Συνέντευξη: Αριστοτέλης Μαραγκός

38_portrait3Φέτος, στο φεστιβάλ της Annecy συμμετείχε ο δημιουργός Αριστοτέλης Μαραγκός, ο οποίος διαγωνίστηκε στην κατηγορία ταινιών μικρού μήκους με το film A PORTRAIT. Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο και film making στο London Film School και πλέον δουλεύει ως σκηνοθέτης και production designer. Πολύ ευγενικά δέχτηκε να μου δώσει τη συνέντευξη που ακολουθεί:

Στο site σου βλέπουμε πως συνήθως δουλεύεις live action films. Γιατί το A PORTRAIT έγινε με rotoscopy;

Στο παρελθόν έχω δουλέψει ως motion graphics designer και ήταν κάτι που πάντα ήθελα να δοκιμάσω. Είχα υλικό από παλιό video8 και θεώρησα ότι το rotoscoping ήταν δημιουργικά ο καλύτερος τρόπος να το προσεγγίσω.

Στο A PORTRAIT, συναντάμε τη ζωή του παππού σου και τις σκέψεις σου για αυτόν. Είναι η πρώτη σου ταινία προσωπικής αφήγησης; Κι αν ναι, πιστεύεις ότι η επιλογή του animation έχει σχέση με την εξομολογητική φύση του film;

Νομίζω ναι, στο Annecy παρατήρησα πολλά φιλμ τέτοιας φύσης. Έχει να κάνει με το ότι η διαδικασία είναι πιο προσωπική και όχι τόσο συλλογική, όσο στο live action. Βοηθάει ότι είναι μια προσπάθεια παραμόρφωσης της πραγματικότητας.

Θα συνεχίσεις να δουλεύεις με animation;

Ναι, έχω ένα μικρό σενάριο στα σκαριά που θέλω να δοκιμάσω μόλις βρω λίγο χρόνο…

Τι σε εμπνέει;

Δε με εμπνέει κάτι συγκεκριμένο. Μάλλον το αντίθετο. Ασχολούμαι με ό,τι με στοιχειώνει.

Υπάρχει μία θεματική ταινιών ή ένα είδος, με το οποίο δε θα ήθελες να ασχοληθείς;

Δε θα ήθελα να κάνω live action ταινία με ζώα που μιλάνε.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία animation;

Στο Annecy είχα την τιμή να διαγωνίζομαι με animators που θαύμαζα από πριν αποφασίσω να ασχοληθώ με το αντικείμενο: ο απέραντος Don Hertzfeldt και ο απίθανος Adam Elliot. Θα πρότεινα όλη τη δουλειά τους.

Portrait-thumbΜία συμβουλή σου σε κάποιον νέο δημιουργό film (animation ή όχι);

Και εγώ μάλλον νέος δημιουργός είμαι… Αυτή είναι η πρώτη μου ταινία animation. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η τεχνολογία είναι το μέσο. Η ιστορία που θέλουν να πουν είναι που έχει σημασία.

Ποιο είναι το επόμενο project σου;

Ετοιμάζω μια ταινία μεγάλου μήκους μυθοπλασίας και στα διαλείμματα ελπίζω να καταφέρω να στριμώξω και ένα μικρού μήκους animation.

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια; Σε 25; Σε 1000;

Δεν με βλέπω κάπως, απλά ελπίζω να καταφέρω να βιοπορίζομαι με αξιοπρέπεια φτιάχνοντας ταινίες.

Πού μπορεί να δει κάποιος τα film σου;

Δείγμα της δουλειάς μου υπάρχει στο site μου http://aristotelismaragkos.com/ και στο https://vimeo.com/aristotelis