή εδώ τη στήλη αρέσουν τα creepy εξώφυλλα και το συγκεκριμένο παίρνει έξτρα πόντους. Tο άδειο από σάρκα και οστά, σώμα, όχι μόνο κινείται, αλλά βρίσκεται στο τελευταίο συρτάρι ενός παλιού επίπλου, το οποίο και άνοιξε. Το λεκιασμένο με αίμα κινούμενο δέρμα, ψηλαφεί το χαλί προκαλώντας ρίγη.

RAT GOD #4
Cover Artist: Richard Corben
Dark Horse

Rat God 4

Ο Richard Corben σημειώνει τη δεύτερη εμφάνιση του, μετά το στοιχειωτικό cover του προηγούμενου μήνα. Ο μακάβριος ιερέας θυμίζει κάτι από τον πολιτισμό των Ίνκας και οι ζωντανοί νεκροί από κάτω του, αντί να μας δείχνουν την αγριότητα τους, όπως συνηθίζεται, προσεύχονται με ευλάβεια στον καδραρισμένο Θεό Ποντικό. Η παλέτα του έχει παρόμοια χρώματα με το προηγούμενο τεύχος, δημιουργώντας μια συνοχή στη σειρά.

REBELS #2
Cover Artist: Tula Lotey
Dark Horse

Rebels 2

Μια σκηνή που ξεχυλίζει ερωτισμό, χάρη στην εκπληκτική απόδοση από την Tula Lotay, της έκφρασης και κίνησης των δύο εραστών. Η λίμνη τους σκεπάζει σαν σεντόνι, κάτι που οφείλεται στην διαφορετική οπτική γωνία που έχει τοποθετηθεί το θέμα. Όμορφος, χαλαρός χρωματισμός, που με την οικειότητα του μας κάνει συμμέτοχους στο θέμα, χωρίς την παραμικρή αίσθηση ηδονοβλεψίας.

SANDMAN: OVERTURE #5
Cover Artist: J.H. Williams III
DC Comics (Vertigo)

Sandman 5

Όποτε κυκλοφορεί η συγκεκριμένη (και συχνά αργοπορημένη) σειρά, δεν μπορεί παρά να έχει μια θέση σε αυτήν εδώ τη λίστα. Την προηγούμενη φορά , ο J.H. Williams III απέσπασε, μάλιστα, δύο θέσεις στη δεκάδα. Ψυχεδελικό και φυσικά ονειρικό, καθώς μιλάμε για τον Μορφέα, μια έκρηξη χρωμάτων που αφήνει να φανεί μια γάτα με φλεγόμενη ουρά, ο πλανήτης μας(;), διάφορα όργανα, φυτά και ό,τι άλλο βλέπει ο καθένας από εμάς.

SEX #21
Cover Artist: Piotr Kowalski
Image Comics

Sex 21

Το SEX είναι μια σειρά που απολαμβάνω τα τελευταία δύο χρόνια και κοσμεί πάντα αξιόλογα εξώφυλλα, από τον ταλαντούχο Piotr Kowalski. Όπως είναι λογικό, μια σειρά με το τίτλο SEX στο εξώφυλλο, παίζει συχνά με τα υπονοούμενα, είτε λίγο είτε πολύ, όπως εδώ, που μας ενημερώνει πόσο ακριβώς θα πληρώσουμε για λίγο SEX. Η ενδιαφέρουσα κεντρική φιγούρα, το κόκκινο και το χιούμορ, σε κάνουν να κοντοσταθείς και να του ρίξεις μια δεύτερη ματιά.

THE MANARA EFFECT

Σ’ ένα ανησυχητικά αυξανόμενο φαινόμενο, τα εξώφυλλα τελευταία προκαλούν έντονες συζητήσεις και διαφωνίες, γεγονός που έχει ξεκινήσει να παίρνει διαστάσεις από το περσινό “σκάνδαλο” με το εξώφυλλο του Milo Manara. Στο μήνα που μας πέρασε, το “Manara effect” χτύπησε και πάλι, όταν η Marvel είχε διαφημίσει το παρακάτω εξώφυλλο της σειράς INFERNO, αλλά αυτό που τελικά κυκλοφόρησε ήταν το διπλανό του:

INFERNO_1

Το, ομολογουμένως παράλογο, underboob της Madelyne Pryor, λογοκρίνεται στο τελικό προϊόν που κυκλοφόρησε, καλύπτοντάς το, πάνω από το art του καλλιτέχνη, με μαύρη μπογιά. Οι καλλιτέχνες Javier Garrón και Romulo Fajardo Jr. δήλωσαν, φυσικά, ότι δεν είχαν κανένα πρόβλημα με την παρέμβαση και μάλιστα η στολή αλλάχτηκε και στις εσωτερικές σελίδες.

Μια τόσο αναγνωρίσιμη στολή, όμως, όπως αυτή της Goblin Queen, ενώ είναι πια σαφέστατα παρωχημένη, δεν παύει να είναι και κλασική. Το πρόβλημα δεν θα υπήρχε καν εάν είχαν πει ότι θα σχεδιάσουν από την αρχή μια νέα στολή για την ηρωίδα, όπως έχουν κάνει πρόσφατα με τόσες άλλες. Εδώ, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι απλά “κουκούλωσαν” το θέμα, με τρόπο υποκριτικό, σαν να το αντίκρισαν και να αναφώνησαν “Ουπς, ας το κρύψουμε!”, αφήνοντας την, παρ’ όλ’ αυτα, να κυκλοφορεί με το βρακί από κάτω. Μου θύμισε τη μαύρη ταμπέλα της καλόγριας στο παρακάτω απολαυστικό βίντεο: