ONLINE COMICS: BERKELEY MEWS

2015-07-03-oompa-loompasWriter/Artist:  Ben Zaehringer
http://www.berkeleymews.com/

Το Καλοκαίρι, κάνω πάντα μια πάυση από τα online comics. Αρχικά λόγω έλλειψης internet, δεύτερον επειδή στο εξοχικό έχουμε μπόλικα Κλασσικά Εικονογραφημένα που δεν αλλάζω με τίποτα στον κόσμο. Επιστρέφοντας, όμως, στο Φθινόπωρο και τον πολιτισμό, βρήκα σύντομα ένα webcomic να αντικαταστήσει τους χαμένους θησαυρούς της εξοχής.

Το BERKELEY MEWS είναι δημιουργία του Ben Zaehringer, και πρωτοεμφανίστηκε το 2012. Από τότε, έχει συγκεντρώσει ένα archive μικρό σε ποσότητα, αλλά αξιόλογο σε περιεχόμενο. Οι δημοσιεύσεις δεν έχουν σταθερό ρυθμό, μα εντοπίζω μια άυξηση παραγωγικότητας του καλλιτέχνη τον τελευταίο καιρό.

2014-02-03-separatedΠρόκειται για μια σειρά χιουμοριστικών strip χωρίς continuity, που θυμίζουν λίγο PERRY BIBLE FELLOWSHIP (σε κατώτερο επίπεδο, τη μέρα που θα βρω κάτι καλύτερο από τα PBF, δε θα γράψω άρθρο, θα γράψω βιβλίο). Καυστικά, σύντομα, με humor, περιγράφουν σουρεάλ καταστάσεις της καθημερινότητας και της pop culture. Ανάμεσα στα strip, βλέπουμε την εκμετάλλευση του Άη Βασιλη απέναντι στα ξωτικά του, τα όνειρα ενός δεντρακίου που καταλήγει χαρτί τουαλέτας, τον Νίτσε ως pokemon, τα όργια της κιβωτού του Νώε… ο Zaehringer δεν αφήνει τίποτα όρθιο, και χειρίζεται με πρωτοτυπία κάθε ζήτημα.

Το σχέδιο, από την άλλη, είναι μέτριο. Στις αρχικές δημοσιεύσεις, ο Ben Zaehringer αναζητεί το στιλ του μέσα από ποικίλους πειραματισμούς, για να καταλήξει σε ένα μάλλον αδιάφορο αποτέλεσμα. Γενικά, δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί πολλοί δημιουργοί webcomics αρκούνται σε ένα μέτριο σχέδιο, όταν μπορούν να συνεργαστούν με κάποιον καλό σχεδιαστή ή να αναζητήσουν μια βελτιώση στη δική τους γραμμή. Αναρωτιέμαι συχνά αν η μινιμαλιστική αισθητική που συναντάμε σε πολλά online comics είναι θέμα επιλογής ή ανικανότητας, και καταλήγω ότι πρόκειται για ένα μείγμα των δύο. Ως αναγνώστρια, κρίνω απαραίτητο ένα καλό σενάριο ενώ ανέχομαι έυκολα μια μέτρια αισθητική, αλλά το design “δύo γραμμές πόδια, δυο γραμμές χέρια, ένας κύκλος για κεφάλι”, έχει αρχίσει να με κουράζει.

2015-04-30-cinderΟ Zaehringer έχει εκδώσει μια συλλογή strips 60 σελίδων, που μπορεί να αποτελέσει ωραίο δωράκι τώρα που έρχονται οι γιορτές (δεν το αντέχω όταν μου λένε “καλό χειμώνα” τέλη καλοκαιριού, δεν το αντέχω). Έχει επίσης λογαριασμό στο patreon, όπου μπορεί κανείς να χρηματοδοτήσει τη δουλειά του.

Αυτά λοιπόν αγαπητοί αναγνώστες. Σύντομα έρχεται το reboot του site, και φήμες λένε ότι θα υπάρξουν πλυμμήρες και εκρήξεις ηφαιστείων και ίσως δικέφαλοι δράκοι. Ελπίζω να επηζήσουμε και να τα ξαναπούμε σύντομα. Μέχρι τότε, ρίξτε μια ματιά στο BERKELEY MEWS, αξίζει!