The Walking Dead

S06E01: First Time Again

Μπορεί το τέλος του Καλοκαιριού να μας έφερε μια νέα σειρά με zombies, το FEAR THE WALKING DEAD, αλλά οι απέθαντοι μας έλειψαν – εξάλλου, είδαμε ελάχιστους στο μάλλον ήσυχο, και στα όρια του βαρετού, spin-off της σειράς. Το TWD, λοιπόν, επιστρέφοντας για την έκτη του σεζόν, φρόντισε να μας αποζημιώσει με – χωρίς την παραμικρή υπερβολή – στρατιές zombies!

Και η έναρξη της νέας σεζόν έφερε ένα διπλό επεισόδιο στις οθόνες μας, το οποίο, αν και άνισο, δεν απέτυχε να ικανοποιήσει και να μας προσφέρει εικόνες που θα μας απασχολήσουν, όπως φαίνεται, και στο υπόλοιπό της.

Πρώτα απ’ όλα, στο “First Time Again”, είδαμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση walkers στη σειρά! Μιλάμε για χιλιάδες από δαύτους συγκεντρωμένους σε ένα παλιό λατομείο, λίγο έξω από την κοινότητα της Alexandria, οι οποίοι παρελαύνουν μακριά από τον πολιτισμό, με τη βοήθεια των πρωταγωνιστών – δίνοντάς μας για πρώτη φορά μια εικόνα των… τσομπάνων των walkers που βλέπουμε αρκετά αργότερα στο comic. Και η μεταφορά των εικόνων αυτών, όσο εντυπωσιακή κι αν είναι, δεν αποτελεί μόνο fan service (κάπως έπρεπε να ξεπεράσουν οι δημιουργοί το άκρως εντυπωσιακό πρώτο επεισόδιο της προηγούμενης σεζόν), αλλά ενδεχομένως και το βασικό premise της έκτης σεζόν. Άλλωστε, το cliffhanger στο τέλος του επεισοδίου μας υπόσχεται άφθονα κοπάδια απέθαντων.

Norman Reedus as Daryl Dixon - The Walking Dead _ Season 6, Episode 1 - Photo Credit: Gene Page/AMC

Το fan service, βέβαια, δε θα μπορούσε να λείπει. Και σε αυτό το επεισόδιο εντοπίζεται στα flashbacks – βλέπετε, όσο παρακολουθούμε τις προσπάθειες της ομάδας του Rick Grimes να οδηγήσει μακριά τους walkers, παρεμβάλλονται και σκηνές που προηγούνται κατά μερικές ημέρες, αμέσως μετά το τέλος της πέμπτης σεζόν. Και τα flashbacks αυτά παρουσιάζονται ασπρόμαυρα, προκειμένου να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες σκηνές, αλλά και για να θυμίζουν στους αναγνώστες του comic την αυθεντική creepy αισθητική του THE WALKING DEAD. Στην ίδια κατηγορία του fan service, ανήκουν και κάποια συγκεντρωμένα σχόλια για τα μαλλιά των πρωταγωνιστών της σειράς (του Eugene και του Heath).

Το ασπρόμαυρο αυτό εφέ, μάλιστα, είχε και ως αποτέλεσμα κάποιοι χαρακτήρες να θυμίζουν απίστευτα τους αντίστοιχους του comic! Απλά κάντε pause σε μια σκηνή με τον Abraham ή τον Eugene και θα καταλάβετε τι εννοώ – όχι, όμως, και με τον Rick, γιατί θυμίζει περισσότερο τον Marv του SIN CITY παρά τον εαυτό του στο comic, εξαιτίας των τσιρότων που βρίσκονται στο πρόσωπό του!

Ο ρυθμός του επεισοδίου, όμως, ήταν ο μεγάλος χαμένος της απόφασης των δημιουργών να παίξουν ανάμεσα στα flashbacks και στα γεγονότα του παρόντος. Τα πρώτα, άλλωστε, επικεντρώνονταν στα αποτελέσματα της πράξης του Rick (να σκοτώσει τον Pete), αλλά και στην αντίληψή του για τους γείτονές του στην Alexandria. Και στο δεύτερο, είδαμε την τεραστίων διαστάσεων επιχείρηση με τους χιλιάδες walkers.

Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι τα flashbacks δεν ήταν χρήσιμα. Από αυτά, άλλωστε, προκύπτει όχι μόνο η κοσμοθεωρία του Rick σε αυτό το σημείο της ιστορίας (η οποία τον διαφοροποιεί, σε τεράστιο βαθμό, από τον σημερινό Rick Grimes του comic), αλλά και μια νέα δυναμική, ανάμεσα στον Rick και στον Morgan. Η δυναμική αυτή μοιάζει ξεκαθαρισμένη, αλλά πιθανότατα δε θα μείνει έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

TWD_601

Το “First Time Again”, λοιπόν, έπαιξε με τις προσδοκίες μας σε πολλά επίπεδα. Μας χάρισε όχι μόνο τις καθιερωμένες στιγμές ηρεμίας, characterization και συλλογισμού, αλλά και ένα διαφορετικό είδος δράσης. Και το fan service θα μπορούσε να έχει χτυπήσει κόκκινο, αν δεν ήταν τόσο καλά ενσωματωμένο μέσα στην ιστορία. Μπορεί, λοιπόν, η έναρξη της έκτης σεζόν να μην είχε τις εκρήξεις και τη δράση της πέμπτης, αλλά σίγουρα άφησε ανεξίτηλες εντυπώσεις – και θετικές στο σύνολό της, παρά τα όποια μικροπροβλήματα στον ρυθμό.