The New Avengers #1

Απλά ένας ακόμη τίτλος των Avengers...

Από το 2011, οπότε και η DC αποφάσισε να διαγράψει κομμάτια της Ιστορίας της και να ακυρώσει όλους τους τίτλους της, αριθμώντας τους από την αρχή, το αντίπαλο δέος στην βιομηχανία των comics, αντιλαμβανόμενο την εμπορική (και προσωρινή) επιτυχία αυτής της κίνησης, προσπαθεί να αντισταθμίσει την όλο και αυξανόμενη πτώση των πωλήσεων comics, αντιγράφοντάς την ανταγωνίστριά της. Έτσι, η Marvel προχωράει στο τρίτο της, τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά πιο μαζικό relaunch, ενισχύοντας το franchise των Avengers, με δημιουργία νέων σειρών και ανακατανομή των συγγραφέων, των σχεδιαστών και των χαρακτήρων, στους διάφορους τίτλους της.

Τα γεγονότα που περιγράφονται στο NEW AVENGERS, λαμβάνουν χώρα (όπως και όλοι οι νέοι τίτλοι που κυκλοφορούν από την Marvel) 8 μήνες μετά το SECRET WARS, με τις ρίζες τις ιστορίας να βρίσκονται στα τελευταία τεύχη του run του Hickman, όπου ο πρώην X-Man και γόνος δισεκατομμυριούχων, Sunspot, γίνεται διοικητής της AIM, μιας ομάδας σατανικών επιστημόνων (κυριολεκτικά!), χρησιμοποιώντας όμως την επιστημονική τους δύναμη για το καλό της ανθρωπότητας. Παράλληλα, επεκτείνει την επιχείρηση του, ιδρύοντας μια ομάδα Εκδικητών που θα μεταδώσει τους σκοπούς της AIM (δηλαδή των Avengers Idea Mechanics, μιας και αλλάζει την ονομασία, αλλά διατηρεί ίδιο το ακρωνύμιο της ομάδας) στον υπόλοιπο Marvel Universe.

new avenges 01

Η ομάδα των New Avengers απαρτίζεται από fan favorite χαρακτήρες, προερχόμενους από προηγούμενα run των AVENGERS, και στο πρώτο τεύχος έρχεται αντιμέτωπη με διαμαντοκέφαλους ανθρώπους, που έχουν σκοπό να ανοίξουν μια πύλη με τον κάτω κόσμο. Ο Al Ewing εισάγει τους χαρακτήρες χωρίς να επιβαρύνει το αναγνωστικό κοινό με αναφορές στο backstory αυτών, καταφέρνοντας να κάνει το τεύχος φιλικό προς τους νέους αναγνώστες. Παράλληλα, όμως, εμμένει στην περιγραφή των ήδη υπάρχοντων δομών μεταξύ των χαρακτήρων (White Tiger-Power Man, Wiccan-Hulkling), και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη δυναμικής και συνοχής ανάμεσα στα μέλη της ομάδας.

Οι διάλογοι είναι αρκετά προβληματικοί. Ο Ewing προσπαθεί να προσδώσει μια ευχάριστη νότα στη σειρά, δημιουργώντας ελαφρά υπερρεαλιστικές καταστάσεις, που όμως πετυχαίνουν αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. To πλούσιο cast της σειράς δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξη του characterization μέσα σε μόλις 20 σελίδες, με τον Hawkeye να έχει μόλις μία ατάκα.  Από την άλλη, ο Sunspot σκιαγραφείται, σε αυτό το τεύχος, σαν ένας άλλος Tony Stark, σαν ένας δισεκατομμυριούχος playboy, που τον ενδιαφέρει η ανάπτυξή της επιστήμης, και αποκλίνει από τον, μέχρι τώρα, τρόπο γραφής του ήρωα.

Επιπλέον, ο συγγραφέας εισάγει ένα subplot από την αρχή του τεύχους, που αφορά στην έλλειψη εμπιστοσύνης από πλευράς S.H.I.E.L.D. απέναντι στην ομάδα, το οποίο, αν και λύνεται στο πρώτο μισό του τεύχους, επανέρχεται στη συνέχεια, χωρίς να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος για να γίνει αυτό.

New-Avengers-001-005a-min

Ο Gerardo Sandoval διαθέτει manga επιρροές, τις οποίες αποτυπώνει στα πλάνα του, ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να είναι και η αιτία που το σχέδιο παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες. Οι χαρακτήρες έχουν υπερμυώδη σώματα και άκρα δυσανάλογα προς το υπόλοιπο μέρος του σώματος, και σε κάποιες σελίδες, τα χέρια εμφανίζονται μεγαλύτερα από το κεφάλι. Η έλλειψη λεπτομερειών στα πρόσωπα των χαρακτήρων, έχει ως αποτέλεσμα τα πρόσωπα να εμφανίζονται ανέκφραστα, στα περισσότερα πλάνα, ενώ ο σχεδιαστής φαίνεται να δυσκολεύεται σε αρκετά από αυτά, να προσδώσει τρισδιάστατη απεικόνιση στους χαρακτήρες.

Επιπλέον, το artwork φαίνεται ελαφρά στατικό στις λιγοστές σκηνές δράσης του τεύχους. Πιθανώς, το μοναδικό θετικό στοιχείο να είναι ο τρόπος με τoν οποίo συνδυάζεται η σκιά και το χρώμα, για να προσδώσουν ένα υπερηρωικό, αλλά ελαφρά σκοτεινό και underground ύφος, στη σειρά.

Το πρώτο τεύχος των NEW AVENGERS, σίγουρα, δεν αποτελεί ένα δυναμικό ξεκίνημα για μια νέα σειρά. Αν και γίνεται ξεκάθαρο ποιο είναι το γενικότερο concept όπου θα κινηθεί ο τίτλος, το οποίο και φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον σαν ιδέα, η εκτέλεση εμφανίζει αρκετές αδυναμίες, ενώ επίσης προσθέτει μια προβλεψιμότητα στο τι θα συμβεί στη συνέχεια. Με το artwork να μη βοηθάει ιδιαίτερα, ο τίτλος φαίνεται να περνάει απαρατήρητος και αδιάφορος, ανάμεσα στην πλειάδα των νέων κυκλοφοριών της Marvel.