TOP SHELVES: LOVE AND ROCKETS X

loveandrocketsx_coverWriter / Artist: Gilbert Hernandez
Fantagraphics Books

Οι τακτικοί επισκέπτες της σελίδας μας, έχουν σίγουρα ψυλλιαστεί την αδυναμία που πολλοί συντάκτες φανερώνουν μπροστά στο έργο των αδερφών Hernandez, ευρύτερα γνωστό ως LOVE AND ROCKETS. Η αδυναμία αυτή αγγίζει τα όρια της προπαγάνδας μερικές φορές, αποτελώντας ίσως ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Comicdom. Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να το κρύψουμε αυτό!

Αν δεν γνωρίζετε το τι πραγματεύεται το LOVE AND ROCKETS μπορείτε να ακολουθήσετε τα δύο αυτά links – θα σας διαφωτίσουν επαρκώς πιστεύω. Αν είσαστε ήδη θύματα της γοητείας του κόσμου αυτού, συνεχίστε την ανάγνωση άφοβα.

Στο LOVE AND ROCKETS X, το δέκατο – φυσικά – trade paperback της σειράς, συναντούμε μόνο το έργο του Gilbert Hernandez, ο οποίος αλλάζει στο σκηνικό των ιστοριών του από το γραφικό χωριό Palomar, στο πιο αστικό, γκλαμουράτο και πεζό Los Angeles και την επικείμενη συναυλία του συγκροτήματος των Love And Rockets σε ένα Holywood πάρτι. Απαραίτητη διευκρίνιση – δεν πρόκειται για το γνωστό βρετανικό post-punk γκρουπ, αλλά ένα της εκεί τοπικής σκηνής, αυτοπροσδιοριζόμενο ως “The Real Love And Rockets”. Γύρω από το γεγονός αυτό, ο Gilbert θα στήσει τις ζωές ενός εκτενούς και πολυεθνικού cast χαρακτήρων, παλιότερων αλλά και καινούριων, οδηγώντας τους προς μια κλιμάκωση γεγονότων και την μετέπειτα αποσυμπίεση από αυτή.

loveandrocketsx_2Όλα αυτά θα εξελιχθούν μέσα σε περίπου 90 σελίδες, πυκνές στις πληροφορίες που δίνουν, δίχως όμως να γίνεται η αφήγηση δυσνόητη ή μπερδεμένη, αρκεί να υπάρχει εστίαση και προσοχή. Όπως είναι φυσικό, κάποιοι χαρακτήρες είναι στο προσκήνιο, με τα πάθη και τις επιθυμίες να είναι σε πρώτο πλάνο, άρα και πιο καλοσχηματισμένοι, ενώ από πίσω ακολουθούν άλλοι, με ρόλους καταλυτικούς ή και απλά διακοσμητικούς. Ζωές μπλέκονται, σχέσεις που προσπαθούν να ξεπεράσουν τα φυλετικά, ταξικά και σεξουαλικά όρια που θέτει η κοινωνία επιχειρούνται και φυσικά καρδιές ραγίζουν, αφού δυστυχώς η ζωή δεν τους ανταμείβει όλους όπως αυτοί θα ήθελαν.

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσονται όλα αυτά τα γεγονότα, είναι αυτό των τελών της δεκαετίας του ’80, με τις κοινωνικές εντάσεις που προκαλεί ο ρατσισμός να είναι διάχυτες σε ολόκληρο το comic, ξεκάθαρη επιρροή της πραγματικής ζωής στο Los Angeles της εποχής εκείνης. Μιας πόλης, που το 1992 θα ζούσε την εκτόνωση ολόκληρης αυτής της έντασης, μετά την αθώωση των αστυνομικών που ήταν υπεύθυνοι για τον ξυλοδαρμό του Rodney King, με τις πρωτοφανείς αναταραχές που την ακολούθησαν.

loveandrocketsx_1Το LOVE AND ROCKETS X αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση, με το ύφος του να είναι κλασικό Gilbert Hernandez, ενός δημιουργού που πλέον ήταν σίγουρος για τις δυνατότητες του. Το σχέδιό του έχει κάτι από την σχολή του Dan DeCarlo, περασμένο μέσα από το πρίσμα της ανεξάρτητης σκηνής και αρκετά πιο απελευθερωμένο. Η γλυκύτητα που αυτό βγάζει, έρχεται σε αντίθεση με την σκληρότητα των γεγονότων, δημιουργώντας ένα προσωπικό ύφος, άμεσα αναγνωρίσιμο, που μου προκαλεί πάντα μια ποικιλία συναισθημάτων, κάποιες φορές ακόμα και αντικρουόμενων.

Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να προτείνω το συγκεκριμένο volume ως καλό εναρκτήριο σημείο για τον μαγευτικό κόσμο του LOVE AND ROCKETS. Η αρχή η ίδια του τίτλου αυτού είναι ο καλύτερος τρόπος για να εγκλιματιστεί ο κάθε άνθρωπος που νιώθει έτοιμος για μια τόσο απλωμένη αναγνωστική εμπειρία. Στο συγκεκριμένο, γεμάτο μουσική, κεφάλαιο όμως, έχω μια αδυναμία. Δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη ιστορία του τίτλου. Είναι πάντως μια από τις αγαπημένες μου.