Invincible

Superhero comics done right

Ιστορία

Ο Mark Grayson είναι ένας φυσιολογικός έφηβος, όπου πηγαίνει σχολείο, βγαίνει με τους φίλους του και δουλεύει στο μπεργκεράδικο της γειτονιάς του. Ο Mark είναι επίσης ο γιος του σπουδαιότερου υπερήρωα του πλανήτη, του Omni-Man, ενός εξωγήινου από έναν ειρηνικό πλανήτη που έχει σκοπό να βοηθήσει λιγότερο αναπτυγμένους πολιτισμούς. Όταν έφτασε επιτέλους η μεγάλη στιγμή να αποκτήσει τις υπερδυνάμεις του, υιοθέτησε την ταυτότητα του Invincible και άρχισε τις περιπέτειες ως υπερήρωας. Όλα πήγαιναν καλά, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι ο πατέρας του δεν προέρχεται από έναν ειρηνικό πλανήτη, αλλά από έναν πλανήτη κατακτητών που επιθυμεί να απλώσει την αυτοκρατορία της στα πέρατα του σύμπαντος.

Τι Μας Άρεσε

O Robert Kirkman πετυχαίνει την τέλεια ισορροπία μεταξύ φόρου τιμής στο υπερηρωικό είδος και σε μια πρωτότυπη ιστορία. Πρόκειται για τον δικό του υπερηρωικό κόσμο, αλλά μπολιασμένο με χαρακτήρες και tropes παρμένα από δεκαετίες παλιών ιστοριών. O Mark ξεκινάει ως συνδυασμός του έφηβου Spider-Man και του πανίσχυρου Superman, αλλά γρήγορα εξελίσσεται σε κάτι ολοκληρωτικά δικό του και πρώτο βήμα για αυτή την εξέλιξη είναι η αποκάλυψη ότι ο πατέρας του, Nolan, είναι κακός.

Η τεράστια διαφορά της σειράς σε σχέση με άλλους τίτλους του ίδιου genre είναι ότι κάθε ιστορία είναι εμπνευσμένη από το όραμα ενός ανθρώπου, του Kirkman, δημιουργώντας μια ιστορία με σφιχτό continuity, τρομερές εξελίξεις και γεγονότα και ένα πολυποίκιλο καστ χαρακτήρων.

Φυσικά, η επιτυχία του INVINCIBLE δεν οφείλεται μόνο στον Kirkman, αλλά και στον καλλιτέχνη που τον συνόδευε σχεδόν από την αρχή του τίτλου και για πάνω από 100 τεύχη, τον Ryan Ottley. Αν και δεν ήταν υπεύθυνος για το πρώτο arc και ουσιαστικά δεν δημιούργησε την σειρά μαζί με τον συγγραφέα, το όνομα του είναι αντίστοιχα συνδεδεμένο με αυτήν. Το στυλ του είναι ένα συνδυασμός από καρτουνίστικη αισθητική, έντονες υπερηρωικές φιγούρες και δυναμικές σκηνές μάχης, οι οποίες γίνονται πολύ βίαιες. Πάρα πολύ βίαιες.

Τι Μας Ενόχλησε

Το μόνο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ενόχληση με την (πολύ) ευρεία έννοια του όρου είναι το σχέδιο του Cory Walker στο πρώτο arc. Δεν είναι κακό, αλλά σίγουρα κατώτερο από την δουλειά του Ottley με τις απλούστερες και κάπως “ατσούμπαλες” γραμμές.

Συνολική Εκτίμηση

Θεωρώ το INVINCIBLE το πραγματικό magnum opus του Kirkman και όχι το THE WALKING DEAD. Ενώ το δεύτερο έγινε ο γίγαντας που έγινε, το πρώτο έμεινε στην σκιά του, κάτι που του επέτρεψε να παραμείνει στον δρόμο που ήθελε ο συγγραφέας να χαράξει και όχι οι απαιτήσεις του κοινού. Είναι πολύ σπάνιο να βλέπεις έναν υπερήρωα των κόμικς να γεννάται, να εξελίσσεται και να ολοκληρώνεται, όπως το επιθυμούσε ένας δημιουργός, χωρίς αντικαταστάσεις και παρεμβολές από editors. Τώρα που τελείωσε με σχεδόν 150 τεύχη και μια animated σειρά να βρίσκεται προ των πυλών, δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία να διαβάσετε την ιστορία του Mark.

Παράλληλες Προτάσεις

Η πιο προφανής πρόταση είναι το WALKING DEAD του Kirkman. Η δικιά του εκδοχή πάνω στις ιστορίες με ζόμπι, επικεντρώνεται στο μετά της εισβολής των ζωντανών νεκρών. Αυτόν τον μήνα ξεκινάει το run του Ottley με τον Nick Spencer στο AMAZING SPIDER-MAN, οπότε να το ρίξετε και αυτό μια ματιά αν θέλετε να απολαύσετε το θεσπέσιο artwork του.

Γενικότερα, η Image έχει διάφορες προτάσεις πάνω στο genre. Η πιο κλασσική επιλογή είναι το SAVAGE DRAGON του Erik Larsen, ο οποίος εδώ και 26 χρόνια γράφει και σχεδιάζει την σειρά μόνος του, ενώ υπάρχουν και τα revivals χαρακτήρων που δημιουργήθηκαν στην αρχή της εταιρίας, των GLORY και PROPHET. Ειδικότερα το δεύτερο απομακρύνεται πάρα πολύ από το original concept, παρουσιάζοντας μια sci-fi ιστορία επηρεασμένη από Moebius και Bilal.