THE FLASH S02E01: “The Man Who Saved Central City”

THE FLASH S02Σκηνοθεσία: Ralph Hemecker
Σενάριο: Greg Berlanti, Andrew Kreisberg, Gabrielle G. Stanton
Πρωταγωνιστούν: Grant Gustin, Candice Patton, Danielle Panabaker, Carlos Valdes, Tom Cavanagh, Jesse L. Martin, Victor Garber κ.ά.
THE CW

SPOILER ALERT! Το παρόν άρθρο περιέχει σημαντικά και μη spoilers για το συγκεκριμένο επεισόδιο και τη σειρά γενικότερα. Αν σκοπεύετε να το δείτε και δε θέλετε να σας αποκαλυφθούν γεγονότα και καταστάσεις, συνεχίστε εδώ.

Ο κανόνας που λέει πως, αν κάνεις ένα χλιαρό ξεκίνημα και ένα δυνατό φινάλε, κανείς δεν θα θυμάται το πρώτο, βρίσκει την εξαίρεσή του, στην επιστροφή της σειράς THE FLASH. Πόσο μάλλον, όταν τα τελευταία επεισόδια της πρώτης σεζόν ήταν ο ορισμός του συναρπαστικού υπερηρωικού θεάματος, με εντυπωσιακές δόσεις δράσης, δράματος και απρόβλεπτων εξελίξεων. Όσο για το φινάλε αυτού του επεισοδίου; Ναι, ήταν τόσο δυνατό, ώστε να δώσει τον τόνο των επερχόμενων εξελίξεων, κάνοντας – ειδικά – τα fan boys να αδημονούν για τη συνέχεια. Κάτι όμως έλειπε. Συνολικά.

Forward έξι μηνών στο μέλλον. Ο Flash έχει κατορθώσει να σώσει τη Central City από τη δίνη, όχι όμως χωρίς τίμημα. Το γεγονός ότι πλέον οι συμπολίτες του τον έχουν αναγορεύσει σε ήρωα-προστάτη της πόλης, δεν του λέει τίποτα, από τη στιγμή που κατάφερε να σώσει μόνο τον Stein, όχι όμως και τον Ronnie. Η απώλεια του τελευταίου, σε συνδυασμό με εκείνη του Eddie, τον οδηγούν σε μια εκούσια απομόνωση από συνεργάτες, φίλους και οικογένεια. O Barry εκτίει την ποινή που ο ίδιος έχει επιβάλει στον εαυτό του, διορθώνοντας τις καταστροφές που υπέστη η πόλη. Μόνος του, μακριά από όλους και όλα.

THE FLASH S02E01-2

Στο μεταξύ, η Caitlin εργάζεται πλέον στα Mercury Labs, ο Cisco βοηθάει τον Joe να οργανώσει την ομάδα αντιμετώπισης των metahumans, ενώ η Iris συνεχίζει να δημοσιογραφεί για τη Central City Picture News. Υπάρχει μια διάχυτη μελαγχολία σε όλο το επεισόδιο, παρότι δεν βλέπουμε τον αντίκτυπο των προαναφερθέντων απωλειών σε κανένα χαρακτήρα, πέρα του Barry. Η Iris φαίνεται να έχει ξεπεράσει αφύσικα εύκολα τον θάνατο του Eddie και απλώς συμπεραίνουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για την Caitlin (εξάλλου έχει ξαναβρεθεί σε αυτή τη θέση).

Παρακολουθώντας το επεισόδιο, είχα την αίσθηση ότι κάτι επιμέρους είναι “ακούρδιστο” και βιαστικό, συμπαρασύροντάς το όλο. Η παρουσίαση ενός από τους πιο αδιάφορους villains που εμφανίστηκαν ποτέ στη σειρά σίγουρα δεν βελτίωσε τα πράγματα – ούτε καν ένα μυστήριο που τον αφορούσε και δε λύθηκε (ακόμη). Εκτός των άλλων, είχα την αίσθηση ότι ο τρόπος με τον οποίο αποδείχθηκε ότι ο πατέρας του Barry είναι αθώος ήταν μια σεναριακή ευκολία, από εκείνες που δεν μας έχει συνηθίσει η σειρά. Στα μάτια μου ήταν μια εξέλιξη στα όρια της αφέλειας και μάλλον κόντρα στον χαρακτήρα-κλειδί αυτής της εξέλιξης.

THE FLASH S02E01-3

Όμως, το THE FLASH είναι μια καλή, μια πολύ καλή τηλεοπτική σειρά. Και υπήρχαν λαμπρές στιγμές να μας το υπενθυμίζουν: “I need to do this so you can be who I think you need to be” λέει στον Barry ο πατέρας του, αιτιολογώντας την απόφασή του να φύγει μακριά από τη Central City, σε μια πολύ καλά συναισθηματικά ζυγισμένη σκηνή. Εξίσου καλά ζυγισμένη, η υπενθύμιση ότι ο Cisco εξακολουθεί να έχει εικόνες από άλλους χωροχρόνους, ένα sub plot που σίγουρα θα μας απασχολήσει στο μέλλον, καθώς χτίζεται σταδιακά η σημασία αυτού του εξαιρετικού χαρακτήρα.

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, το “The Man Who Saved Central City” δεν είναι το καλύτερο επεισόδιο της σειράς. Γνωρίζοντας, όμως, πόσα σπουδαία επεισόδια έχουν υπάρξει στο παρελθόν, είμαι βέβαιος πως τα καλύτερα είναι μπροστά. Εξάλλου, όταν στην τελευταία σκηνή εμφανίζεται ο Jay Garrick, υποσχόμενος χωροχρονικούς μπελάδες, το έχεις ήδη συγχωρέσει το χλιαρό ξεκίνημα.

Σε καμία περίπτωση δεν το ξεχνάς, σίγουρα όμως το συγχωρείς.