O MENINO E O MUNDO (THE BOY AND THE WORLD)

O-Menino-e-o-MundoWriter: Alê Abreu
Director: Alê Abreu

Producer: Tita Tessler, Fernanda Carvalho
Starring: Vinicius Garcia, Lu Horta, Marco Aurélio Campos
Music by: Ruben Feffer, Gustavo Kurlat
Filme de Papel

Μετά από τo φεστιβάλ της Annecy, δυσκολεύομαι λίγο να εκτιμήσω τα τα τελευταία animation films που κυκλοφορούν στη μεγάλη οθόνη. HOME, STRANGE MAGIC, YELLOWBIRD… κανένα δε μου γεμίζει πραγματικά το μάτι και ακόμα και το απίθανο trailer των MINIONS δε με πείθει για το περιεχόμενο της ταινίας. Ξεφυλλίζοντας το ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, λοιπόν, βρήκα δύο διαμαντάκια που σίγουρα αξίζει να παρακολουθήσετε. Το πρώτο πιθανώς να το έχετε προσέξει ήδη, καθώς πρόκειται για την τελευταία δουλειά του studio Aardman, το SHAUN THE SHEEP. Αστείο, όμορφο, αν και λίγο πιο “παιδικό” από τις πρώτες αγαπημένες δουλειές των δημιουργών του, παραμένει σίγουρα ένα καλό film. Το δεύτερο είναι η βραζιλιάνικη ταινία O MENINO E O MUNDO, ένα υπέροχο έργο του Alê Abreu, το οποίο πρέπει να σπεύσετε να δείτε, πριν τελειώσει η προβολή του και μετά τρέχετε και δεν το βρίσκετε.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα το 2013 στο φεστιβάλ της Ottawa, όπου διακρίθηκε με Έπαινο Για Το Καλύτερο Animation Feature και, έκτοτε, έχει κερδίσει βραβεία σε φεστιβάλ όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Κοινού της Annecy. Εγώ έτυχε να το παρακολουθήσω φέτος στο μάθημα των αγγλικών, οπού ένας συμμαθητής μου είχε φέρει το DVD στην τάξη για να το δούμε στα αγγλικά και να μάθουμε τη γλώσσα. Κρίμα που το film δεν έχει διαλόγους, βέβαια, αλλά τι να κάνουμε; Τουλάχιστον μορφωθήκαμε καλλιτεχνικά.

alé-alto-o-meninoΤο O MENINO E O MUNDO διηγείται την ιστορία ενός μικρού αγοριού που ζει με τη μικρή του οικογένεια στην εξοχή. Χαρούμενος, ο Cuca μεγαλώνει μέσα στη γαλήνη και τη σκανταλιά της φύσης. Μία ημέρα, ο πατέρας του αναχωρεί με το τρένο, πηγαίνοντας να αναζητήσει δουλειά, και όταν ο μικρός βλέπει πως δε γυρίζει πίσω, αποφασίζει να τον αναζητήσει. Ταξιδεύει λοιπόν σε μικρά χωριά, σε φαβέλες, σε μεγαλούπολεις, κάνει φίλους, μένει μόνος, και, μέσα από όλες τις εμπειρίες του, γνωρίζει την απάνθρωπη βιομηχανοποίηση και τον τρόπο με τον οποίο αυτή καταστρέφει το λαό της Βραζιλίας. Μαθαίνει τη γιορτή, τον πόνο, την αδικία και την ανισότητα, την παράδοση, τη μουσική, τη χαρά, και το κοινό τον ακολουθεί και μαθαίνει μαζί του.

menino_mundo_09Πηγές που δεν κατάφερα να διασταυρώσω με πληροφόρησαν πως ο Alê Abreu είχε ως αρχικό σκοπό να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για την κατάσταση της Βραζιλίας, μα καθώς το project του δεν εγκρίθηκε, “πάντρεψε” την αρχική του ιδέα με την ιστορία του Cuca, οπότε η ταινία έχει φυσικά στόχο να ευαισθητοποιήσει το θεατή, μέσα από ένα όμορφο παραμύθι που θα μπορούσε να μας θυμήσει τα ταξίδια του Μικρού Πρίγκηπα.

Αυτό που κάνει το O MENIDO E O MUNDO να ξεχωρίζει πραγματικά είναι αναμφίβολα οι εικόνες του. Το animation είναι υπέροχο, απέχοντας πολύ από τις 3D animated παραγωγές που συνηθίζουμε να βλέπουμε στο σινεμά. Το σχέδιο είναι εξίσου μαγευτικό, λιτό, μα ταυτόχρονα γεμάτο χρώματα κι εντυπώσεις που έφτασαν συχνά στο σημείο να με συγκινήσουν. Την εκπληκτική εικόνα έρχεται να συμπληρώσει η εξαιρετική μουσική της ταινίας, που απαλύνει τις σκληρές σκηνές και δίνει ένα τόνο χαράς στα πιο σκοτεινά σημεία.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα 80 λεπτών που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε και το οποίο αποκλείεται να σας αφήσει αδιάφορους.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Th0NihA2q-Q[/youtube]