MAD MAX: FURY ROAD – FURIOSA #1

WMMFR-Furiosa-c9899riters: Mark Sexton, Nico Lathouris, George Miller
Artists: Mark Sexton, Tristan Jones, Szymon Kudranski
DC Comics (Vertigo)

Μετά τα origin stories του MAD MAX: FURY ROAD – NUX & IMMORTAN JOE, η κυκλοφορία μιας ιστορίας προέλευσης από τη Vertigo για τη σκληροτράχηλη Furiosa ήταν αναπόφευκτη. O χαρακτήρας της Charlize Theron κατείχε ανεπίσημα τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελευταία ταινία του George Miller, οπότε η παρουσία ενός comic που εστιάζει σε εκείνη, αλλά και στο ρόλο που έπαιξε πριν τα γεγονότα της ταινίας, είναι απαραίτητη. Σεναριακά, τα γεγονότα του comic εξελίσσονται λίγο καιρό πριν τα γεγονότα της ταινίας. Ψηλά στο Citadel, ο Immortan Joe έχει χτίσει ένα θόλο, ο οποίος περιέχει καθαρό αέρα και εφοδιάζεται με  αμόλυντο νερό, προστατευμένος από την αναρχία που επικρατεί στη Wasteland. Σε αυτό το απόμερο μέρος, ο πολέμαρχος φυλάει της πολυαγαπημένες του νύφες, με σκοπό να του προσφέρουν την κατάλληλη στιγμή υγιείς αρσενικούς απογόνους.

Προκειμένου, όμως, να κρατήσει ασφαλή τα πολύτιμά του “αποκτήματα”, καλεί την πιο θανατηφόρα πολεμίστρια που διαθέτει. Αυτή ακούει στο όνομα Imperator Furiosa.

To συγκεκMMAXFRFριμένο comic του George Miller και του Nico Lathouris εξυπακούεται πως ταιριάζει στο ύφος της ταινίας,  πολύ περισσότερο από ότι ταίριαζε το πρώτο (NUX & IMMORTAN JOE). Το συγκεκριμένο συμπέρασμα βγαίνει από διάφορους παράγοντες.

Αρχικά, επειδή το λέω εγώ. Καλά, καλά, πλάκα κάνω, μη φωνάζετε! Οι χαρακτήρες που παρουσιάζονται μοιάζουν οπτικά πολύ περισσότερο με τους χαρακτήρες που απεικονίζονται στην ταινία. Τα χρώματα που χρησιμοποιεί ο Michael Spicer προσφέρουν ένα αισθητικό αποτέλεσμα αρκετά πετυχημένο, που ταιριάζει πολύ με το σύμπαν του Mad Max και του post-apocalyptic future.

Σε γενικές γραμμές, οι George Miller και Nico Lathouris φαίνεται να έχουν κάνει καλή δουλειά με το σενάριο, μιας και εξηγούνται πολλά πράγματα που είχαν περάσει φευγαλέα από τα μάτια του θεατή. Αυτές οι τοποθεσίες και τα γεγονότα που είχαν κάνει την εμφάνιση τους στην ταινία για μερικά δευτερόλεπτα, στο comic αναλύονται σοβαρά και δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την ζωή και το background  των χαρακτήρων.

Οι συγκεκριμένες σεναριακές προσθήκες αποδεικνύουν πως οι δημιουργοί δεν κατασκεύασαν μια κινηματογραφική ταινία με ανούσιους και “χάρτινους” χαρακτήρες, αλλά μια μυθοπλασία που υπηρετείται με τον απαραίτητο σεβασμό. Αυτές οι προσθήκες   “ξεδιπλώνονται” με επιτυχία στα comic της Vertigo και δίνουν αρκετή τροφή σε όλους τους fans του σύμπαντος του Τρελού Μαξ.

MMAXFRF-1-5-689feΑλλά, για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα του συγκεκριμένου τεύχους, το FURIOSA #1 έχει ένα κακό. ΔΕΝ αποτελεί origin story της Furiosa. Ναι, μπορεί να παρουσιάζεται έτσι αλλά δεν είναι. Μαθαίνουμε για πιο λόγο κτίστηκε ο θόλος, μαθαίνουμε πώς ζούσαν οι νύφες, μαθαίνουμε για πιο λόγο ήρθε η Furiosa στο μέρος, αλλά  δε μαθαίνουμε τίποτα νέο για την καταγωγή της πρωταγωνίστριας. Στο προηγούμενο comic μάθαμε ποιοι ήταν οι γονείς του Nux και από πού είχε έρθει ο Ιmmortan Joe και πώς έχτισε το Citadel. Εδώ δε γνωρίζουμε ούτε γιατί έχει κομμένο χέρι ο χαρακτήρας της Charlize Theron, ούτε πώς έγινε πολεμίστρια. Ελπίζω σε κάποιο επόμενο τεύχος να κάνει την εμφάνισή της και το origin story της Furiosa, αλλά σίγουρα σε αυτό δε γίνεται κάτι τέτοιο.

Συνοπτικά, το MAD MAX: FURY ROAD – FURIOSA #1 φωτίζει κάποιες άγνωστες πτυχές του κινηματογραφικού FURY ROAD και ολοκληρώνει το background των χαρακτήρων. Δε δίνει όμως νέες πληροφορίες για την πρωταγωνίστριά του, πράγμα που ίσως και να απογοητεύσει ορισμένους αναγνώστες.