TOP SHELVES: THE AMAZON

Writer: Steven T. Seagleamazon1
Artist: Tim Sale
Dark Horse Comics

Το μακρινό 1989, οι νέοι τότε δημιουργοί Steven T. Seagle και Tim Sale, επωφελούμενοι από την ανερχόμενη τότε “αγορά” πιο “εναλλακτικών” comics, επεδίωξαν να δημιουργήσουν κάτι πιο προσωπικό, πιο ουσιώδες και πιο λυρικό από ό,τι χαρακτήριζε την μέχρι τότε mainstream αμερικανική αγορά, ένα comic που, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, ήλπιζαν ότι θα συνεισέφερε στην αλλαγή (πράγμα που δεν συνέβη όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά συγχαρητήρια για το συναίσθημα και μόνο).

Ο Malcolm C. Hilliard είναι δημοσιογράφος σε αποστολή στην Βραζιλία, στα βάθη του Αμαζονίου, για να ερευνήσει την εξαφάνιση ενός Αμερικάνου εργάτη. Ο Hilliard έρχεται σε επαφή με την πολυπολιτισμική πόλη των εργατών, τις ντόπιες φυλές που ακροβατούν μεταξύ της παράδοσής τους και της επιδρομής των ιεραποστόλων και με το “πνεύμα του Αμαζονίου”, έναν μυστηριώδη επιδρομέα που σαμποτάρει τους εργάτες που αποψιλώνουν καθημερινά τεράστια κομμάτια του δάσους. Και, αφήνοντας πίσω την αντικειμενικότητά του, έρχεται σε επαφή με τον ίδιο τον Αμαζόνιο και το τρομερό έγκλημα που είναι η καταστροφή του.

Ο Seagle χρησιμοποιεί τρεις “φωνές” για την αφήγηση του THE AMAZON, τους κλασικούς διαλόγους μεταξύ του Hilliard και των ντόπιων, την “δημοσιογραφική” του αφήγηση (με τη μορφή αποσπασμάτων από το κείμενο που γράφει για το περιοδικό στο οποίο εργάζεται) που είναι “αμερόληπτη” και καθαρή, και την προσωπική του αφήγηση (από το ημερολόγιό του), που είναι σαφώς πιο ζωντανή και “σε επαφή” με το δράμα που εκτυλίσσεται γύρω του. Ο κεντρικός χαρακτήρας, αν και δεν φτάνει στο σημείο να παρατήσει τον δυτικό πολιτισμό και να ζήσει για πάντα σαν παιδί της ζούγκλας, φτάνει αρκετά κοντά, με ένα αρκετά δραματικό κλείσιμο, του οποίου το μήνυμα είναι (με απλά λόγια) ότι “η φύση θα νικήσει”.

amazon2Όπως και η γραφή του Seagle, η δουλειά του Tim Sale είναι όμορφη και “αθώα”. Το 1989, στο THE AMAZON, το στιλ του Sale είναι σχεδόν αγνώριστο, αν και όχι με κακό τρόπο. Είναι αφαιρετικό και με κάποιο τρόπο λεπτοκαμωμένο, συναισθηματικό και ιδιαίτερο και έχει τον απαραίτητο ρομαντισμό που ταιριάζει στην ιστορία. Στην επανέκδοση του 2009 από την Dark Horse, ο Sale φτιάχνει τα εξώφυλλα με το υπέροχο (και γνώριμο, πια) στιλ του, έτσι για την αντίθεση, τα οποία είναι απλά απίστευτα.

Το THE AMAZON αποπνέει μία παιδική αθωότητα, η οποία πηγάζει κυρίως από τις προθέσεις των δημιουργών του, ενώ ταυτόχρονα είναι αρκετά εκλεπτυσμένο στην απόδοσή του. Είναι εμποτισμένο με τις ανησυχίες του ανθρώπου που συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος μπορεί να είναι πολύ πιο μαγικός από ότι του έχει επιτρέψει η ανατροφή του να αποδέχεται, και ταυτόχρονα ότι αυτή η μαγεία είναι στα χέρια του, να την υπερασπιστεί ή να την καταστρέψει. Ένα πολύ ενδιαφέρον comic, με αρκετά “young adult” ανησυχίες, που αξίζει να διαβάσετε (ανεξαρτήτως ηλικιακού group).