The Warp

Η Βρετανική Marvel και οι τρελοί πίθηκοι από τον Άρη!

Στο περασμένο Warp, αναφερθήκαμε στο φαινόμενο Kabanas στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Σήμερα θα ταξιδέψουμε στο μακρινό 1975, για να αποδείξουμε ότι και στο εξωτερικό, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν πήγαιναν πίσω (τουλάχιστον).

Εκείνη τη χρονιά, λοιπόν, η Marvel UK ξεκίνησε να δημοσιεύει το PLANET OF THE APES. Μαζί με άλλες ιστορίες της Marvel, το περιοδικό περιείχε και 9-10 σελίδες της ομώνυμης σειράς. Σε αντίθεση με την Αμερική, που ο τίτλος ήταν διμηνιαίος, η Βρετανική έκδοση ήταν εβδομαδιαία. Όπως ήταν φυσιολογικό, λοιπόν, όταν ο αμερικανικός τίτλος έφτασε τα 6 τεύχη, το βρετανικό αδερφάκι είχε ήδη δημοσιεύσει όλο το διαθέσιμο υλικό. Έφτασε έτσι στο σημείο να μην έχει ύλη για έναν από τους best selling τίτλους του (στην απήχηση του οποίου, ασφαλώς, συνετέλεσε η μεγάλη επιτυχία των ταινιών).

Αλλά, ως γνωστόν, στην Τέχνη δεν υπάρχουν προβλήματα, παρά μόνο λύσεις, και στον συγκεκριμένο τομέα η βρετανική Marvel έγραψε ιστορία. Οι υπεύθυνοι των εκδόσεων πήραν τις ιστορίες του AMAZING ADVENTURES, War of the Worlds (βασισμένο στο διήγημα του H.G. Wells) και σχεδιάζοντας πάνω από το κανονικό artwork, μετέτρεψαν τους Αρειανούς εισβολείς (και κάποιους ανθρώπους ) σε πιθήκους.

apes uk us

Υπήρχε, όμως, ένα ακόμη πρόβλημα (λέμε τώρα). Ήρωας της σειράς ήταν ο Killraven, ένας συνδυασμός sci-fi ήρωα και superhero, βασισμένος εμφανισιακά στον Zardoz, που ερμήνευσε το 1974 στη μεγάλη οθόνη, ο τεράστιος Sean Connery. Όχι ακριβώς ένας χαρακτήρας που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος στη ιστορία.

zardoz killraven

 

Και πάλι, όμως, κανένα πρόβλημα! Σκουραίνουμε το μαλλί (αν και στο πρώτο εξώφυλλο φαίνεται πως τους ξέφυγε), αλλάζουμε λίγο τη στολή και ιδού: O Ape-Slayer!

pap23ukcover-220

Η Βρετανική έκδοση αρχίζει πλέον να κινείται στα όρια του σουρεαλισμού, μιας και από τη μια στιγμή στην άλλη εισάγει μέσα στην ιστορία τα Αρειανά τρίποδα, χωρίς καμιά εξήγηση. Βέβαια, μια προσαρμογή στα κείμενα είναι απαραίτητη. “LIKE SIMIAN MACHINES FROM THE SEA, THEY ROSE OUT FROM THE EAST RIVER.”

Τα λόγια περιττεύουν μετά από αυτό…

They are here

Αφού εξυπηρέτησε το σκοπό του για 8 τεύχη (23-30), ο Ape-Slayer χάθηκε για πάντα στη λήθη, μιας και το κενό της ύλης είχε καλυφθεί και η έκδοση συνεχιζόταν με τις κανονικές ιστορίες του PLANET OF THE APES.

killraven apeslayer