Hotel Transylvania 2

Μια πολύ καλή ταινία για παιδάκια

Πηγαίνοντας στο σινεμά για να δω το HOTEL TRANSYLVANIA 2, είχα προβλέψει να πάρω ένα φίλο μαζί μου, σε περίπτωση που η ταινία ήταν μάπα. Το πρώτο HOTEL TRANSYLVANIA, που βγήκε το 2012, με αφήσε με μέτριες εντυπώσεις, οπότε πολύ λογικά, και ακολουθώντας περίπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, υπέθεσα πως το sequel δε θα μπορούσε παρά να είναι χειρότερο.

maxresdefault

Το HOTEL TRANSYLVANIA 2 πιάνει την ιστορία λίγο αργότερα από το πρώτο φιλμ, όπου ύστερα από πολλές περιπέτειες, ο πατέρας Dracula έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι η κόρη του και βαμπίρ, Mavis, είναι ερωτευμένη με έναν άνθρωπο, τον Johnny. Η ιστορία μας λοιπόν ξεκινάει με το γάμο των δύο πιτσουνακίων, όπου η Mavis αποκαλύπτει στον πατέρα της πως είναι έγκυος. Χαρές, συγκινήσεις, δάκρυα, ο μικρός Dennis γεννιέται, και η ιστορία φτάνει σύντομα στα πέμπτα γενέθλιά του. Όσο κι αν τον αγαπάει, ο Dracula δεν μπορεί να δεχτεί ότι ο εγγονός του δεν έχει βγάλει ακόμα σουβλερά δόντια, δεν έχει μάθει να μεταμορφώνεται σε νυχτερίδα, δείχνει να προτιμάει τον Batman από τους βρυκόλακες και γενικά, “ανθρωπομορφαίνει”. Αποφασίζει λοιπόν να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κάνει τον Dennis ένα σωστό βαμπίρ, και επωφελούμενος από ένα ταξίδι των γονιών του, οργανώνει μία “εκπαιδευτική εκδρομή” με τα υπόλοιπα τέρατα του ξενοδοχείου, με σκοπό να στρέψει το μικρό προς τον κόσμο των τεράτων.

hotel-transylvania-2-HT2-PK-09_HTR2_les030.1022_lm_w2_rgb (1)

Τα πράγματα φυσικά μπλέκονται, ο Dennis δεν παρουσιάζει καμία αλλαγή, η Mavis ανακαλύπτει ότι ο πατέρας της την εξαπάτησε και απειλεί να φύγει για πάντα από το ξενοδοχείο. Ο Dracula, ήδη σε κατάσταση πανικού, μαθαίνει πως η κόρη του κάλεσε τον παλαιών αρχών πατέρα του για τα πέμπτα γενέθλια του μικρού και καταστρώνει ένα σχέδιο για του κρύψει την ανθρώπινη φύση του Dennis… Εννοείται πως, τίποτα δεν πάει καλά.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, η ταινία είναι αρκετά καλή. Το σενάριο βγάζει νόημα (ας μην το πέρνουμε και για δεδομένο), οι διάλογοι είναι έξυπνοι και συχνά αστείοι, και δεν υπάρχει πολύ action, γεγονός που με ενόχλησε πολύ στο prequel. Βρίσκω κρίμα το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά, ασχολούμαστε με την ίδια ακριβώς θεματική όπως και στην πρώτη ταινία; ο Dracula δεν μπορεί να αποδεχτεί τους ανθρώπους. Φυσικά, στην αληθινή ζωή οι φυλετικές διακρίσεις δεν ξεπερνούνται τόσο εύκολα, αλλά ταινία για παιδιά είναι, θα μπορούσε να έχει ξεχάσει τις προκαταλήψεις του και να ασχολούμαστε με κάτι άλλο.

hotel-transylvania-2-image1

Μεγάλο μείον της ταινία είναι ότι το product placement παίρνει μεγάλες διαστάσεις, φτάνοντας να παίζει ρόλο στο story. Έλεος με τα smartphone της Sony, λυπηθείτε μας, λίγη αξιοπρέπεια αγαπητοί σεναριογράφοι. Η λεπτομέρεια που δεν μπόρεσα επίσης να ξεπεράσω, είναι η ηλικία των γονιών του Dennis. Ο Johnny είναι 21 -άντε 22- χρονών, και η Mavis 119, αλλά δείχνει 20. Ε, άντε, να το πω, δε μου πολυκάθεται που είναι γονείς. Θα προτιμόυσα να είχαν ξοδέψει λίγο παραπάνω χρόνο στο chara design, να τους είχαν ξανασχεδιάσει λίγο πιο ενήλικες.

Μιλώντας για chara design, οι χαρακτήρες είναι όμορφα σχεδιασμένοι, με ωραίες εκφράσεις και πόζες, διαφορετικοί μεταξύ τους και με φαντασία. Λάτρεψα τον Dennis, και κάθε σκηνή όπου είναι παρών μου φαινόταν δυό φορές πιο ωραία. Θύμιζε λίγο τα τρίδυμα του BRAVE, αλλά σε βελτιωμένη εκδοχή. Το animation είναι σε άψογο 3D, με ωραίες υπερβολές στην κίνηση, και υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα συνεχή πλάνα.

Τελικώς, πιστεύω πως το HOTEL TRANSYLVANIA 2 είναι μια πολύ καλή ταινία για παιδάκια. Ίσως πιο κατάλληλη για ηλικίες άνω των 5, δεδομένου ότι τα τέρατα δεν είναι ευπρόσδεκτα σε κάθε παιδική φαντασία. Όσον αφορά τον ενήλικα θεατή, δεν του προσφέρει κάτι που δεν έχει ξαναδεί, μα είναι μια μάλλον ευχάριστη εμπειρία. Ελπίζω η τριλογία να συνεχίσει τη βελτίωση της και το HOTEL TRANSYLVANIA 3 που αναμένεται το 2018, να έχει κάτι πραγματικά ξεχωριστό να μας δώσει.