TOP SHELVES: THE LAST LONELY SATURDAY

lastlonelysaturday01Writer/Artist: Jordan Crane
Fantagraphics Books

Πάνω στο ράφι, ανάμεσα σε άλλα comics, είναι πολύ εύκολο να αγνοηθεί το THE LAST LONELY SATURDAY. Το μικρό μέγεθός του δεν βοηθάει στο μάτι να το εντοπίσει εύκολα, αν και η γουστόζικη κίτρινη και πορτοκαλί ράχη δεν είναι απίθανο να τραβήξει την προσοχή. Αν, μάλιστα, το πιάσει το χέρι και το βγάλει έξω, το μάτι θα κολλήσει στο εξώφυλλο και την μελαγχολική γλυκύτητα που αναδύει.

Η οικονομία δεν περιορίζεται μόνο στις διαστάσεις και στον μικρό αριθμό σελίδων, αλλά συνεχίζεται και στο περιεχόμενο. Κάθε σελίδα περιλαμβάνει μόνο δυο panels, ουσιαστικά δεν υπάρχουν διάλογοι, παρά την ύπαρξη ελάχιστου κειμένου, και το όλο comic διαβάζεται μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά – ή και ακόμα λιγότερο, ανάλογα πάντα την ταχύτητα απορρόφησης της πληροφορία από κάθε άνθρωπο.

lastlonelysaturday03Τι λοιπόν, είναι αυτό που κάνει το τοσοδούλι αυτό graphic novel να κερδίσει μια θέση σε αυτήν εδώ τη στήλη; Η απάντηση που μπορώ να δώσω, δεν είναι άλλη από την ικανότητα του Jordan Crane στο χειρισμό του Μέσου, τόσο στην αφήγηση, όσο και στην δυνατότητα του να δημιουργήσει μια ιστορία συναισθηματική, μα και ταυτόχρονα σκληρή και ίσως και λίγο μακάβρια. Έχοντας μια απαλή γραμμή και μια αίσθηση της μέγιστης αξιοποίησης του λίγου χώρου που επέλεξε, καταφέρνει να πει όσα θέλει.

Η λιτή, όπως πιθανότατα έχετε ήδη καταλάβει, υπόθεση, αφορά την επίσκεψη ενός ηλικιωμένου άντρα που ζει μόνος του στον τάφο ενός αγαπημένου προσώπου. Μια σύντομη βόλτα, που ξεκινάει με καλή διάθεση, αν και βουτηγμένη στις αναμνήσεις του παρελθόντος και μιας ζωής που ήταν πολύ λιγότερο μοναχική.

lastlonelysaturday02Με αυτό το εφαλτήριο, ο Jordan Crane, με βάζει κάθε φορά σε ένα μικρό ταξίδι συναισθημάτων, ξεκινώντας από την μελαγχολία, καταλήγοντας σε ένα φινάλε γλυκόπικρο, που είναι ολοφάνερο από μακριά ότι έρχεται. Παρά την διαύγεια αυτή, όταν αυτό έρθει, το χτύπημα του είναι αλύπητο και θα δυσκολέψει τους ευσυγκίνητους αναγνώστες.

Θα μου συγχωρήσετε το μικρό αυτό κείμενο, αλλά πραγματικά, όσο καλό και να πιστεύω ότι είναι το THE LAST LONELY SATURDAY, κάποιες από τις ιδιαιτερότητες που προσδίδουν χαρακτήρα, εμποδίζουν μια μεγαλύτερη παρουσίαση. Εσείς, από την πλευρά σας, δεν έχετε να χάσετε τίποτα διαβάζοντας το δωρεάν και νόμιμα στο επίσημο website του δημιουργού.