SNAPSHOT REVIEWS 16-07-15

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

magicpenSAM ZABEL AND THE MAGIC PEN
Writer/Artist: Dylan Horrocks
Fantagraphics Books/Knockabout Comics

Αν κάτι σας θυμίσει το ξεκίνημα από το SAM ZABEL AND THE MAGIC PEN ίσως είναι γιατί τo έχετε ξαναδιαβάσει όταν πρωτοδημοσιεύτηκε στα τεύχη #2 και #3 του ATLAS που κυκλοφόρησε ο εξαιρετικός Νεοζηλανδός δημιουργός το 2005 και το 2006 αντίστοιχα. Εγώ τουλάχιστον από εκεί το θυμόμουν (τα παλιά τα θυμάμαι… Τα καινούργια δε θυμάμαι… Όπως έλεγαν και κάτι γιαγιάδες που ήξερα κάποτε).

Μετά από ένα πολυ μεγάλο διάστημα απουσίας, o Horrocks επιστρέφει και σίγουρα μας είχε λείψει. Ο Sam Zabel (alter ego του δημιουργού) έχει και αυτός τεράστια δυσκολία στο να δημιoυργήσει κάτι νέο και το γεγονός ότι πλέον συνεργάζεται και με έναν μεγάλο εκδότη υπερηρωικών comics δεν κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Πώς θα αλλάξει η ζωή του όταν ανακαλύψει κάτι μαγικό;

Ένα πολύ πολύ όμορφο comic (για κάποιο λόγο, μου έφερε στο νου και το THE SCULPTOR σαν παράλληλη πρόταση) και μια πολύ πολύ σημαντική επιστροφή. Εντάξει, δεν είναι τόσο καλό όσο το προηγούμενό του, το HICKSVILLE (στη θέση 66 του top 100 των συντακτών του Comicdom για τα καλύτερα comics των 90s),  αλλα ας μη γελιόμαστε… Tο HICKSVILLE είναι ένα από τα καλύτερα comics των τελευταίων δεκαετιών και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε συγκρίσεις.

PV22PALOOKAVILLE #22
Writer/Artist: Seth
Drawn & Quarterly

Είναι εντυπωσιακή η συνέπεια του Seth. Με ρυθμούς που μοιάζουν εντυπωσιακά αργοί, φτάσαμε στο τέλος του τέταρτου μέρους του CLYDE FANS (θυμίζω πως το πρώτο μέρος ξεκίνησε στο δέκατο τεύχος του PALOOKAVILLE το μακρινό 1997!). Και όμως, η ιστορία των δύο αδερφών και της εταιρείας με ανεμιστήρες προχωρά με το δικό της ρυθμό και θα τολμούσα να πω πως η έντασή της στο παρόν volume μάλλον με ξάφνιασε.

Είχα μια μικρή ένσταση κυρίως στο πως μια “σεναριακή εξέλιξη” μου έφερε στο μυαλό το JIMMY CORRIGAN, αλλά μάλλον ήμουν υπερβολικά ευαίσθητος. Το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερα δυνατό installment στην ιστορία που μας διηγείται ο Seth τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια και η οποία συνοδεύεται από ένα ακόμα κεφάλαιο της συνειρμικής αυτοβιογραφικής του ιστορίας NOTHING LASTS, αλλά και την “φανταστική” ιστορία που έχτισε για το κουρείο, στο οποίο δουλεύει η γυναίκα του.

Κάθε volume του PALOOKAVILLE είναι σημείο αναφοράς και το εικοστό δεύτερο δεν αποτελεί εξαίρεση.

Crossed1005CROSSED +100 #5
Writer: Alan Moore
Artist: Gabriel Andrade

Όπως το βλέπω, τo CROSSED +100 είναι η προσπάθεια του Moore να επαναπροσδιορίσει το zombie sub-genre. Παίρνει τον κόσμο που έφτιαξe o Garth Ennis, με τους μολυσμένους σημαδεμένους, και τρέχει το χρόνο εκατό χρόνια μετά. Οι ανθρωποι έχουν αρχίσει να ξαναγίνονται κυρίαρχοι του πλανήτη, η τεχνολογία έχει καταφέρει να εξακολουθεί να είναι παρούσα, αν και με ένα post-apocalyptic τρόπο, οι συνήθειες των ανθρώπων έχουν αλλάξει ριζικά και η γλώσσα τους αρκετά.

