Invincible Iron Man #1

Ο David Marquez απογειώνει έναν τίτλο που δε μοιάζει πολύ νέος...

H Marvel έκρινε πως το αναγνωστικό κοινό είναι έτοιμο για ένα ακόμα relaunch όλων των τίτλων της, με αφορμή το τέλος του SECRET WARS. Και, φυσικά, εκμεταλλευόμενη την εμπορική επιτυχία που έχει βρει ο Iron Man στις κινηματογραφικές αίθουσες (οφειλόμενη σε τεράστιο βαθμό στον Robert Downey Jr.), ένας από τους πρώτους τίτλους του νέου αυτού κύματος, ονόματι All-New All-Different Marvel, δε θα μπορούσε παρά να είναι το INVINCIBLE IRON MAN.

Έχουν περάσει μερικοί μήνες από τα γεγονότα του SECRET WARS (σημαντικό disclaimer: το τεύχος τελειώνει με cliffhanger που είναι μεγάλο spoiler για το event, αν δεν αποτελεί fake-out) και βλέπουμε τον Tony να προσπαθεί να βάλει την ζωή του σε μια τάξη. Έτσι, πέφτει με τα μούτρα στην κατασκευή μιας πανοπλίας που θα καλείται να κάνει ό,τι απαιτεί η πλοκή, ενώ τον βλέπουμε να βγαίνει ραντεβού με μία γοητευτική επιστήμονα, το οποίο διακόπτεται απότομα όταν μαθαίνει ότι η Madame Masque έχει αρχίσει μια νέα σειρά από τρομοκρατικά χτυπήματα σε διάφορες τοποθεσίες ανά την υφήλιο.

Όπως έγραψα και στην εισαγωγή, η Marvel είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί την φήμη του Iron Man και να τον κάνει το κέντρο του Marvel Universe. Έτσι, τα συγγραφικά καθήκοντα του τίτλου έχουν ανατεθεί στον Brian Michael Bendis, έναν από τους πιο εμπορικούς συγγραφείς της Marvel και με την επιτυχία των προηγούμενων σειρών του να έχουν χτίσει ολόκληρα franchises. Όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το στιλ του είναι κυρίαρχα και εδώ. Και για κάποιον που δεν του αρέσει αυτό το στιλ ή θέλει πιο γεμάτα τεύχη, τότε το INVINCIBLE IRON MAN #1 δεν είναι για αυτόν. Ο ρυθμός είναι αργός, η πλοκή ουσιαστικά εξελίσσεται ελάχιστα και ξοδεύονται περισσότερες σελίδες από ότι θα έπρεπε σε κάποιες σκηνές. Οι γνωστοί διάλογοί του κάνουν την εμφάνιση τους και εδώ, αλλά πάνε γάντι με τον χαρακτήρα του Tony.

Invincible-Iron-Man-1-preview

Για κάποιον νέο αναγνώστη, το πρώτο αυτό τεύχος είναι ιδανική εισαγωγή στον ήρωα. Τον βλέπουμε ως οραματιστή που προσπαθεί να ξεπεράσει τον εαυτό του, ως έναν playboy που για την ακρίβεια προσπαθεί να αφήσει πίσω αυτή την πλευρά του εαυτού του. Ταυτόχρονα βλέπουμε και την αρχή ενός μυστηρίου που αφορά την Madame Masque, αλλά ο Bendis του αφιερώνει τόσο λίγο χρόνο που σχεδόν το ξεχνάς.

Σε κάποιον παλιό αναγνώστη όλα αυτά ίσως φανούν γνώριμα – ειδικά η αποφασιστικότητα του Tony να εφεύρει το “next big thing”. Από όταν εκδόθηκε το story arc EXTREMIS έως σήμερα, πολλοί συγγραφείς που έχουν ασχοληθεί με τον χαρακτήρα έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος των ιστοριών τους σε αυτή του πλευρά, με αποτέλεσμα ο τίτλος να μην μοιάζει τόσο… All-New All-Different.

Ευτυχώς, όσον αφορά στο art δεν τίθεται καμία πιθανότητα αμφισβήτησης για τον David Marquez. Ένα από τα πρόσφατα μεγάλα ταλέντα που αναδείχτηκαν από τη Marvel, o Marquez έχει αποδείξει τις ικανότητες του εικονογραφώντας μεγάλο μέρος των περιπετειών του Miles Morales. Το καθαρό, λεπτομερές στιλ του ταιριάζει με την ατμόσφαιρα που θέλει να προσδώσει ο Bendis, ενώ παρά το γεγονός ότι το σενάριο “τρώει” πολλές σελίδες και ίσως τον πνίγει κάπως, καταφέρνει να κάνει ενδιαφέρουσα οπτικά ακόμα και την σκηνή του ραντεβού με highlight το panel με τη Thor (φυσικά, οποιαδήποτε πιο δραστήρια σκηνή είναι χάρμα οφθαλμών). Επιπλέον, σχεδιάζει υπέροχα την Madame Masque και ελπίζω να του δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στα επόμενα τεύχη να μας δείξει τις ικανότητες της νέας στολής του Tony.

55c4ec5d3b7e8

Ανάλογα το παρελθόν σας με τα comics του Iron Man, θα βρείτε το INVINCIBLE IRON MAN #1 είτε πολύ μέτριο είτε απλά ικανοποιητικό. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι επιφυλάσσει ο Brian Bendis για το μέλλον της σειράς, αλλά ό,τι και αν μας επιφυλάσσει, όσο ο David Marquez εικονογραφεί τα σενάρια του, τουλάχιστον θα είναι όμορφο. Παρά το γεγονός ότι το νέο status quo του ήρωα δεν είναι και τόσο νέο, ίσως αυτό λειτουργήσει θετικά, μιας και στην προηγούμενη του φάση ήταν κακός (SUPERIOR IRON MAN) και στα κατάλληλα χέρια μια πιο back to basics προσέγγιση είναι η καλύτερη λύση στα υπερηρωικά comics. Είναι τα χέρια του Bendis τα κατάλληλα; Only time will tell…