SQUADRON SINISTER #1

squadron_sinisterWriter: Marc Guggenheim
Artist: Carlos Pacheco
Marvel Comics

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των “Big Two” έχει κατά καιρούς δώσει αφορμή για τη δημιουργία χαρακτήρων που “κλείνουν το μάτι” στην ανταγωνιστική εταιρία, παίζοντας με τις ιδέες πίσω από δημοφιλείς ήρωες. Έτσι έχουμε, για παράδειγμα, το πλήρωμα του διαστημοπλοίου Excalibur, μια παρωδία των Fantastic Four από την DC, ή τους Retaliators, ένα pastiche των Avengers από το MULTIVERSITY του Grant Morrison.

Στην πλευρά της Marvel, πάλι, έχουμε μια ομάδα από villains γνωστή ως Squadron Sinister. Η ομάδα αποτελείται από πέντε μέλη, με “διακριτικούς” υποτίτλους/allusions να συνοδεύουν τα ονόματά τους: Έχουμε τον Hyperion (The Man of Tomorrow), τον Nighthawk (Dark Knight), την Warrior Woman (Super-Amazonian), τον Doctor Spectrum (Power-Prism Wielder) και τον Whizzer (The Fastest Man Alive). Το πιάσατε το υπονοούμενο;

Το SQUADRON SINISTER είναι μία παρωδία της Justice League, με τους χαρακτήρες να αποτελούν πειραγμένες εκδοχές των αρχέτυπων πρωταγωνιστών της DC. Ο Hyperion είναι alpha-male που απεχθάνεται την αδυναμία, ο Nighthawk κρατά μυστικά από όλους και χειραγωγεί την ομάδα, η Warrior Woman είναι ακραία φεμινίστρια και μισεί τους άντρες και ούτω καθεξής. Η πλοκή του comic περιστρέφεται γύρω από την εύθραστη δυναμική της ομάδας, φυσικά με μικρές πινελιές από την πανταχού παρούσα επιρροή του Emperor Doom στο Battleworld, αφού το SQUADRON SINISTER είναι τίτλος του SECRET WARS.

Το artwork του Carlos Pacheco βρίσκεται σε αρκετά καλά επίπεδα, αν και μου φάνηκε πως παρατήρησα μια ασυνέπεια στα πρόσωπα των χαρακτήρων. Από την άλλη, αξίζει να σημειώσουμε ότι στήνει πολύ δυναμικές σκηνές δράσης, τοποθετώντας τους χαρακτήρες σε διαφορετικό βάθος και δίνοντας έτσι την εντύπωση μάχης, αντί του καθιερωμένου splash page του τύπου “οι ήρωες ορμάνε από τη μια άκρη του panel και οι villains από την άλλη”.

Γενικά, παρ’ όλο που το όλο concept της διεφθαρμένης Justice League έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για να έχει πια κάτι ενδιαφέρον να πει (το THE BOYS είναι ένα αρκετά καλό παράδειγμα, ενώ και η ίδια η DC έχει ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη ιδέα ένα εκατομμύριο φορές), οι Guggenheim και Pacheco το χειρίζονται ικανοποιητικά. Χωρίς να αποτελεί must, το SQUADRON SINISTER προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ματιά στους χαρακτήρες της DC μέσα από τα μάτια της Marvel και έχω αρκετή περιέργεια να δω αν οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες θα παίξουν κάποιο ρόλο στην εξέλιξη του SECRET WARS.

squardon_supreme2