SHIROBAKO

shirobakoDirector: Tsutomu Mizushima
Writer: Michiko Yokote
Producer: Warner Entertainment Japan
Animation Studio: P.A.Works

Shirobako. Λευκό κουτί στα ιαπωνικά, αναφερόμενο στα λευκά κουτιά εντός των οποίων βρίσκονταν οι βιντεοκασέτες με το anime που στέλνονταν στα μέλη της παραγωγής, πριν την τελική κυκλοφορία και προβολή του. Πλέον αυτά έχουν αντικατασταθεί με cloud και λοιπούς servers, αλλά έχει παραμείνει η ορολογία. Καλώς ήλθατε στον σκληρό κόσμο της βιομηχανίας των anime!

Το SHIROBAKO, λοιπόν, είναι ένα anime, το οποίο ξεκίνησε τον περσινό Οκτώβριο και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο. Αποτελείται από 24 επεισόδια διάρκειας 24 λεπτών έκαστο, καθώς και δύο “special” OVA’s, τα οποία είναι τα τελευταία επεισόδια των σειρών που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας στο studio. Σκηνοθέτης είναι ο Tsutomu Mizushima, του απίστευτου GIRLS UND PANZER, ενώ σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν τις πέντε πρωταγωνίστριες βασίζονται σε πολύ γνωστά άτομα του χώρου – και όχι μόνο οι χαρακτήρες, αλλά και τα στούντιο, τα anime, τα manga, σχεδόν όλο το περιβάλλον του SHIROBAKO βρίθει από αναρίθμητες αναφορές!

Ας προχωρήσουμε στην υπόθεση. Πέντε φίλες, η καστανομάλλα Aoi Miyamori, η ανθρακομάλλα Ema Yasuhara, η κοκκινομάλλα Shizuka Sakaki, η (σκούρα) πρασινομάλλα Misa Tōdō και η μωβομάλλα Midori Imai, αποφασίζουν, μετά την δημιουργικά ευχάριστη εμπειρία που είχαν φτιάχνοντας anime ως μέλη του animation club του σχολείου τους, να μπούν στη βιομηχανία παραγωγής anime, επιδιώκοντας καριέρα. Έτσι, η Aoi ξεκινάει ως βοηθός παραγωγής, χωρίς να έχει κατασταλάξει τελικά στο τι θέλει να γίνει, η Ema ξεκινάει ως animator, η Shizuka πασχίζει να γίνει voice actress, ενώ δουλεύει ως σερβιτόρα σε pub, η Misa ασχολείται με 3D-cgi animation και η Midori προσπαθεί να γίνει σεναριογράφος, ενώ σπουδάζει και στο πανεπιστήμιο. Και οι πέντε τους θα ανακαλύψουν λίαν συντόμως ότι δεν είναι όλα τόσο ρόδινα όσο περίμεναν να είναι και πως χρειάζεται σκληρός αγώνας για να μετατρέψεις μια αγαπημένη σου ασχολία σε επίσημη δουλειά σου. Περνάν από σαράντα κύματα, απογοητεύονται, φτάνουν σε σημείο σχεδόν να τα παρατήσουν. Όμως, όταν πραγματικά αγαπάς κάτι, δεν το αφήνεις έτσι. Θα αγωνιστείς και θα μοχθήσεις για αυτό. Θα τα καταφέρουν όμως; Η συνέχεια επί της οθόνης σας.

shirobako_kinoshitaΤο σχέδιο είναι αρκετά ενήλικο, το σενάριο είναι ένα ξέφρενο κάλπασμα από καρδιοχτύπια, γιατί εκτός των άλλων μαθαίνεις και να συμπάσχεις με τους χαρακτήρες – και δεν εννοώ μόνο τις πρωταγωνίστριες, αλλά με όλους! Προσωπικός αγαπημένος, ο εύσωμος σκηνοθέτης που έχει βασιστεί στον Seiji Mizushima (βλ. SHAMAN KING, MOBILE SUIT GUNDAM 00, FULLMETAL ALCHEMIST). Το OST δεν είναι άσχημο, είναι αρκετά ανάλαφρο και μελωδικό, χωρίς να είναι όμως κάτι το ιδιαίτερο. Τέλος, ενώ η σειρά δεν κάνει ούτε στιγμή κοιλιά, τα OVA’s δρούν καθαρά συμπληρωματικά.

Το SHIROBAKO είναι, χαριτολογώντας, η μικρή αδελφούλα του BAKUMAN, αρκετά πιο ρεαλιστική από το αδερφάκι της και πραγματικά ένα anime για τα anime, το οποίο αποτελεί μια γιορτή, ένα φόρο τιμής ίσως στη μεγαλύτερη βιομηχανία κινουμένων σχεδίων στον πλανήτη. Ενημερωτικά, παράλληλα με τη σειρά ξεκίνησε να βγαίνει και manga adaptation στο περιοδικό DENGEKI DAIOH, σε σχέδιο Mizutama και σενάριο Kenji Sugihara, ενώ τον Ιανουάριο κυκλοφόρησε και μια νουβέλα από τις εκδόσεις Shueisha, δια χειρός Michiko Itō και Hajime Tanaka.

Κάπου εδώ κλείνουμε τη δέκατη παρουσίαση του γράφοντος, με μια άκρως μελωδικότατη πλην ιδανική για loop διασκευή σε στιλ μουσικού κουτιού, του δεύτερου ending της σειράς, του “Platinum Jet” των Donut Quintet.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=04WBlfS9E5U[/youtube]