MAD MAX: FURY ROAD – MAD MAX #1

MMFR-Max-Part-One-f30aaWriters: Mark Sexton, Nico Lathouris, George Miller
Artists:
Mark Sexton
DC Comics (Vertigo)

Τα comics της σειράς MAD MAX: FURY ROAD,  αφού αφηγήθηκαν τις διάφορες ιστορίες των χαρακτήρων της τέταρτης ταινίας (δείτε τα σχετικά reviews εδώ και εδώ), έπρεπε κάποια στιγμή να εστιάσουν στον κεντρικό της χαρακτήρα, που δεν είναι άλλος από τον Max Rockatansky. Στο MAD MAX #1, τα πράγματα μπαίνουν στην θέση τους, μιας και το συγκεκριμένο comic κάνει ένα recap των γεγονότων από την αρχή της κινηματογραφικής σειράς και φτάνει χρονικά πριν το συμβάν της τέταρτης ταινίας.

Η εξιστόρηση ξεκινά από την εποχή που ο Μax Rockatansky ήταν ακόμα αστυνομικός, πολύ πριν την πτώση της ανθρωπότητας στο δυστοπικό μέλλον. Από εκεί και πέρα, τα γεγονότα εξιστορούνται με τις απαραίτητες λεπτομέρειες σε χρονολογική σειρά, βοηθώντας έτσι να προσδιορίσουμε το πότε διαδραματίζεται η τέταρτη ταινία.

Η συγκεκριμένη προσθήκη βοηθάει πολύ, αφού βάζει τέλος (τουλάχιστον στο σύμπαν των comics και για όσους θέλουν να δεχτούν αυτές τις ιστορίες ως canon) στις θεωρίες που ήθελαν το FURY ROAD να διαδραματίζεται πριν το τρίτο MAD MAX ή ακόμα και πριν το ROAD WARRIOR. MMAXFRM-1-2-3-6ed53Για να μην σας κουράζω όμως με τις πολύωρες αναλύσεις και τις συνδέσεις του comic με την ταινία, ας πάμε να δούμε σε ποια περιπέτεια μπλέκει αυτή την φορά ο χαρακτήρας  που έκανε διάσημο τον Mel Gibson στο ευρύ κοινό.

Το σενάριο έχει ως εξής:  ο Max Rockatansky, στοιχειωμένος από το παρελθόν και καταδικασμένος να περιπλανιέται στην Wasteland, οδεύει προς την Gastown με σκοπό να διεκδικήσει ένα πολυπόθητο αντικείμενο. Εκείνο είναι το τελευταίο κομμάτι για να ξαναχτίσει το Interceptor του – μια παντοδύναμη μηχανή Boss 351. Δυστυχώς, όμως, σε ένα κόσμο όπου τα κομμάτια ενός αυτοκινήτου έχουν περισσότερη αξία από την ζωή ενός ανθρώπου, ο Max καλείται να επιβιώσει σε μια αρένα γεμάτη μονομάχους, προκειμένου να αποκτήσει την μηχανή για το αγαπημένο του όχημα.

Για πρώτη φορά στα comics της σειράς MAD MAX, δίνεται η αίσθηση ενός comic με την δική του ιστορία και με πιο ανεξάρτητο χαρακτήρα. Τι θέλω να πω: τα δυο προηγούμενα τεύχη είχαν να κάνουν με την εξιστόρηση γεγονότων για το background διάφορων χαρακτήρων της σειράς, χωρίς να δημιουργούν καμία αγωνία ή suspense σχετικά με το τι θα γίνει αργότερα. Σε αυτό, όμως, τα πράγματα αλλάζουν, αφού παρουσιάζεται μια νέα περιπέτεια που δε μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πώς θα τελειώσει, μιας και δεν έχουμε το παραμικρό ταίριασμα με τα γεγονότα που εξελίσσονται στην ταινία.

Σχετικά με το σχέδιο, τώρα, αυτό που γίνεται εύκολα αντιληπτό με την πρώτη ματιά, είναι  το προφίλ του Max. O χαρακτήρας που έχει δημιουργήσει ο Sexton στο comic δείχνει να μοιάζει σαν να έχει συνδυάσει κανείς τα πρόσωπα του Mel Gibson μαζί με του Tom Hardy. Η αίσθηση που δίνει αυτό το εγχείρημα είναι λίγο περίεργη, αλλά σε γενικές γραμμές δε χαλάει την εικόνα του comic.MMAXFRM-1-6-7-b8625

H δράση εξελίσσεται με  εντυπωσιακό τρόπο καθ’ όλη την διάρκεια της αφήγησης και υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που αλλάζουν κατά πολύ την αισθητική του MAD MAX #1, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τεύχη.

Συνoψίζοντας το MAD MAX #1, είναι το πρώτο comic στην νέα σειρά της Vertigo που πετυχαίνει να δημιουργήσει μια νέα περιπέτεια, πέρα από το να γεμίζει μόνο τα ιστορικά κενά της ταινίας. Προσφέρει δράση και μια ιστορία που μόνο στο σύμπαν του Τρελού Μαξ μπορεί να βρει κανείς.