KOWABON Episode 1

Director: Taketani KazumaKowabon-1
Music: Miyako Keiichi
Ilca

Μόλις διάβασα την υπόθεση και είδα το trailer ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα ευχάριστα από το νέο anime KOWABON που μόλις ξεκίνησε. Ένα καλό θρίλερ είναι ό,τι πρέπει για να πάει καλά η φθινοπωρινή σεζόν anime. Για την ακρίβεια κάθε σεζόν. Και το συγκεκριμένο φαίνεται να ξεχωρίζει κατά κάποιο τρόπο.

Το anime που σκηνοθετεί ο Taketani Kazuma καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, μιας και λιγοστές είναι οι πληροφορίες που έχουν βγει στη δημοσιότητα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η πλοκή διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή με τους ανθρώπους να απειλούνται αυτή τη φορά από την τεχνολογία, συγκεκριμένα από το διαδίκτυο, τις νέες εξελιγμένες συσκευές τηλεφωνίας και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Τι θα γινόταν αν κάποιος ή κάτι μας παρακολουθούσε συνεχώς, κάθε μας κίνηση και κάθε μας σκέψη, μέσα από το διαδίκτυο και τις έξυπνες συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά; Ένα ερώτημα που, αν μη τι άλλο, μας αφορά όλους, μας βάζει σε σκέψη και αμφισβητεί εκ νέου την ελευθερία και την ιδιωτικότητα της προσωπικής μας ζωής.

Kowabon-2Η σειρά αποτελείται από 13 επεισόδια, διάρκειας 3-5 λεπτών το καθένα και έχει την εξής ιδιομορφία. Για τη δημιουργία του anime έχει χρησιμοποιηθεί μια τεχνική που ονομάζεται “rotoscoping”. Σ’ αυτή την τεχνική, γίνεται χρήση μιας ειδικής συσκευής που λέγεται περιστροφοσκόπιο, με την οποία ενώνονται αποσπάσματα (frames) ώστε να καταλήξουμε στην τελική μορφή ενός live action anime. Το πρώτο επεισόδιο θα σας δώσει την αίσθηση ότι ξεκινά με ένα τελείως κοινότυπο καθημερινό γεγονός: επικοινωνία μέσω skype. Όμως… τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά. Η μουσική είναι υποβλητική και η τεχνική του rotoscoping το κάνει να φαίνεται αρκετά ρεαλιστικό. Μου άρεσε ως πρώτη εντύπωση, με τρόμαξε αρκετά – παρά το γεγονός ότι κράτησε τόσο λίγο – και νομίζω αποτέλεσε μια αξιόλογη προσπάθεια για ένα horror short.

Συνοπτικά, η αίσθηση που μου αφήνει το KOWABON – και αυτή είναι που με τράβηξε και εξαρχής – είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ ατμοσφαιρικό horror anime, που, με τα απολύτως απαραίτητα σκηνικά και μόνο, καταφέρνει να μας μεταφέρει την αίσθηση ότι μια αόρατη παρουσία μας στοιχειώνει διαρκώς. Και δεν είναι άλλη από αυτή που βρίσκεται καθημερινά δίπλα μας. Μέσα στην οθόνη του υπολογιστή μας. Ή του κινητού μας. Και μας παρακολουθεί ανελλιπώς, εν αγνοία μας. Παρακάτω ακολουθεί το trailer της σειράς, ενώ αναμένουμε τα επόμενα ολιγόλεπτα επεισόδια.