Karnak #1

Ο Warren Ellis γράφει έναν χαρακτήρα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του

Μετά το πολύ ενδιαφέρον revamp του MOON KNIGHT, ήρθε η ώρα να υποβληθούν και άλλοι, ακόμη πιο obscure χαρακτήρες στο “Ellis treatment”. Με αφορμή την mainstream-οποίηση των INHUMANS, που η Marvel προσπαθεί να πετύχει τώρα τελευταία, γιατί να μην αποκτήσει σόλο σειρά ένα μέλος της Βασιλικής Οικογένειας;

Ο Karnak, που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις σελίδες των FANTASTIC FOUR, μαζί με την υπόλοιπη Βασιλική Οικογένεια της Atillan, είναι ένας Inhuman που όμως δεν υπέστη ποτέ την μετάλλαξη γνωστή ως Terrigenesis. Η ικανότητά του στο να βλέπει και να εκμεταλλεύεται αδυναμίες, τον περιόριζε για χρόνια στον ρόλο ενός ικανότατου martial artist, αλλά ο Ellis μετατρέπει τον Karnak σε έναν άκρως κυνικό και μισάνθρωπο φιλόσοφο, που μπορεί να “δει” τα αδύναμα σημεία σε θεωρίες, κοινωνίες και συστήματα. Τον μετατρέπει, με λίγα λόγια, σε έναν χαρακτήρα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.

Karnak-2

Ο πρωταγωνιστής μας έχει πια παραιτηθεί από τη θέση του συμβούλου στην New Atillan και έχει εγκατασταθεί στο Tower of Wisdom, όπου εκπαιδεύει νέους Inhumans. Μετά από μια συνάντηση με τον Agent Coulson της S.H.I.E.L.D., αναλαμβάνει να ερευνήσει την εξαφάνιση ενός παιδιού, στην οποία εμπλέκεται η οργάνωση I.D.I.C., απομεινάρι της παλιάς A.I.M. Το πρώτο τεύχος του Karnak έχει έναν βασικό στόχο, που γίνεται σαφής από τις πρώτες του σελίδες: Να ξεκαθαρίσει, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι αυτός δεν είναι ένας πρωταγωνιστής που μπορούμε να συμπαθήσουμε, όση προσπάθεια κι αν καταβάλουμε.

Η ψυχρή προσωπικότητα του χαρακτήρα, όπως την αποδίδει ο Ellis, συμπληρώνεται από την απεικόνισή του από τον Gerardo Zaffino, που ξεφεύγει από τις πόζες πολεμικών τεχνών στις οποίες είχε περιοριστεί μέχρι πρόσφατα ο χαρακτήρας και μας δίνει έναν Karnak αρκετά πιο cool, που μοιάζει πολύ πιο σίγουρος για τις δυνάμεις του. Ο colorist του τίτλου, Dan Brown, επιλέγει μία μουντή χρωματική παλέτα, η οποία όχι μόνο κάνει τις δραματικές σκηνές εντονότερες, αλλά μας δίνει και μια αρκετά καλή ιδέα για το πώς φαίνεται ο κόσμος μέσα από την πεσιμιστική ματιά του πρωταγωνιστή μας.

Karnak-1

Το πρώτο τεύχος του KARNAK μας συστήνει με επιτυχία τον ομώνυμο χαρακτήρα, χωρίς να αφήνει πολλές απορίες σχετικά με την προσωπικότητά του. Παράλληλα, του δίνει μία αποστολή, η οποία, αν και φαινομενικά απλή, φαίνεται πως θα μας ξεναγήσει σε ενιδαφέρουσες γωνιές του All-New σύμπαντος της Marvel. Πάντως, όπως κι αν εξελιχθεί η σειρά στη συνέχεια, φαίνεται πως βρισκόμαστε σε πολύ καλά χέρια.