Μπορεί να χρειάστηκαν τέσσερα τεύχη για να μας βάλει καλά στο κλίμα του κόσμου του ο Moore, αλλά στο πέμπτο τεύχος η αναμονή δείχνει να αποδίδει. Το plot twist για το οποίο μας προετοίμαζε φανερά από την αρχή έρχεται, αλλά καταφέρνει να είναι πιο τρομακτικό και ενοχλητικό από ότι θα περιμέναμε. Ανυπομονώ για το επόμενο (και τελευταίο τεύχος) του Alan Moore που υποθέτω πως από τη μια θα κλείσει κάπως την ιστορία και από την άλλη θα προετοιμάσει το έδαφος για τον ερχομό του Simon Spurrier.

towerkindTOWERKIND
Writer/Artist: Kat Verhoeven
Conundrum Press

Το TOWERKIND είναι ένα αρκετά παράξενο comic. Λαμβάνει χώρα σε μια γειτονιά του Toronto, στο St. James Town, με τεράστια κτίρια και γεμάτη παιδιά που έχουν κάποιες παράξενες υπερικανότητες. Ανάμεσα τους ένα κορίτσι βλέπει το μέλλον σε σαπουνόφουσκες, ένα άλλο μιλάει με νεκρά ζώα. Όλοι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι μια μεγάλη καταστροφή (ίσως το τέλος του κόσμου;) έρχεται.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και έντονη ατμόσφαιρα, δοσμένη με πολύ όμορφο σχέδιο. Σε αυτό το μικρό βιβλιαράκι συγκεντρώνεται η σειρά που πρωτοεκδόθηκε σε mini-comic και ήταν υποψήφια για Ignatz. Δεν έχει τόση σημασία η πλοκή της ιστορίας, που ούτως ή άλλως ο αναγνώστης παρακολουθεί αποσπασματικά, όσο το έντονο αίσθημα που προκαλεί το comic και που σε κάνει να νιώθεις σαν κομμάτι μιας post apocalyptic ιστορίας, σε ένα όμως πολύ οικείο πλαίσιο.

Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο site της δημιουργού  για να πάρετε μια καλύτερη άποψη από τη δουλειά της ή στο online comic της MEAT & BONE

iwahIT WILL ALL HURT #1
Writer/Artist: Farel Dalrymple
Study Group Comics

Η Study Group Comics βρήκε διέξοδο στις σελίδες του PREVIEWS και διανομή με τη συνεργασία της με την Alternative Comics και έτσι η νέα δουλειά του ταλαντούχου Farel Dalrymple είναι πλέον πιο εύκολα προσβάσιμη. Και όταν λέω προσβάσιμη, μιλάω για την έντυπη μορφή της, αφού το ίδιο comic μπορεί να το βρει κανείς και online.  Η ιστορία ένα μείγμα επιστημονικής φαντασίας, περιπέτειας με πολλούς πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες και διακριτικού χιούμορ, για την οποία (τουλάχιστον προς στιγμής) ο αναγνώστης καλά θα ήταν να μην έχει μεγάλες προσδοκίες ότι θα καταλάβει πάρα πολλά…

Αυτό που στην οθόνη του υπολογιστή δουλεύει καλά, με το που τυπώνεται και σπάει σε σελίδες αρχίζει και λειτουργεί με πολύ παράξενο τρόπο, δίνοντας πολύ παράξενα page layouts και μια αίσθηση sketchbook. Το artwork του Dalrymple είναι πάντα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και η παλέτα των χρωμάτων που χρησιμοποιεί δίνει ένα πολύ ιδιαίτερο τόνο στο comic.

Συνολικά, το πρώτο τεύχος του IT WILL ALL HURT είναι ένα πολύ παράξενο και ιδιαίτερο comic που μου έχει αφήσει μια γεύση για την οποία δεν είμαι σίγουρος, Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως το βρήκα σίγουρα ενδιαφέρον.