ONLINE COMICS: SUPER CONNARD

dcc5abe3f6eac26af0f6c6378d015e3dWriter/Artist: Malec
http://www.delitoon.com/espace-reperage-series/episode/super-connard/1.html

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, τις τελευταίες μέρες, μια πολιτική συζήτηση θα βρεις. Και ήρθες εσύ, ο έρημος, στο site του Comicdom, για να διαβάσεις τα νέα της Ένατης Τέχνης, μπαίνεις να διαβάσεις το ONLINE COMICS και τί βλέπεις; Πολιτική και πάλι. Θα έπρεπε να ντρέπομαι, αλλά το SUPER CONNARD είναι πραγματικά καλό.

Πρόκειται για μία σειρά strips από τον Malec, η οποία κυκλοφορεί μία φορά κάθε μήνα και ασχολείται με τις πολιτικές εξελίξεις, στη Γαλλία και τον κόσμο. Πρωταγωνιστής της είναι ο Super Connard (= Σούπερ Μαλάκας), ένας χαρακτήρας που συμπυκνώνει ό,τι μισούμε στους ανθρώπους γύρω μας. Aδιάφορος, ανίδεος, αναίσθητος (κι άλλες λέξεις από “α”) και με άποψη για όλα, ο ήρωάς γίνεται αντιπαθής από τα πρώτα κιόλας strips. Το comic έχει μορφή συνέντευξης και αποτελείται, κατά κανόνα, από τρία panel. Το πρώτο είναι η ερώτηση που απευθύνεται στον Connard, και τα υπόλοιπα δύο, η απάντησή του. Ο διάλογος μοιάζει με ρεπορτάζ, όπου ο ρεπόρτερ παραμένει πάντα αόρατος, αδύναμος απέναντι στις κυνικές απόψεις του ερωτώμενου.

bresilΓιατί ο Connard δε γουστάρει την ακροδεξιά, αλλά πιστεύει ότι η Μαρί ΛεΠέν είναι καλή γκόμενα, νομίζει πως είναι λάθος των σταρ που έβγαλαν εξαρχής γυμνές φωτογραφίες, δεν ψηφίζει αλλά γκρινιάζει για τα πάντα, δε θυμώνει που στη Βραζιλία “καθαρίσανε” τους δρόμους από τους φτωχούς, αλλά τον εκνευρίζει που οι ποδοσφαιριστές κερδίζουν περισσότερα από τον ίδιο. Ο Connard, όμως, έχει διαστάσεις αληθινού προσώπου, οπότε καμιά φορά, όσα λέει έχουν λογική και μία ελάχιστη ευαισθησία. Συνήθως, αυτό δεν κρατάει για πολύ, μια και ο πρωταγωνιστής μας έχει μια σπάνια ικανότητα να φεύγει εντελώς από το θέμα. Και κάπως έτσι, καταλήγει να συνδέει τα McDonalds με τους ζωολογικούς κήπους, και να τρελαίνει τον ρεπόρτερ…

Όσον αφορά στο σχέδιο, το SUPER CONNARD είναι πιθανότατα το πιο τεμπέλικο comic που έχω δει ποτέ μου. Ο Malec σχεδίασε μία φορά τον ήρωά του, μπροστά από μπλε φόντο, και δεν το επεξεργάστηκε περαιτέρω. ΟΛΗ η σειρά χρησιμοποιεί το ίδιο panel, με μόνη αλλαγή τη θέση των word balloons. Αν και το comic στέκεται καλά παρά το μινιμαλισμό του, μπορώ να πω πως μου λείπει λίγη δράση. Πιστεύω πως μερικές αλλαγές στις εκφράσεις, μερικές κινήσεις, θα αρκούσαν για να κάνουν το αποτέλεσμα πιο ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα στο ΣΛΑΠ. Ευτυχώς, οι καλά στημένοι διάλογοι ισορροπούν το σύνολο και κλέβουν την παράσταση από το σχεδιαστικό μέρος.

charlie2Αυτά, λοιπόν, για το SUPER CONNARD, ένα webcomic τρυφερό, μέσα στην αναισθησία του, που βάζει σε σκέψεις τον αναγνώστη. Θα σας σπάσει λίγο τα νεύρα, θα σας μαυρίσει λίγο τη καρδιά, και βασικά, θα σας κάνει να γελάσετε.